Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Σκόπια: Τα αλβανικά κόμματα επιμένουν η αλβανική γλώσσα να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα



Η άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να συζητήσει τις τροπολογίες που πρότεινε η αλβανική αντιπολίτευση, σχετικά με την αλλαγή ενός ορισμού στο Σύνταγμα που έχει να κάνει με την αλβανική γλώσσα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Η αλβανική αντιπολίτευση στην Σκόπια, επιδιώκει τον ορισμό «η γλώσσα που ομιλείται από την εθνοτική κοινότητα του 20 τοις εκατό» να τροποποιηθεί και να διευκρινισθεί ότι αυτή είναι η αλβανική γλώσσα.
Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι Σλαβομακεδόνες έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται την ταυτότητά τους, και είναι άδικο να το αρνούνται στους Αλβανούς που δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά να γίνει διευκρίνιση στο Σύνταγμα ότι είναι αυτόχθονες και ότι η αλβανική γλώσσα είναι επίσημη, όπως αναφέρεται στην τροπολογία 7 του Συντάγματος, αλλά και ως γλώσσα που ομιλείται  από το 20% του πληθυσμού της χώρας.
Ο Αρσίμ Σινάνι από το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων και Βαλκανικών Σπουδών, δήλωσε στο ραδιόφωνο της Ελεύθερης Ευρώπης, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσει το κεφάλαιο σχετικά με την επίσημη  διατύπωση της αλβανικής γλώσσας και όχι ως γλώσσα που ομιλείται τουλάχιστον από το 20% του πληθυσμού της πΓΔ.
«Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να  κλείσει η αλβανική», είπε.
Τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με τις ψήφους των οποίων πέρασαν οι συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, έχουν ζητήσει η αλβανική γλώσσα να αναφέρεται στο Σύνταγμα ως επίσημη γλώσσα και όχι ανώνυμα ως ‘γλώσσα που ομιλείται από το 20% του πληθυσμού».
Ωστόσο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, απέρριψε τις απαιτήσεις αυτές για την τροποποίηση του Συντάγματος λέγοντας ότι οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μόνο θέματα που αφορούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή τη συμφωνία μεταξύ της πΓΔ και της Ελλάδας για το θέμα του ονόματος της χώρας.
 Ο Αρσίμ Σινάνι αξιολόγησε ότι τα  αλβανικά πολιτικά κόμματα στην πΓΔ κρατούν μια χλιαρή στάση και δεν είναι συνεπείς στις απόψεις τους και ότι δεν δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να αρνηθούν να περάσουν οι τροπολογίες που προτείνονται εφόσον δεν γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις τους.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: