Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Τα ιστορικά προβλήματα Σκοπίων Βουλγαρίας δεν λύνονται ‘εν μια νυκτί’


Οι πρωθυπουργοί Σκοπίων και Βουλγαρίας στην κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του τσάρου Σαμουήλ (20 Ιουνίου 2017)

«Τα ιστορικά προβλήματα μεταξύ της πΓΔ και της Βουλγαρίας δεν μπορούν να επιλυθούν εν μία νυκτί, το έργο της κοινής Βουλγαρο- 'Μακεδονικής' Επιτροπής απαιτεί χρόνο και υπομονή», δήλωσε ο καθηγητής Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Ντράγκαν Γκεοργκίεφ – διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας και επικεφαλής της σκοπιανής ομάδας στην Κοινή Επιτροπή για τα Ιστορικά και Εκπαιδευτικά θέματα.

Για παράδειγμα, το ζήτημα 'ποιανού τσάρος ήταν ο Σαμουήλ', ζητείται συχνά μια γρήγορη και σαφής απάντηση.
Οι ιστορίες της Βουλγαρίας και των Σκοπίων είναι πολύ έντονα συνυφασμένες. Υπάρχουν άνθρωποι και από εδώ και από εκεί που βλέπουν μόνο ως δικό τους το μακρινό και το πρόσφατο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτόν είναι δύσκολο να διευκρινίσουμε το πρόβλημα, δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα ασπρόμαυρα.
Μερικές φορές ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχος για πολλά πράγματα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει χρόνος για ορισμένα πράγματα που θα ωριμάσουν και θα τα επιλύσουμε.
Αν όλα πάνε καλά, η Επιτροπή πρέπει να εργασθεί  πολλά χρόνια για να αποδώσει  εποικοδομητικά αποτελέσματα, τα οποία δεν θα είναι πολιτικά, αλλά καθαρά επιστημονικά», δήλωσε ο Γκεοργκίεφ.
 Ερωτηθείς για την αξιολόγηση σχετικά με την τρέχουσα εργασία της Επιτροπής στις δύο συναντήσεις που έχουν γίνει, ο Γκεοργκίεφ εξήγησε ότι συζητήθηκε η μεθοδολογία βάσει αρχών που θα ακολουθήσει και αντηλλάγησαν σχόλια   μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τα σχολικά βιβλία της 5ης και της 6ης τάξης.
«Στην επόμενη συνάντηση στη Σόφια, στις 29 και 30 Νοεμβρίου, αυτές οι παρατηρήσεις θα συζητηθούν και πάλι. Τυχούσες αποδεκτές λύσεις θα παραδοθούν στις κυβερνήσεις των δύο χωρών για την περαιτέρω φάση της ένταξής τους στο πρόγραμμα σπουδών», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου των Σκοπίων.
Ερωτηθείς για το ποιες είναι αυτές οι παρατηρήσεις, ο Γκεοργκίεφ έδωσε πάλι ένα παράδειγμα από τον Τσάρο Σαμουήλ. 
«Είναι ένα ζήτημα μεταξύ μας για το Βασίλειο του Σαμουήλ. Στη βουλγαρική ιστοριογραφία απεικονίζεται ως βουλγαρικό, στη χώρα μας είτε ως Κράτος του Σαμουήλ ή ως ‘μακεδονικό βασίλειο’.
Από την πλευρά μας υπήρχε μια παρατήρηση σχετικά με την εθνοτική  και εθνική  χαρτογράφηση των περιοχών αυτών, ακόμη από τους προϊστορικούς χρόνους, δηλαδή με τους χάρτες  τόσο στα βουλγαρικά όσο και στα σκοπιανά εγχειρίδια, στα οποία ο γεωγραφικός χώρος ήταν εθνικοποιημένος και στα οποία υπάρχουν σήμερα τα σημερινά κράτη της Βουλγαρίας και της πΓΔ», είπε ο Γκεοργκίεφ.
«Αναλύουμε μόνο χρονολογικά τα εγχειρίδια και δεν συζητάμε για την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία. 
Ο σκοπός των επιτροπών αυτών είναι η βελτίωση του προγράμματος σπουδών με το περιεχόμενο των θεμάτων της ιστορίας στην πΓΔ και στη Βουλγαρία, με στόχο να διδαχθούν οι μελλοντικές γενιές την ιστορία χωρίς εχθρότητα προς το γειτονικό κράτος».
 
 
Υπάρχει μια διαφορά με την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία: ην ερμηνεία του παρελθόντος γίνεται, κυρίως,  με προσωπική προσέγγιση.  Γίνεται βάσει της ηθικής του ιστορικού, τον επαγγελματισμό του και τη διαδικασία που ακολουθεί για τη συγγραφή της ιστορίας», δήλωσε ο Ντράγκαν Γκεοργκίεφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Bgnes.

Δεν υπάρχουν σχόλια: