Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Σκοπιανό: Αυτά είναι τα τέσσερα πιθανά όνοματα που προτείνει ο Ζάεφ


Η ΠΓΔ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση της διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία της, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔ Ζόραν Ζάεφ.

“Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στο Reuters μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ' αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι... Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)”.

Ο ίδιος δήλωσε πως το ζήτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει ”πραγματική ανάγκη” να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.

Aξίζει να σημειώσουμε ότι σε συνέντευξή του χθες στο euronews, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι πλέον “ωρολογιακή βόμβα” και έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, πέραν του ονόματος, τονίζει ότι “διαπραγματευόμαστε μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που μας βοηθάνε πάρα πολύ. Υπάρχει μία πραγματικά φιλική ατμόσφαιρα και πιστεύω πάρα πολύ στην ειλικρινή αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω επίσης ότι και στην ελληνική πλευρά, όπως συμβαίνει στην χώρα μας, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα επικεντρωθούν σε μία λύση”.

Ακόμα ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την άποψη ότι “οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι για διεθνή χρήση και θα είναι εγγύηση και για τις δύο πλευρές”, εφόσον θα έχει την “υψηλότερη δυνατή εγγύηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών” ενώ παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του Συντάγματος, καθώς “το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων” χωρίς επιπτώσεις εκτός της χώρας, το οποίο μάλιστα κάποιος άλλος στο μέλλον θα μπορούσε να το αλλάξει και πάλι.

Με πληροφορίες από Reuters, euronews.com
 
 
Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: