Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ανησυχία για Έβρο - Α.Τσίπρας: «Αποφύγετε κλιμάκωση» - Ο ρόλος των άγνωστων μειονοτικών χωριών

Δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη του pronews.gr για την έκκληση των Επιτελείων προς τον πρωθυπουργό να υπάρξει ολική αναδιάρθρωση της Εθνοφυλακής σε επίπεδο διανομής οπλισμού και στρατιωτικής εκπαίδευσης και την επαύριο της αναπαραγωγής από τον ΥΕΘΑ Π.Καμμένο, της ρήσης Α.Καλίνσκι ότι «Θα πολεμήσουμε παντού στα βουνά και στους κάμπους, στις πόλεις, στα χωριά και στ' ακρογιάλια!», ο μεν υπουργός ταξίδεψε επειγόντως στο Ισραήλ, όπου πριν λίγο συναντήθηκε με τον Ισραηλινό, ομόλογό του Α.Λίμπερμαν, οι δε Ενοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν πολύ στενά την τουρκική στρατιωτική κινητικότητα.
Σε πολιτικό επίπεδο η εντολή Α.Τσίπρα είναι σαφής και συγκεκριμένη: «Αποφύγετε κλιμάκωση πάσα θυσία». Αλλά το θέμα είναι τι ακριβώς θα θυσιάσουμε για να αποφύγουμε την κλιμάκωση; Και πόσο μπορείς να αποφύγεις έναν καυγά όσο και να υποχωρείς, όταν τις προκλήσεις τις διαδεχθούν οι επιθετικές κινήσεις; 
Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όπως την κλιμακώνει η Αγκυρα τις τελευταίες ώρες, ανησυχεί από το γεγονός ότι η Τουρκία αντί να κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης συνεχίζει να αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία, αυτή την φορά στον Εβρο και... ποντάρει στις ΗΠΑ!
Πολύ λιγότερο υπολογίζει στην ΕΕ, παρά τις περί τις αντιθέτου δημόσιες δηλώσεις και... ελπίζει!
Ελπίζει ότι η Αγκυρα δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες. Ως «αριστερόστροφος» πολιτικός εγκέφαλος έχει μια «μεταφυσική αντίληψη» για τον καταλυτικό ρόλο που-θεωρεί ότι-μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ και είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τ.Πάιατ. Ας ελπίσουμε ότι οι εξελίξεις θα τον δικαιώσουν. 
Το «κρύο αίμα» σε τέτοιες περιπτώσεις είναι, κατά κανόνα, χρήσιμο...
Τι είδους κλιμάκωση παρατηρείται πάλι αυτή την φορά;  Για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες οι δυνάμεις της 1ης τουρκικής Στρατιάς, κάνουν μεγάλες ασκήσεις σε μια εποχή που ποτέ δεν γίνονται τέτοιας κλίμακας ασκήσεις, λόγω ψύχους, "φουσκωμένου" ποταμιού και αντικειμενικών προβλημάτων κίνησης και ανάπτυξης στρατευμάτων.
Πάλι στην ίδια περιοχή του Βορείου Έβρου, στο ύψος περίπου απέναντι από το Διδυμότειχο και βορειότερα μέχρι την Ορεστιάδα σε συνθήκες πολικού ψύχους.
Γιατί εκεί; 
Στο μέσον της απόστασης του ορεινού επαρχιακού δρόμου Σάπες-Διδυμότειχο ή Ορεστιάδα και μάλιστα στην περιοχή όπου στενεύει η ελληνική επικράτεια (μόλις 20 χλμ. πλάτος, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα) υπάρχει ένας αριθμός χωριών που κατοικούνται σχεδόν αποκλειστικά από μειονοτικούς: Το Μεγάλο και το Μικρό Δέρειο, ο Πετρόλοφος, η Σιδηρώ, η Ρούσσα, το Γονικό, το Άνω και Κάτω Μικράκιο, ο Κισσόs, το Σιδηροχώρι, τα Ουράνια και η Αγριάνη.
Σας θυμίζει τίποτα αυτό; Να πούμε ότι η επίσημη δικαιολογία για την τουρκική εισβολή στην Συρία είναι η καταπίεση από το ΡΚΚ των τουρκμενικών χωριών της Αφρίν.

Στον βόρειο Έβρο μέχρι περίπου και την περιοχή του Διδυμοτείχου, είναι χώρος ευθύνης της ΧXVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (XVI Μ/Κ ΜΠ) αποτελούμενης από τις 3η και 30ή Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και τη ΤΔ/21 ΣΠ.
Εφεδρεία στην περιοχή αποτελεί η XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, η οποία θα πρέπει να προωθηθεί από την περιοχή Κομοτηνής όπου και στρατοπεδεύει, μέσα από το ορεινό δρομολόγιο Σάπες-Μέγα Δέρειο-Ορεστιάδα.
Αν κινηθεί η συγκεκριμένη Ταξιαρχία (είναι σε υψηλό σημείο το επίπεδο επιφυλακής της, σήμερα) τότε η κατάσταση δεν θα προοιωνίζει τίποτα το ευχάριστο.
Εκτίμησή μας: Επρεπε ήδη να είχε κινηθεί, καθαρά προληπτικά. 
Να αφεθούν κατά μέρος οι πολιτικές σκέψεις περί «κινδύνου κλιμάκωσης» από την ηγεσία του Στρατού και να την στείλουν για μια άσκηση εκεί που κανονικά θα πρέπει να αναπτυχθεί σαν η χώρα να είχε δεχθεί επίθεση. Μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Ή κάποιες, έστω, μονάδες της.
Θα είναι και ένα «καθαρό» μήνυμα στα ανατολικά του ποταμιού.
Εχουν προβλέψει στο Δ'ΣΣ πώς αυτή την εποχή η κίνησή της θα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω κακής κατάστασης του ορεινού οδικού δικτύου και συνεχούς κακοκαιρίας;
Η προσοχή εντοπίζεται και πάλι στην κοιλάδα που βρίσκεται παράλληλα με τον ποταμό Ερυθροπόταμο. Απέχει μόλις 30 χλμ. από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στα δυτικά του νομού Εβρου.
Στην Αφρίν λειτούργησαν με τους, κλασικούς, δευτερεύοντες, τρεις στην συγκεκριμένη περίπτωση, άξονες επίθεσης. Κι εδώ έχουμε βόρεια του κύριου άξονα, αντίστοιχες πιθανότητες να εφαρμόσουν κίνηση "λαβίδα".

Θα ρισκάρουν να κτυπήσουν στον Εβρο όταν έχουν συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε νησί ή νησίδα του Αιγαίου;
Ειδικά στα Δωδεκάνησα που θεωρούν ότι έχουν και νομική βάση που θα δικαιολογήσει μια στρατιωτική επιχείρηση;
Αγνωστο. Αν καταρρεύσει, πάντως, ο Εβρος, τα νησιά είναι τελειωμένη υπόθεση...
Πολλά θα εξαρτηθούν απο τις επιχειρήσεις στην Αφρίν. Ο εμβολισμός του «Γαύδος» ήρθε 36 ώρες μετά την κατάρριψη του επιθετικού ελικοπτέρου τους. Τυχαίο;
Οτι έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης και αντίδρασης τόσο τα τουρκικά Γενικά Επιτελεία, όσο και το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα, καταγράφεται από την άποψη ανώτατου αξιωματικού των ΕΔ προς το pronews.gr: «Εγιναν εξαιρετικά απρόβλεπτοι τους τελευταίους έξι μήνες. Ομολογώ ότι δεν αναμέναμε να έχουν τόσο γρήγορη επιχειρησιακή ανάκαμψη 1,5 χρόνο από το πραξικόπημα. Και συμπεριφέρονται σαν λυσσασμένα σκυλιά. Οι κινήσεις τους δεν υπακούν σε κάποια λογική. Απλά είναι πολύ βίαιες. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημά μας. Οτι δεν υπακούν ούτε σε στρατιωτική, ούτε σε πολιτική λογική πλέον οι κινήσεις τους, άρα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτοι»...



Πηγη:Pronews.gr

Πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ για Σκόπια : Κι εμείς κάψαμε τη σημαία τους… OYΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ!

"Πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας στα Σκόπια: Και εμείς κάψαμε τις σημαίες τους", είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος

«Και εμείς κάψαμε σημαία τους στη Θεσσαλονίκη και φωνάξαμε συνθήματα «να πάρουμε τα όπλα να πάμε στα Σκόπια», σχολίασε ένας ανώτερος υπάλληλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ελληνική τηλεόραση Αντένα για την πυρπόληση της ελληνικής σημαίας, χθες ,στη διαμαρτυρία στα Σκόπια, στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν ανησυχεί η κυβέρνηση, όπως σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα της γειτονικής χώρας.

Η ίδια πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος στον «αυξημένο τόνο στις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ότι ο Ζαέφ έχει αναπροσαρμόσει  τις δηλώσεις του, όσον αφορά τα ονόματα που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά παραμένει το αίτημα της αλλαγής του συντάγματος.
Μάλιστα, το σλαβικό δημοσίευμα προς επίρρωση του δημοσιεύματός του παραπέμπει για την άνω φωτογραφία στην ελληνική ιστοσελίδα thestival.gr
 
 

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι απέκοψε τους Κούρδους από τα σύνορα με τη Συρία

=
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ ισχυρίσθηκε ότι ο στρατός της Άγκυρας διέκοψε την επικοινωνία της περιοχής του Αφρίν με τα σύνορα  Τουρκίας- Συρίας.
Μάλιστα,  όπως είπε, κατάφερε να ελέγξει ένα μέρος στα περίχωρα της πόλης, το οποίο ελέγχονταν από τους Κούρδους και  τους πολιτοφύλακες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας ( YPG).

“Διανύουμε την 39η ημέρα της «Επιχείρησης Κλάδος Ελαίας». Οι στρατιώτες μας συνεχίζουν να διεξάγουν την επιχείρηση από ξηράς και αέρα με απόλυτη αποφασιστικότητα, το Αφρίν περιβάλλεται σε σχήμα ημισεληνοειδές», είπε ο Γιλντιρίμ την Τρίτη, σημειώνει το κουρδικό kurdpress.com.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τα τουρκικά στρατεύαματα που υποστηρίχθηκαν από ένοπλες πολιτοφυλακές στην Άγκυρα είχαν προχωρήσει στην περιοχή, ενώ οι τουρκικές αστυνομικές μονάδες και οι χωροφύλακες διασφάλισαν την τάξη στις περιοχές που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις.
Η Άγκυρα εισέβαλε στη βόρεια Συρία αποκαλώντας στη στρατιωτική εισβολή  ως ‘Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας’ από τις 20 Ιανουαρίου, μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι προγραμματίζει να δημιουργήσει μια νέα δύναμη συνόρων στα συριακά- τουρκικά σύνορα που κυρίως θα αποτελούνταν από μαχητές του YPG.
Η κυβέρνηση της Συρίας καταδίκασε έντονα την επιχείρησης αυτή της Τουρκίας  ως επίθεση στην εθνική κυριαρχία.
(Στοιχεία από kurdpress.com)
 

«Οι Σλαβοι έκαψαν και την αλβανική σημαία»

«Οι Σλαβομακεδόνες καίνε και την αλβανική σημαία»


Οι Σλάβοι διαδηλωτές χθες το βράδυ στα Σκόπια, εκτός από την ελληνική σημαία, έκαψαν επίσης και την αλβανική σημαία, ως σύμβολο της εξέγερσης τους στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, γράφει αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Η διαδήλωση που οργανώθηκε από εθνικιστικές και σοβινιστικές οργανώσεις ήταν κατά της αλλαγής του ονόματος του κράτους, αλλά δεν ξεχνούν να δείξουν και το μίσος που έχουν για τους Αλβανούς.
Σε κάθε ευκαιρία προσβάλουν συνεχώς και κοροϊδεύουν τα σύμβολα του αλβανικού λαού, αλλά δεν ‘βγαίνουν’ στη δημοσιότητα γιατί οι κυβερνητικές αρχές φιμώνουν τις ειδήσεις αυτές στα μέσα ενημέρωσης», γράφει η TetovaPress.
Πηγή πληροφόρησης των Αλβανών έγινε η ελληνική τηλεόραση ‘Star’ που είχε ρεπορτάζ από τη διαδήλωση στα Σκόπια κατά της ενδεχόμενης συμφωνίας για το όνομα, όπου μετά την ελληνική σημαία, κάηκε και η αλβανική εθνική σημαία.
Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα και η αστυνομία των Σκοπίων συνέλαβε τον άνδρα που έκαψε την ελληνική σημαία. 
Ενώ η Αλβανική Πρεσβεία, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, έβαλαν το κεφάλι τους στην άμμο σαν την  στρουθοκάμηλο και σώπασαν.
Τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, βουλευτές και οι ενώσεις  UCK στα Σκόπια κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ή πιο συγκεκριμένα σκέφτονται πώς να βολευθούν σε καμιά κρατική υπηρεσία.
(Στοιχεία από tetovapress.com, news-start.info)
 
 
 

Οι Αλβανοί οργανώνονται για να «υποδεχθούν» τον Τσίπρα


Οι Αλβανοί εθνικιστές πηγαίνουν από πόλη σε πόλη για να προσθέσουν μέλη  ώστε να διαμαρτυρηθούν στα Τίρανα όταν θα επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός την Αλβανία για τη επικείμενη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

«Η διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ζήτημα των συνόρων της θάλασσας, έχει μεταφερθεί στην πόλη Μπουρέλ.
«Διαμαρτυρία στο Μπουρέλ: Να μην παραχωρηθεί ούτε μια παλάμη θάλασσας»
Οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν από τους κατοίκους να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία για να μην δεχθούν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται από τις δύο χώρες.
Μάλιστα ο ακτιβιστής Αουλόν Καλάια χαιρέτισε την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα σχετικά με αυτές τις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις στην Κρήτη και στην Κορυτσά.
Μάλιστα πρότεινε η συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, να τεθεί σε δημοψήφισμα.
Οι πολίτες έκαναν δεκτές τις θέσεις τους που ζήτησαν να μην παραχωρηθεί «ούτε μία παλάμη θάλασσας».
Οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, καταλήγει το δημοσίευμα, θα συνεχίσουν τις επισκέψεις τους στις περιφέρειες προκειμένου να διοργανώσουν μεγάλη διαδήλωση στα Τίρανα, όταν θα πραγματοποιηθεί η διυπουργική συνάντηση μεταξύ της Αλβανία και της Ελλάδας.
 
 

Σκοπιανός Μητροπολίτης: Αλλάξανε τα ονόματα των πόλεων και ζητούν τώρα αλλαγή και του ονόματός μας… ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΟΙ ΝΕΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΟ!

«Το Αιγαίο και το Πιρίν  είναι εμποτισμένα με ‘μακεδονικό’ αίμα», λέει ο μητροπολίτης Αγκάτανγκελ»

«Αλλάξανε το όνομα της Βόντεν (Έδεσσας) και έβαλαν ελληνικό όνομα, αλλάξανε της Λερίν (Φλώρινας), της Κοστούρ (Καστοριάς), της Σολούν (Θεσσαλονίκης) και τώρα θέλουν ολόκληρη τη μακεδονική χώρα να αλλάξει το όνομά της ή να προσθέσει έναν προσδιορισμό», είπε ο μητροπολίτης Αγαθάγγελος στη χθεσινή  διαμαρτυρία για την υπεράσπιση του ονόματος.

«Το λάθος μας ‘Μακεδόνες’ είναι μεγάλο και συνεχίζεται. Η αγαπημένη γη της Μακεδονίας χωρίσθηκε σε τρία μέρη- τη Λευκή Θάλασσα (σημ. Αιγαίο),  το Πιρίν και τον Βαρδάρη.
Ευχαριστούμε τον Θεό για τη διατήρηση αυτού του τμήματος του Βαρδάρη. Μας έδωσε ένα δώρο  για να μπορούμε ως λαός της «Μακεδονίας» να σταθούμε πνευματικά και να διατηρήσουμε τις μνήμες των προπάππων μας που βρίσκονται στη μακεδονική γη.
Κάθε εκαστοστό της γης της Μακεδονίας, τόσο στο Πιρίν, όσο και στο Αιγαίο είναι εμποτισμένο με ‘μακεδονικό’ αίμα.
Όποια πέτρα και να σηκώσεις θα ακούσεις την κραυγή της πέτρας για το χυμένο αίμα από τους προπάππους μας, τους παππούδες μας, από τους αδελφούς μας και τις αδελφές μας», είπε ο Αγαθάγγελος στη χθεσινή διαδήλωση.
 
 

YΠΑΜ στους Καταδρομείς: «Αν πειράξουν την Ελλάδα μας θα πολεμήσουμε παντού και θα νικήσουμε»!

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας , συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρέστη στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση των Ειδικών Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στη ΛΑΕΔ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε τα εξής:
«Κατ’ αρχήν, στη σημερινή εκδήλωση των 70 ετών από την ίδρυση των ειδικών μας Δυνάμεων, οφείλουμε όλοι - και πρώτος ο Υπουργός - να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωές μας Ιερολοχίτες, καταδρομείς, λοκατζήδες, στους άνδρες και τις γυναίκες των Ειδικών Δυνάμεων, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, δίνοντας και την τελευταία τους πνοή για την πατρίδα.
Να υποκλιθώ στην Πολεμική Σημαία και στα λάβαρα των Ειδικών Δυνάμεων και να σας πω ότι νιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Αυτά τα σχεδόν τρεισήμισι χρόνια που έχω την πολιτική ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είτε σε άσκηση, είτε σε διεθνή συνάντηση, είτε ακόμα και σε ιδιωτικές συζητήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας των φίλων και συμμαχικών χωρών, αλλά και με τους Αρχηγούς και τους Αξιωματικούς, πάντα είχα τη μεγάλη τιμή να λάβω τα εύσημα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ιδιαίτερα για τις Ειδικές μας Δυνάμεις.
Το αποκορύφωμα ήταν πριν από περίπου ένα μήνα, σε μία κοινή άσκηση που είχαμε με τους Ισραηλινούς, όταν μας είπαν ότι «έχουν ασκηθεί με μεγάλους και οργανωμένους στρατούς, αλλά η σημερινή άσκηση απέδειξε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκείνες που περιέγραφαν οι πρόγονοί μας, όταν μας διηγούνταν τα ανδραγαθήματα των Ελλήνων Καταδρομέων και των Ιερολοχιτών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κάποιες στιγμές στην ιστορία των λαών, οι συμβολισμοί και οι επέτειοι μνήμης, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι συμβάλουν τα μέγιστα στο εθνικό κεφάλαιο τιμής, σηματοδοτούν το σήμερα και καθορίζουν το αύριο αυτού του τόπου.
Η αποψινή εκδήλωση εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια για τη διατήρηση της μνήμης των καταδρομέων, που πολέμησαν και έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών. Πολέμησαν, στους αγώνες του έθνους του περασμένου αιώνα, ξεκινώντας από τους Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής και φτάνοντας στην ελληνική Κύπρο, που δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο, τιμώντας «τοις κείνων ρήμασι».
Οι ένδοξες μορφές τους, όπως παρουσιάστηκαν από το Στρατηγό Φωτόπουλο, παρελαύνουν σήμερα μπροστά μας με τους άνδρες και τις γυναίκες των σημερινών Ειδικών Δυνάμεων.
Στελέχη που θωρακίζουν την άμυνα της Πατρίδας μας με το υψηλό ηθικό που διαθέτουν και αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων με την άψογη εκτέλεση των αποστολών που τους ανατίθενται, αποφασισμένοι για όλα, σε κάθε σημείο και οποιαδήποτε στιγμή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρα μας και ιδιαίτερα οι Ειδικές Δυνάμεις ως συνεχιστές της παράδοσης του Ιερού Λόχου, στηρίζονται στο ξεχωριστό και επίλεκτο προσωπικό τους, στην άριστη και ρεαλιστική εκπαίδευσή τους, στην ανδρεία και την τόλμη, αλλά και στην ευρεία αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο.
Αυτή την αποδοχή που βλέπετε τα τελευταία τρία χρόνια στις παρελάσεις, όταν καλέσαμε να συμμετέχουν οι Εθνοφύλακες, αλλά και οι Έφεδροι Καταδρομείς στις επίσημες παρελάσεις των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
Αυτό το επίλεκτο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι έτοιμο οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί, να τιμήσει την ιστορία των καταδρομέων για τη διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και την εξασφάλιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.
Η παρουσία των Ειδικών Δυνάμεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, αποδεικνύει την ετοιμότητά τους να εξαλείψουν οποιαδήποτε απειλή κατά της χώρας μας.

Και αποτελεί μήνυμα προς όλους. Μήνυμα τόσο προς τους συμμάχους και τους εταίρους μας, όσο όμως και προς τους αντιπάλους. Μήνυμα αξιοπιστίας, σταθερότητας, αλλά κυρίως μήνυμα αποτροπής.
Ειδικά σε αυτές τις μέρες δεν πρέπει και να είστε βέβαιοι δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων.
Σήμερα, η χώρα μας προχωρά προς την έξοδο από μια βαθιά οικονομική κρίση, αλλά και από μια κρίση θεσμών και αξιών.
Και θα εξέλθει, εντός του 2018, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στη διαχρονική αξιοσύνη, δημιουργικότητα και αγωνιστικότητα των Ελλήνων.
Στον πολυετή  αυτό αγώνα κληθήκαμε να προσαρμοστούμε αναλόγως σε ένα περιβάλλον ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ανάδυσης νέων απειλών και αυξημένων προκλήσεων.
Είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε την προκλητική στάση των γειτόνων μας, την πολιτική των αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της Τουρκίας.
Γεγονότα που δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Δεδομένα που μας δίνουν μια μόνο επιλογή, του να είμαστε ενωμένοι.
Το 2018 θα είναι μία χρονιά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε γεωπολιτικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πολύ σύντομα η πατρίδα μας θα περάσει σε μία καινούργια εποχή. Σε μία εποχή που θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό. Πολύ σύντομα, η Ελλάδα μετατρέπεται σε παραγωγό χώρα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα μιλάμε μόνο για τα χωρικά ύδατα της χώρας αλλά και για την οικονομική ζώνη, η οποία επεκτείνεται αρκετά μίλια από ό,τι που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και αλλάζουν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της ανταπόκρισης των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των Όπλων σε αυτή τη νέα εποχή.
Είναι μία εποχή που βλέπουμε ότι η Ελλάδα δέχεται προκλήσεις από την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε επιχειρησιακό.
Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ειρηνική. Επιθυμούμε την ειρήνη και θα κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι από τη στιγμή που θα απειληθεί η εθνική μας κυριαρχία και η εδαφική μας ακεραιότητα να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα υπερασπιστούν την Πατρίδα όπως έχουν διδαχθεί στις Σχολές Ευελπίδων οι Αξιωματικοί που σήμερα υπηρετούν και εκείνοι που έφυγαν και παραμένουν έφεδροι. Θα πολεμήσουμε όπως οι Έλληνες στρατιώτες πολεμούν, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας.
Και αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι πρόκληση να επισκεπτόμαστε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τον ελληνικό χερσαίο χώρο και τον ελληνικό εναέριο χώρο, τους απαντώ: δεν είναι πρόκληση, είναι καθήκον της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας να βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, να αποδίδουν τον οφειλόμενο φόρο και τιμή στους ήρωες και να παραμένουν εκεί μέχρι τέλους.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προικίσουμε τις Ειδικές Δυνάμεις με εξοπλισμό αιχμής, όπως για παράδειγμα σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στο υψηλό έργο και στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Ήδη, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προχώρησαν στην ανακοίνωση της ιδρύσεως της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην επιτυχία μιας ολιστικής προσέγγισης, και στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού και των Μονάδων, την εναρμόνιση με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα και την ανάπτυξη δυνατοτήτων προς αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφάλειας, ασύμμετρων - υβριδικών απειλών και προκειμένου να δύνανται να εκτελούν με επιτυχία όλα τα επιχειρησιακά έργα που απορρέουν από την αποστολή τους.
Δημιουργούμε δηλαδή ένα Special Forces Joint Command, το οποίο θα ακολουθηθεί από το νέο ρόλο που θα παίξει η ΑΣΔΕΝ στο Αρχιπέλαγος και την πλήρη αναδιοργάνωση των πεζοναυτών μας.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αφού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στο ΣΑΓΕ και αφού γίνουν οι πρώτες πιλοτικές επιχειρήσεις.
Επισημαίνω εκ νέου ότι προωθήσαμε και την αποκατάσταση των αδικιών σχετικά με τα επιδόματα επικινδυνότητας στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων και θέλω να ζητήσω συγγνώμη σε όλα τα στελέχη τα οποία υπέστησαν αυτά τα χρόνια της κρίσης αυτή την τεράστια αδικία σε βάρος του εισοδήματός τους.
Αγαπητοί καταδρομείς,
Όλοι μας αντλούμε δύναμη από το παράδειγμά σας, από τον τρόπο που εκτελείτε το καθήκον σας. Κατορθώσατε να εμφυσήσετε σε όλους εμάς την αποστολική αντίληψη του λειτουργήματός σας.
Γνωρίζει και αντιλαμβάνεται, ο ελληνικός λαός, ότι η άμυνα και η ασφάλεια της πατρίδας προστατεύονται από εσάς με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο.
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω τα λόγια του αείμνηστου Στρατηγού Καλλίνσκη, του Ιερολοχίτη αξιωματικού και ιδρυτή των Μονάδων Καταδρομών, με τα οποία ξεκίνησε η σημερινή εκδήλωση,
«Κι αν ποτέ τολμήσουν αυτοί ή όποιοι άλλοι να πειράξουν πάλι την Ελλάδα μας, πέστε το από τώρα, βροντοφωνάξτε το παντού.
Να το ξέρουν όλοι, εχθροί και φίλοι! Θα πολεμήσουμε! Θα πολεμήσουμε με πίστη και πείσμα και με φανατισμό!
Θα πολεμήσουμε παντού στα βουνά και στους κάμπους, στις πόλεις, στα χωριά και στ' ακρογιάλια! Και θα νικήσουμε!».



Πηγη:Pronews.gr

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Καλή είδηση για τους Αλβανούς μετανάστες


«Καλή είδηση για τους μετανάστες, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σφραγίδα apostile της Αλβανίας»

Η Ελλάδα αποφάσισε να αναγνωρίσει την Σφραγίδα Apostille  [Σφραγίδα της Συμβάσεως της Χάγης] της Αλβανίας ως ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

( Η Σφραγίδα της Συμβάσεως της Χάγης της 05ης Οκτωβρίου 1961 (APOSTILLE) καταργεί την υποχρέωση επικύρωσης των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων σε διοικητικά έγγραφα των δημοσίων πολιτικών υπηρεσιών άλλης χώρας που την αναγνωρίζει)
Τα καλά νέα ανακοινώθηκαν από το αλβανικό υπουργείο για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις.
 Η αναγνώριση της Σφραγίδας Apostille   έχει θετικό αντίκτυπο, κυρίως στους Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα με την διευκόλυνση και την επιτάχυνση των διαδικασιών και χρήση των εγγράφων που εκδίδονται από τα ελληνικά και αλβανικά θεσμικά όργανα λήψης αποφάσεων, καθώς και στην μείωση των δαπανών από τα έγγραφα αυτά.
Μόνο το 2017, οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από τους Αλβανούς πολίτες λόγω της μη αναγνώρισης της σφραγίδας από τις ελληνικές αρχές ανήλθαν στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί δέσμευση των μέτρων στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας για θέματα που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός από τις πραγματικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών, η αναγνώριση της Σφραγίδας της Συμβάσεων της Χάγης από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, δημιουργεί και άλλες ευκαιρίες για την παροχή σύγχρονων προξενικών υπηρεσιών στους Αλβανούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα.
(Στοιχεία από sot.com.al)
 
 

Σκόπια: Οι Σλάβοι έκαψαν την ελληνική σημαία μπροστά στο Κοινοβούλιο ...ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ



Μέρος των συμμετεχόντων στη διαδήλωση σήμερα στα Σκόπια, κατά της αλλαγής του ονόματος του κράτους, μπροστά από το Κοινοβούλιο έκαψαν την ελληνική σημαία.

«Έκαψαν την ελληνική σημαία στη διαδήλωση μπροστά από το Κοινοβούλιο»
Οι συμμετέχοντες απαίτησαν την άμεση παύση των συνομιλιών για το όνομα του κράτους με την Ελλάδα και απορρίπτουν δημοψήφισμα για το όνομα.
Κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί από την πρόθεσή της για αλλαγή του ονόματος και ενθάρρυναν την αντιπολίτευση να υπερασπισθεί το όνομα και την ταυτότητα του «μακεδονικού»- σλαβικού έθνους.


--

Διαμαρτυρία στα Σκόπια για την ''υπεράσπιση'' του ονόματος

"Διαμαρτυρία στα Σκόπια για την υπεράσπιση του ονόματος"

Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση της Τρίτης  για να υπερασπισθούν  το συνταγματικό όνομα της χώρας, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες (χιόνιζε) και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν την ‘παμμακεδονική’ διαμαρτυρία στα Σκόπια, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων βγήκε στους δρόμους της πόλης με σκοπό την υπεράσπιση του ονόματος και την ταυτότητα του έθνους της χώρας, όπως σημειώνεται.
Πέρα από τα αιτήματα που ανάγνωσαν οι διοργανωτές επεσήμαναν ότι:
Εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί τα αιτήματα, οι Σλάβοι από όλον τον κόσμο ζητούν τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών , παρέχοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου στην έβδομη εκλογική περιφέρεια, χωρίς να χρειάζεται να καθορίζεται το δικαίωμα ψήφου σε κάθε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. (Σημείωση: η 7η εκλογική περιφέρεια είναι οι απόδημοι).
Οι Σλάβοι από όλον τον κόσμο απορρίπτουν  κάθε δημοψήφισμα για το όνομα και την αλλαγή του συντάγματος για το όνομα και την ταυτότητα του έθνους.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν: το παγκόσμιο ‘μακεδονικό’ κογκρέσο,  ο σύλλογος της Μακεδονίας του Αιγαίου, ο σύλλογος ‘μακεδόνων’ ισλαμικής θρησκείας, το ‘μακεδονικό’ μανιφέστο και ‘μακεδονικές’ πατριωτικές οργανώσεις.

Σκόπια: Αναλυτές βλέπουν αντιθέσεις στην επίλυση του ονόματος


«Οι αναλυτές καταγράφουν: Σκόπια και Αθήνα με αντίθετες θέσεις στην επίλυση του ονόματος»



Οι αριστερές κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας φαίνεται να έχουν μεγάλη απόσταση από μια συμφωνία για το όνομα, σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα της γειτονικής χώρας.

Το 7ο κεφάλαιο του ελληνικού σχεδίου συμφωνίας που απαιτεί αλλαγές των πάντων στο σύνταγμα της χώρας, ακόμη και τον Ύμνο της, προοιωνίζουν ότι ο Τσίπρας ίσως προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, ενδέχεται να επιστρέψει σε δημόσιες άκαμπτες εθνικιστικές θέσεις, όπως θεωρεί ο αναλυτής Κλεκόφσκι.
«Αν είναι ακριβές αυτό για το οποίο ενημερωνόμαστε, ότι απαιτούνται αυτές οι αλλαγές από εμάς, όχι μόνο δεν είναι αξιοπρεπείς, αλλά νομίζω ότι είναι εκτός κοινής λογικής και είναι ένα μήνυμα για μένα, που, ήδη, είπα ότι η κυβέρνηση των Αθηνών προβαίνει σε συνομιλίες κοιτάζοντας προς άλλη κατεύθυνση,  προς την κατεύθυνση της προεκλογικής εκστρατείας», ισχυρίσθηκε ο Κλεκόφσκι.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, εάν ο Τσίπρας μπει σε προεκλογική περίοδο,  για να κόψει τις εθνικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας,  η άφιξη του Κοτζιά στα Σκόπια τον ερχόμενο μήνα,  δεν θα φέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα.
«Τότε είναι πολύ δύσκολο να περιμένουμε κάθε είδους καταστολή από την ελληνική πλευρά.
Τότε μπορεί να αναμένεται μια ισχυρή θέση όσον αφορά το μακεδονικό ζήτημα και σε άλλες εξωτερικές πολιτικές προκλήσεις της Ελλάδας, ώστε να αντισταθμιστεί η διαφορά που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω, πάντως,  ότι  λόγω ότι τρέχουν οι συζητήσεις, ούτε η Αθήνα, ούτε τα Σκόπια θα θέλουν να είναι αυτοί οι πρώτοι που εγκαταλείπουν τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κλεκόφσκι.
Αναμφίβολα, η διεθνής  κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων. Λένε ότι η διάθεση είναι κοινή για λύση. Υπάρχει κάποιο σχέδιο Β, σύμφωνα με το οποίο τα Σκόπια θα μπορούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μετά από μια τέτοια ενδεχόμενη διαφωνία;
«Δεν το πιστεύω. Βλέπετε η αισιοδοξία που τροφοδοτούσε  επί καιρό το VMRO-DPMNE του  Νίκολα Γκρούεσκι,  το μόνο που έκανε ήταν να εμποδίσει επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. 
Επίσης, πιστεύω ότι αυτή η σταθερή θέση που θα προωθήσει η Αθήνα κατά την επόμενη περίοδο θα σημαίνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ υπό την προσωρινή αναφορά – FYR-  είναι επίσης, δύσκολη», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον Κλεκόφσκι, η δήλωση του Τσίπρα ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό πίεση, σε αντίθεση με το 2008 κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βουκουρέστι,  η χώρα μας ήταν  αυτή  που καθυστέρησε την επίλυση (επί τόσα χρόνια)
 

Ζάεφ- οι προτάσεις μας για το όνομα: Βόρεια, Άνω, Βαρδάρη και (Σκόπια)

Ο τίτλος από το δημοσίευμα

 Τα Σκόπια πρόσφεραν τέσσερις επιλογές για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής σε συνέντευξή του  στο πρακτορείο Ρόιτερ, όπως σημειώνει η «Φωνή της Γερμανίας»/ Deutsche Welle.

Τα Σκόπια ελπίζουν ότι η διαφορά θα επιλυθεί μέσα στο χρόνο για να πάρουν μια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο και η επιβεβαίωση της πρόσκλησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο και προτείνουν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομά τους», αναφέρει το Ρόιτερ.
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» δήλωσε ο Ζάεφ το Ρόιτερ στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε την επενδυτική σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα είναι ικανοποιημένη με μία από αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ απάντησε «Ναι… ορισμένοι προτιμούν περισσότερες επιλογές , ορισμένοι όχι (όσον αφορά το όνομα).
 Ο Ζάεφ αναφέρει ότι υπάρχει ένα ανοιχτό ερώτημα εάν υπάρχει ‘πραγματική ανάγκη’ για αλλαγή του Συντάγματος της χώρας κάτι που η Ελλάδα επιζητεί τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, είναι πεπεισμένος ότι εάν η λύση της διαφοράς διατηρήσει την αξιοπρέπεια των πολιτών θα υποστηρίξουν αυτήν την απόφαση σε δημοψήφισμα.
 
 

Τουρκία: Απειλητικές Νavtex μετά την προπαγάνδα με το "MERIAN"

Στην προσφιλή τακτική των απειλητικών NAVTEX για ασκήσεις με πυρά βόρεια των περιοχών έρευνας του πλοίου "RV MARIA S MERIAN" κατέφυγε η Άγκυρα μετά την αποκάλυψη της προπαγάνδας για την υποτιθέμενη άδεια που το γερμανικό πανεπιστήμιο εξαναγκάστηκε να ζητήσει από την Τουρκία.

Η τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους δεσμεύει περιοχή για τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων περίπου 60 χλμ βορειότερα από το ανώτερο όριο που έχει προαναγγελθεί ότι θα πραγματοποιηθεί ο ερευνητικός πλους του "RV MARIA S MERIAN". Όπως έλεγαν πάντως καλά ενημερωμένες πηγές στο OnAlert εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί από την υδρογραφική υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού η Navtex με την οποία θα επικυρώνεται η άδεια της Ελληνικής Δημοκρατίας προς το Γερμανικό Πανεπιστήμιο.

Δείτε την τουρκική Navtex

TURNHOS N/W : 0302/18

MEDITERRANEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 02 MAR 18 FROM 1200Z TO 2200Z IN AREA BOUNDED BY;

35 14.00 N - 030 00.00 E
35 14.00 N - 030 53.00 E
34 51.00 N - 030 53.00 E
34 51.00 N - 030 00.00 E

CAUTION ADVISED. 
 
 
Πηγη:Onalert.gr

Σκοπιανό: Αυτά είναι τα τέσσερα πιθανά όνοματα που προτείνει ο Ζάεφ


Η ΠΓΔ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔ Ζόραν Ζάεφ.

“Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στο Reuters μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ' αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι... Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)”.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ζήτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει ”πραγματική ανάγκη” να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.

Aξίζει να σημειώσουμε ότι σε συνέντευξή του χθες στο euronews, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον “ωρολογιακή βόμβα” και έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, πέραν του ονόματος, τονίζει ότι “διαπραγματευόμαστε μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μας βοηθάνε πάρα πολύ. Υπάρχει μία πραγματικά φιλική ατμόσφαιρα και πιστεύω πάρα πολύ στην ειλικρινή αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω επίσης ότι και στην ελληνική πλευρά, όπως συμβαίνει στην χώρα μας, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα επικεντρωθούν σε μία λύση”.

Ακόμα ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι “οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές”, εφόσον θα έχει την “υψηλότερη δυνατή εγγύηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών” ενώ παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, καθώς “το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων” χωρίς επιπτώσεις εκτός της χώρας, το οποίο μάλιστα κάποιος άλλος στο μέλλον θα μπορούσε να το αλλάξει και πάλι.

Με πληροφορίες από Reuters, euronews.com
 
 
Πηγη:Onalert.gr

Αλβανικό δημοσίευμα: Αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα, τότε η Ελλάδα θα εισβάλει στην Αλβανία… !!!


Σενάρια επί σεναρίων κάνουν οι ‘ειδήμονες’ των μέσων ενημέρωσης της Αλβανίας, ιδιαίτερα μετά την παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Ελευθέρια των Ιωαννίνων και την επιβίβασή του σε ένα άρμα μάχης. 

 Ο γνωστός Αλβανός δημοσιογράφος της τηλεόρασης Ora News, από την παρουσία του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου στα Γιάννενα κατάλαβε ότι εξέφρασε απειλές κατά της  Αλβανίας.
Σύμφωνα με το SManalysis του βορειοηπειρώτη  Σταύρου Μάρκου, ο δημοσιογράφος  Καστριότ Μουφταράι, στην εκπομπή του στην τηλεόραση παρουσίασε μια φωτογραφία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας επάνω σε ένα άρμα μάχης και σημειώνει ότι «ο γνωστός δημοσιογράφος- συνωμοσιολόγος, Μουφταράι πιστεύει ότι εάν η Τουρκία επιτεθεί σε ελληνικά νησιά, τότε η Ελλάδα θα εισβάλει στην Αλβανία.
Ο Αλβανός δημοσιογράφος σύμφωνα με δημοσίευμα της Ora News TV θα τονίσει ότι «η Αλβανία δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή  για την Ελλάδα.  Η σύγκριση δυνάμεων είναι σαφώς υπέρ της Ελλάδας, η Αλβανία ουσιαστικά είναι χωρίς στρατό, χωρίς εντυπωσιακή στρατιωτική δύναμη, ούτε Άμυνα. Η Ελλάδα είναι μια καλά οπλισμένη χώρα με μεγάλη στρατιωτική δύναμη και στρατιωτική άμυνα, με σύγχρονα όπλα παντός είδους».
Ωστόσο, σημειώνει ο Μουφταράι υπήρξαν απειλές κατά της Αλβανίας από τον πρόεδρο της Ελλάδας κατά την παρουσία του στα Ιωάννινα.
«Εάν η απειλή του Προέδρου απευθύνονταν στην Τουρκία, θα έπρεπε να γίνει σε κάποια από τα νησιά κοντά στο τουρκικό έδαφος, η σε πόλη που συνορεύει με την Τουρκία στο βορρά, στη Θράκη. Αν απευθυνόταν στα Σκόπια, κάτι που είναι απίθανο, θα έπρεπε να κάνει τις δηλώσεις αυτές σε μια πόλη που συνορεύει με το κράτος των Σκοπίων. Αλλά, έγιναν πολύ μακριά από τα σύνορα με τα Σκόπια και την Τουρκία, σε μια πόλη κοντά στην Αλβανία. Με αυτό η Ελλάδα λέει:  Εάν η Τουρκία πάρει τα νησιά, θα εισβάλω στην Αλβανία»…, σύμφωνα με τον Αλβανό δημοσιογράφο που αρέσκεται σε συνωμοσίες.
 
 
 

Η Τουρκία πάει για «3 μέτωπα»: Κατηγορεί την Αρμενία για γενοκτονία - Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ





Δύο μήνες πριν την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τουρκικά στρατεύματα και λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναγνώρισή της από την Κάτω Βουλή της Ολλανδίας, η τουρκική κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, κάνει λόγο για Σφαγή των Αζέρων από τους Αρμένιους και αναφέρεται στην 26η επέτειο από τη σύγκρουση του 1992 μεταξύ των δύο λαών.
Με μία εξαιρετικά σκληρή ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για σφαγή εκατοντάδων αμάχων, γυναικών και παιδιών ανάμεσά τους, καθώς και για ομήρους των οποίων οι τύχες αγνοούνται μετά την επίθεση στην πόλη Khojaly, στην περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, στομ Αζερμπαϊτζάν.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ πάει και ένα βήμα παραπάνω, θέτοντας εδαφικό ζήτημα και για την περίπτωση της Αρμενίας, καθώς υποστηρίζουν ότι το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται υπό την κατοχή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, της Αρμενίας.
Επιπροσθέτως, καταδικάζουν τη σφαγή της Khojaly, καθώς και την κατοχή, όπως επαναλαμβάνουν των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία και χαρακτηρίζουν «αδερφούς» τους Αζέρους.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Στις 26 Φεβρουαρίου 1992, εκατοντάδες πολίτες του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, σφαγιάστηκαν και τραυματίστηκαν και περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έγιναν όμηροι από τα στρατεύματα της Δημοκρατίας της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην πόλη Khojaly στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.
Η τύχη των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι άγνωστη σήμερα. Αυτή η απάνθρωπη επιθετικότητα εναντίον πολιτών ήταν χαραγμένη στις μνήμες της διεθνούς κοινότητας και τραυμάτισε βαθιά την κοινή συνείδηση. Σήμερα, το είκοσι τοις εκατό των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν παραμένουν υπό την κατοχή της Αρμενίας. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αζέροι μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν εσωτερικοί πρόσφυγες.
Η Τουρκία συμπάσχει βαθύτατα με τους αδερφούς της αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη βίαιη επίθεση και τη σφαγή που υπέστησαν πριν από 26 χρόνια και μοιράζεται τον πόνο τους. Καταδικάζουμε έντονα αυτή τη σφαγή και τη συνεχή κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία.
Ευχόμαστε το έλεος του Θεού σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη σφαγή και ευχόμαστε πάλι τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους αδερφούς αδερφούς μας».
Από τα παραπάνω προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η Τουρκία κάνει λόγο για ομήρους, για αγνοούμενους και για «εδάφη υπό κατοχή». Συγκρίνει, στην ουσία, τη Γενοκτονία των Αρμενίων του 1915, με όσα συνέβησαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τη διαδικασία διάλυσης της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης.
Εντούτοις, δεν αναγνωρίζει εισβολή και κατοχικά εδάφη στην Κύπρο, καθώς και χιλιάδες αγνοούμενους, «οι τύχες των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμα», για να χρησιμοποιήσουμε μία παραπλήσια με εκείνη του τουρκικού ΥΠΕΞ φράση. Η Τουρκία φαίνεται να «ανακατεύει την τράπουλα» σε όλα τα ζητήματα, ανοίγοντας το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Συρία, Ελλάδα, Κύπρος, τώρα η Αρμενία βρίσκονται στη σφαίρα των άμεσων ενδιαφερόντων της, ενώ όλα δείχνουν ότι παρεμβαίνει και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει - έστω και σιωπηλά- την ιδέα της «μεγάλης Αλβανίας».
Να σημειωθεί ότι μεταξύ 20 και 22 Φεβρουαρίου ο τουρκικός Στρατός είχε πραγματοποιήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αρμενία,
Η άσκηση περιελάμβανε δυνάμεις της 12ης Μ/Κ ταξιαρχίας του 9ου σώματος Στρατού το οποίο ανήκει στην 3η Στρατιά.
Σε αυτή είχαν λάβει μέρος τόσο το νέο άρμα μάχης Αltay όσο και το τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο T-129.
Η δοκιμή του άρματος μάχης Altay ήταν  η τελευταία πριν την έναρξη της μαζικής παραγωγής σε πρώτη φάση των πρώτων 250 αρμάτων στις αρχές του 2019, από την Otokar. Τον κινητήρα Europower pack και το σύστημα μετάδοσης κίνησης  θα το προμηθεύσει η Γερμανία.




Türk askeri böyle atış yaptı! Karlı havada... http://www.yeniakit.com.tr/haber/turk-askeri-boyle-atis-yapti-karli-havada-428098.html 

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Χιλιάδες αιτήματα για διπλή υπηκοότητα στην Τουρκία


Η σχετική ιστοσελίδα για την εύρεση της προέλευσης των Τούρκων πολιτών

Πολλοί Τούρκοι πολίτες ενδιαφέρονται σοβαρά να αποκτήσουν μια δεύτερη ιθαγένεια, μαθαίνοντας ότι οι προγονικές τους ρίζες είναι από άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, τα Σκόπια, η Ρουμανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Εκατομμύρια Τούρκοι επισκέφθηκαν την πύλη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (www.turkiye.gov.tr) μετά το άνοιγμά της τον Φεβρουάριο, όπου ξεκίνησε  μια απευθείας υπηρεσία γενεαλογίας που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να μάθουν για τους προγόνους τους,  μόνο με μερικά κλίκ.
Με τη βοήθεια αυτής της πύλης μπορεί κανείς να δει αρχεία μέχρι την οθωμανική εποχή των αρχών του 19ου αιώνα.
Ο ιστότοπος κέρδισε μια τέτοια δημοτικότητα που αμέσως μετά την ανακάλυψή του έπεσε λόγω φόρτου. Επανεκκινήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου.
Μόλις οι Τούρκοι πολίτες έμαθαν ότι η καταγωγή τους είχε ρίζες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πολλοί από αυτούς άρχισαν να μελετούν τη δυνατότητα απόκτησης διπλής υπηκοότητας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι πολίτες που ανακάλυψαν ότι η προέλευσή τους συνδέεται με κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία. Επίσης, στα Σκόπια τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν υποβληθεί αιτήσεις για ιθαγένεια από Τούρκους πολίτες , που έχουν υποβάλλει αίτημα προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων των χωρών, καθώς και στα προξενεία και τις πρεσβείες της Τουρκίας.
Σκοπός βέβαια αυτής της ιστοσελίδας είναι η εμπέδωση των Τούρκων ότι πριν από περίπου έναν αιώνα οι πρόγονοί τους ήταν σε όλα τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, πριν διαλυθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία.
 (Στοιχεία από mk-turkey.ru)
 
 

Τον Απρίλιο Ερντογάν και Πούτιν θα θεμελιώσουν τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου


«Τα θεμέλια του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου θα μπουν τον Απρίλιο»



Τον Απρίλιο του 2018,  οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ρίξουν το πρώτο σκυρόδεμα στη βάση του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα HaberTurk , την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η γίνει συνάντηση των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν στην Τουρκία. 

Υπό την προεδρία των δύο ηγετών, θα πραγματοποιηθεί η έβδομος σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
 Κατά τη συνάντηση αυτή προβλέπεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.
Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η διμερής ατζέντα και οι περιφερειακές εκδηλώσεις, τα κοινά σχέδια στον τομέα της ενέργειας και της αμυντικής βιομηχανίας, η συνεργασία στον τομέα της γεωργίας.
«Μετά από αυτήν τη συνάντηση, οι ηγέτες θα συμμετάσχουν στην τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου  και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τριμερής σύνοδος κορυφής για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί.
 Η πρώτη παρόμοια σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2017 στο Σότσι», σημειώνει η εφημερίδα.
Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου με τέσσερις μονάδες VVER-1200 θα κατασκευασθεί στην επαρχία της Μερσίνης στις ακτές της Μεσογείου μέχρι το 2021.
 Η συμφωνία για τη Ρωσία και την Τουρκία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2010. Η πρώτη από τις τέσσερις μονάδες ισχύος του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023 και το 2026 θα εργασθεί ο πυρηνικός σταθμός σε πλήρη δυναμικότητα.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, ο πυρηνικός σταθμός θα παράγει 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειες ανά έτος. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια.
(Στοιχεία από haberturk.com)