Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Κοινή Επιτροπή: Οι Σκοπιανοί θέλουν να αλλάξουν την ελληνική ιστορία 24 αιώνων!



Η κοινή Ελληνο-Σκοπιανή Επιτροπή για την Ιστορία, την Αρχαιολογία και την Εκπαίδευση, έχει μπλοκαριστεί, όταν τα  μέλη της ελληνικής επιτροπής έλαβαν  τα αιτήματα των Σκοπιανών για αλλαγή στα ελληνικά σχολικά βιβλία και ιστορικά βιβλία.
Παρόλο που η Επιτροπή λειτουργούσε γενικά χωρίς μεγάλα προβλήματα και σε φιλική ατμόσφαιρα, όταν η πλευρά των Σκοπίων παρουσίασε τις απαιτήσεις της για αλλαγές στις ελληνική ιστοριογραφία, το έργο του σώματος ‘βραχυκύκλωσε’ και τα μέλη τώρα περιμένουν πολιτική παρέμβαση.

Μέλη της ελληνικής επιτροπής σχετικά με τα αιτήματα της σκοπιανής πλευράς ενημέρωσαν το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να παρέμβει στον ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ,  και υποτίθεται ότι δώσει εντολή για απόσυρση των αιτημάτων των επιστημόνων των Σκοπίων.
Σε αντίθεση με τα ελληνικά αιτήματα, που ήταν ελάχιστα, και είναι ήσσονος σημασίας,  τα μέλη της επιτροπής των Σκοπίων (γράφει το δημοσίευμα) έθεσαν ένα τεράστιο όγκο αλλαγών που απαιτούν να γίνουν από την ελληνική πλευρά, θέτοντας εμπόδιο στη συνέχεια της συζήτησης.
Πηγές προσκείμενες στα μέλη της ελληνικής επιτροπής παραδέχονται ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα των αιτημάτων της επιτροπής των Σκοπίων, η οποία έχει επιχειρήματα αναγνωρισμένα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές  χώρες για την ιστοριογραφία, που αν γίνουν αποδεκτά  θα προξενήσουν πολιτική αναταραχή στην ελληνική πλευρά.
Εάν τα Σκόπια με τους χειρισμούς τους κατορθώσουν να αλλάξουν τα στοιχεία που υπάρχουν στην ελληνική ιστοριογραφία, τότε ενδέχεται να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στο ελληνικό κοινό, που δεν θα μπορέσει να δεχθεί ότι οι «Σκοπιανοί» (τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο) αλλάζουν την ελληνική ιστορία τουλάχιστον 24 αιώνων.
Ένα μέλος της επιτροπής από τους κυβερνητικούς κύκλους στην Ελλάδα,  απείλησε με παραίτηση εάν τα Σκόπια δεν αποσύρουν  τα αιτήματα, λέγοντας  «Επιχειρείται παραποίηση της ιστορίας από το πλαστό έθνος των Σκοπίων».
Άλλες καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι η μπάλα τώρα βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος μπορεί να παρέμβει και να δώσει εντολή στα μέλη της ελληνικής επιτροπής να αποδεχθούν τα αιτήματα της πλευράς των Σκοπίων και να ενσωματωθούν στο αρχικό έγγραφο , στο πλαίσιο το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τα επόμενα τρία χρόνια.
Εάν ο Τσίπρας φοβηθεί ότι μια τέτοια ‘μαλακή’ προσέγγιση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό κοινό, τότε θα παγώσει την επιτροπή μέχρις ότου η πλευρά των Σκοπίων, δηλαδή τα μέλη της επιτροπής,  αποσύρουν τα αιτήματα με πολιτική πίεση.
Η επιτροπή βάσει της Συμφωνίας δεν μπορεί να εμποδίσει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επειδή έχει μια ατζέντα που θα διαρκέσει τρία χρόνια, αλλά σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να προχωρήσει ομαλά η εργασία της Επιτροπής για να μην αυξήσει εντάσεις πριν από την επικύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: