Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Η απάντηση της Ιαπωνίας στα Σκόπια: «Ο Έλληνας Μέγας Αλέξανδρος!»





Οι Ιάπωνες δίνουν τη δική τους απάντηση στους Σκοπιανούς για την ελληνική καταγωγή του Μέγα Αλέξανδρου.
Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι υπάρχουν πολλοί μη Έλληνες σε όλο τον κόσμο που αγαπούν την Ελλάδα και θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό. Κάτι που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους αυτούς, είναι ότι γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία του έθνους μας και αναγνωρίζουν την τεράστια προσφορά της Ελλάδας στις επιστήμες, στις τέχνες, στην κουλτούρα πολλών εθνών, ακόμη και στην τεχνολογία.
Αντιθέτως, υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι όχι μόνο δεν θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό και δεν αγαπούν τη χώρα μας αλλά την πολεμούν κιόλας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόσφατο πολυσυζητημένο άρθρο του BBC, για τη δήθεν «Μακεδονική μειονότητα».
Είχα την τύχη και την τιμή πριν από μερικά χρόνια να εκπροσωπώ, μαζί με μία αξιότιμη Ιαπωνίδα που ζει εδώ και χρόνια στη χώρα μας, την  κ. Σουζούκι Γιόκο, έναν Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο με έδρα την αρχαία πόλη της Νάρα, στην Ιαπωνία. Αξίζει να τονιστεί ότι, η πόλη Νάρα η οποία συνορεύει με την Οσάκα και το Κιότο, έγινε το 710 μ.Χ, πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και θεωρείται Παγκόσμια Κληρονομιά.
Ο εν λόγω Σύνδεσμος, είχε δημιουργηθεί από την αγάπη κάποιων Ιαπώνων για τη χώρα μας και τον μεγάλο τους θαυμασμό για την ελληνική ιστορία και πολιτισμό μας. 
Μάλιστα, έκαναν μαθήματα αρχαίων ελληνικών και προωθούσαν την αρχαιοελληνική παιδεία και τις ελληνοιαπωνικές σχέσεις. Επίσης, κάθε χρόνο, έρχονταν στη χώρα μας, ο ίδιος ο κ. Ιουατάνι με τη σύζυγό του Νορίκο, για να βραβεύσουν τον πρώτο Έλληνα και την πρώτη Ελληνίδα του Μαραθωνίου της Αθήνας, κουβαλώντας μαζί τους, βαριά και πανάκριβα δώρα! Να τονίσουμε εδώ, ότι οι Ιάπωνες όταν ασχοληθούν με κάτι είναι πολύ τυπικοί και σχολαστικοί και γνωρίζουν τα πάντα για το αντικείμενο που ασχολούνται. 
Κάποια από τα πανάκριβα δώρα του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου στη Νάρα, προς τους Έλληνες αθλητές:


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταντάο Ιουατάνι, σε μία από τις ανακοινώσεις του προς τον ΣΕΓΑΣ, είχε αναφέρει για την κρίση στην Ελλάδα:
«Όσον αφορά στη σημερινή κρίση, είμαι σίγουρος ότι οι Έλληνες θα την ξεπεράσετε. Είστε σπουδαίος και δυνατός λαός, με έναν τεράστιο πολιτισμό και παράδοση. Έχετε περάσει και στο παρελθόν μεγαλύτερες δυσκολίες οι οποίες σας έκαναν πιο δυνατούς.»
Το σημείο όμως που πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως, είναι μια άλλη ανακοίνωση η οποία είχε δημοσιευθεί και στον τοπικό Τύπο της Ιαπωνίας, όπου αυτά που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, είναι η απάντηση  σε όλους τους ανιστόρητους, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία μας είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου και δεν αμφισβητείται:
«Η Νάρα, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν το τελευταίο σημείο του γνωστού σε όλους μας ¨δρόμου του μεταξιού¨. Στο ναό Γιακουσίζι υπάρχει ένα αρχαίο σύμβολο, το οποίο φαίνεται να έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι πολύ πιθανό ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μεγάλος αυτός Έλληνας στρατηλάτης, να επηρέασε ακόμη και τη χώρα μας!
Εγώ προσωπικά εξεπλάγην όταν είδα, ότι ο πολιτισμός τον οποίο μετέφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, κατά τη διάρκεια της ανεπανάληπτης εκστρατείας του, επηρέασε ακόμη και τα χαρακτηριστικά των αγαλμάτων του Βούδα. Εμείς οι Ιάπωνες λοιπόν, παρόλο που έχουμε και πολιτισμική σχέση με τον εν λόγω πολιτισμό, δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πολλά από τα στοιχεία του.
Γνωρίζουμε κάποια πράγματα για τον Μινωικό πολιτισμό, για τον Παρθενώνα, για τον Δία, τον Απόλλωνα κ.λ.π., από την παγκόσμια ιστορία. Όμως, για την ελληνική γλώσσα, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε τίποτα, παρόλο που στην Ιαπωνική γλώσσα χρησιμοποιούμε πολλές ελληνικές λέξεις. Στα μαθηματικά και στη φυσική χρησιμοποιούμε τα Α,Β,Γ,Θ,Σ,Ω. Επίσης, στην καθομιλουμένη έχουμε τις λέξεις: Πανόραμα, Επίλογος, Πρόλογος, Μαραθώνιος, Τρίαθλον, Παναμέρικαν, Ορχήστρα, Πολυνησία, Μικρονησία, Μεσοποταμία, κ.α.
Πιστεύω λοιπόν, ότι εάν οι δύο χώρες κατανοήσουμε βαθύτερα την ιστορία και τον πολιτισμό μας, θα έρθουμε πολύ πιο κοντά.»
Η επίσημη φωτογραφία της έκθεσης που είχε γίνει στο Τόκιο, πριν από μερικά χρόνια, για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ελληνικό πολιτισμό: «Αλέξανδρος ο Μέγας – Από την Ελλάδα στην Ιαπωνία»

Εμείς ρωτάμε λοιπόν την κάθε κ. Μαργαρώνη και τον κάθε Σκοπιανό που θέλει να καπηλευθεί την τεράστια ιστορία μας επειδή εκείνος δεν έχει εκείνος την ανάλογη.
Μήπως η γλώσσα που αναφέρει ο κ. Ιουατάνι, ήταν «σλαβομακεδονικά», ή μήπως και οι Ιάπωνες κάνουν λάθος που λένε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας; Μήπως τα χαρακτηριστικά των αγαλμάτων του Βούδα, όπως αναφέρει, τα επηρέασαν οι «Σλαβομακεδόνες» οι οποίοι δεν υπήρχαν ούτε…στη σκέψη του Θεού τότε; Ας σοβαρευτούν λοιπόν εκείνοι που γράφουν τα δημοσιεύματα περί «Σλαβομακεδόνων» και «Μακεδονικής» γλώσσας και… πολιτισμού!  Γελοιοποιούνται και οι ίδιοι…
Χωρίς αυτό που λέμε να υποτιμά κανέναν, ο καθένας έχει τη δική του ιστορία και πολιτισμό, όταν όμως θέλει να «κλέψει» τον πολιτισμό άλλου, δείχνει ότι πράγματι εκείνος δεν έχει τίποτα.
*Του Νίκου Αναστασίου στο crashonline


Πηγη:Pronews.gr

Η κυβέρνηση της Σερβίας υιοθέτησε το νέο όνομα των Σκοπίων


Η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε στη χθεσινη συνεδρία Συμπέρασμα σχετικά με τη χρήση του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση την κοινοποίησης της χώρας   σε όλα τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του ονόματος, σημειώνει στην ανακοίνωσή της το γραφείο Τύπου της σερβικής κυβέρνησης.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Σερβίας έχει καλές και αναπτυγμένες  σχέσεις με αυτή τη γειτονική χώρα και ότι η αλλαγή του ονόματος  έγινε με νομικά  έγκυρο τρόπο, η κυβέρνηση υιοθετεί την  αλλαγή του ονόματος και θα χρησιμοποιεί το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή τη συντομογραφία Βόρεια Μακεδονία στις μελλοντικές επικοινωνίες.
Βлада Републике Србије- Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας

«Ψυχρό ντουζ» στα Σκόπια από Γαλλίδα υπουργό: Μόνο η αλλαγή του ονόματος δεν αρκεί…



Η Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία άνοιξε την πόρτα του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν αρκεί για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουάζ.

Για να αρχίσει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ανταποκριθεί στα κριτήρια- υπογράμμισε η υπουργός σύμφωνα με δημοσίευμα του  σκοπιανού τηλεοπτικού καναλιού ‘Sitel’.
Τα σχόλια ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη Γαλλίδα ομόλογό του, του αναπληρωτή πρωθυπουργού των Σκοπίων με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, γιατί όπως είπε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί οι αποφάσεις της ΕΕ για το θέμα της διεύρυνσης λαμβάνονται με ομοφωνία και πρόσθεσε ότι η Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενδεχόμενη αποδοχή των νέων μελών.
Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Ιούνιο, ήταν οι πιο επιφυλακτικές χώρες στο θέμα της χορήγησης ημερομηνίας για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με τα Σκόπια και την Αλβανία.
 
 

Σκόπια: Με κοινό υποψήφιο πρόεδρο κατεβαίνουν κυβέρνηση και αλβανικά κόμματα



Η ηγέτης του αλβανικού κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUI, ο Αλί Αχμέτι, μετά τη συνάντηση στο κοινοβούλιο σήμερα με τον πρωθυπουργό και ηγέτη του κόμματος της Σοσιαλιστικής Ένωσης, υπογράμμισε ότι συμφώνησε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο. Το όνομα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

«Συμφωνήσαμε σε αυτές τις εκλογές να βρούμε έναν κοινό υποψήφιο. Είχαμε μια σημαντική συνάντηση με περιεχόμενο, κάναμε μια ουσιαστική ανάλυση, αποφασίσαμε ότι πρέπει να καθιερώσουμε ένα πρότυπο στη χώρα μας. Αν και υπήρξαν προσπάθειες για αυτό από πριν, δεν ήταν επιτυχείς», είπε ο Αχμέτι προς τα μέσα ενημέρωσης μετά από την συνάντηση με τον Ζάεφ που κράτησε μία ώρα.
Επεσήμανε ότι θέλει να στείλει στους πολίτες  ένα μήνυμα, ότι στη χώρα, όπως είπε, «έχουμε αρκετά ώριμα κόμματα, αλλά και ώριμη κοινωνία,  ώστε να μπορούμε να έχουμε μια κοινή απόφαση για τον πρόεδρο της χώρας».
Τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ο Αχμέτι, ότι οι διαβουλεύσεις με τα άλλα αλβανικά κόμματα θα συνεχισθούν με αντικείμενο τον κοινό υποψήφιο πρόεδρο.
 
 

Οι χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας πρώτος στόχος της ελληνο-σκοπιανής επιτροπής



Τα σχολικά βιβλία της ιστορίας  και της γεωγραφίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι το επίκεντρο της επόμενης συνάντησης της Ελληνο-Σκοπιανής Επιτροπής, όπως είπε ο πρέσβης Γκάμπερ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των Σκοπίων.

Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ακόμη ποιες θα είναι οι άμεσες απαιτήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, ούτε έχει διευκρινισθεί η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης των ειδικών.
Στη συνέντευξή του, στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, διευκρίνισε ότι αναμένεται να ανοίξει συζήτηση εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον ορισμό του αλυτρωτισμού, επειδή το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπει την αλλαγή όχι μόνο στα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ αλλά και στα ελληνικά.
Η Ελλάδα στην προηγούμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ζήτησε να επανεξετασθεί όλο το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων που αναφέρεται σε αλυτρωτικά θέματα  καθώς σε αρχαιοελληνικά σύμβολα και σε χάρτες της Μεγάλης Μακεδονίας.
Ο πρέσβης Γκάμπερ, συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανεξέταση των χαρτών και των χαρακτήρων στα βιβλία, αλλά πρέπει να τηρηθούν σε αυτά τα διεθνή πρότυπα.
«Αυτό που εμείς επιμένουμε είναι να ληφθεί υπόψη η διεθνής εμπειρία, ειδικά ό, τι έχει κωδικοποιηθεί σε διεθνή έγγραφα, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΟΥΝΕΣΚΟ, όπως αναφέρεται στη συμφωνία και ό, τι είναι σύγχρονο σε επίπεδο επιστημονικής γνώσης για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων», δήλωσε στη συνέντευξή του  ο πρέσβης.
Ο Γκάμπερ σημειώνει ότι η κύρια παρατήρηση των Ελλήνων,  για τα σχολικά εγχειρίδια, είναι η αναφορά του εδάφους ως εθνικού (που δεν πρέπει να αναφέρεται έτσι), αλλά, ταυτόχρονα (οι Έλληνες) στα βιβλία τους δεν αναφέρουν  την ύπαρξη μακεδονικού λαού ή μακεδονικής γλώσσας, αποφεύγουν ακόμη και τον ορισμό ‘Σλαβομακεδόνες’, όταν πρόκειται για το έθνος μας.
Συνεπώς, οι λύσεις και οι φόρμουλες που θα αποτελέσουν μέρος των εγχειριδίων, εξηγεί ο πρέσβης, θα πρέπει να εκφράζουν την πραγματικότητα και να είναι σύμφωνες με τη Συμφωνία, και ταυτόχρονα να είναι θετικές και πολιτισμένες και να παρουσιάζουν νέες εμπειρίες στα Βαλκάνια. 
Την ίδια στάση με τον Γκάμπερ εξέφρασε και ο επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής, Μπόλαρης, όπως δημοσίευσε το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων.
 
 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Άρχισε η μεγάλη τουρκική ναυτική άσκηση σε τρεις θάλασσες





Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας,  με 103 πλοία, από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου συγχρόνως στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πραγματοποιούν την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα -2019, η οποία άρχισε από σήμερα το πρωί, γράφει η τουρκική Αϊντινλίκ.


Σε αυτήν συμμετέχουν 13 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 16 επιθετικά σκάφη, 7 υποβρύχια, 7 πλοία
έρευνας και διάσωσης, 17  βοηθητικά σκάφη, 14 σκάφη ακτοφυλακής, 22 αποβατικά, 1 εκπαιδευτικό πλοίο, στο σύνολο των 103 πλοίων, επίσης, ακτοπλοϊκά, ελικόπτερα θαλάσσης,  μη επανδρωμένα οχήματα, Sat(επιθετικά υποβρύχια), Sas(υποβρύχια άμυνας) αμφίβια τάγματα πεζοναυτών, ελικόπτερα γενικής χρήσης και επίθεσης από τις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις.



Θα συμμετάσχει και η πολεμική αεροπορία για τον εναέριο έλεγχο, επίσης συμμετέχουν το Λιμενικό Σώμα και η Ακτοφυλακή με πλοία τους.
Τα πολεμικά πλοία άρχισαν τον απόπλου από τις βάσεις τους στις 5 το πρωί.
--










Αλβανία: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει κυβέρνηση και αστυνομία



 
Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, μίλησε  χθες από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος ενώπιον των οπαδών του μετά το κλείσιμο της διαμαρτυρίας στο κοινοβούλιο.



Στη  διαδήλωση  που συνοδεύτηκε από εντάσεις, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών όταν  προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.


Ο Μπάσα σύμφωνα με την Balkan Web δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίζει την αστυνομία που ασκεί βία εναντίον των πολιτών και ότι η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από το νότο μέχρι το βορρά.


«Είπαμε στους ‘Μαδούρο των Βαλκανίων’  και σε όλον τον κόσμο ότι αυτή η χώρα έχει έναν θεό. Σήμερα ο Έντι Ράμα χρησιμοποίησε τυφλή βία σε πολίτες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Σήμερα, δεν έχουμε κοινοβούλιο, δεν έχουμε κυβέρνηση και δυστυχώς δεν έχουμε αστυνομία. Έχουμε ένα σωρό ληστές και εγκληματίες που έχουν κατακλέψει την Αλβανία. 


»Απόψε ας στείλουμε αυτό το μήνυμα σε κάθε πολίτη ότι δεν αναγνωρίζουμε πλέον, όχι μόνο την κυβέρνηση του εγκλήματος αλλά και την αστυνομία του εγκλήματος. Η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από τα νότια προς τα βόρεια και θα απελευθερώσουμε αυτή τη χώρα.


»Ο καθένας που φορά μια στολή ή ο κουστουμαρισμένος ολιγάρχης και βρίσκεται μαζί τους είναι ένας προδότης για  το λαό, είναι ένας προδότης για τα συμφέροντα των απλών πολιτών.


»Ενωμένοι όπως πάντα οι Δημοκρατικοί και οι Σοσιαλιστές, οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί συνεχίζουν την πορεία προς την ευρωπαϊκή δημοκρατία», είπε ο Μπάσα.


Ο Ζ.Ζάεφ συναντήθηκε με ελληνική αντιπροσωπεία στα Σκόπια





Συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ είχε  στα Σκόπια ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννη Μπράχο, και τον διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, στη συνάντηση έγινε λόγος για τα οφέλη από την επίτευξη και την πρακτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και σε οικονομικά οφέλη που θα γίνουν αισθητά από τους πολίτες και στις δύο χώρες.
«Είναι μεγάλη μας χαρά που μας επισκέπτεστε σήμερα. Τέτοιες συναντήσεις θα είναι πιο συχνές στο μέλλον και θα αποτελέσουν συνήθη πρακτική, καθώς ξεκινήσαμε να οικοδομούμε με την Ελλάδα ειλικρινή φιλία, την οποία θα καλλιεργήσουμε μέσω στενότερης συνεργασίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα, και στη συνέχεια, σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η υγεία. Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες της Ελλάδας ότι είμαστε προσηλωμένοι στην πλήρη εφαρμογή και το σεβασμό της Συμφωνίας της Πρέσπας, ότι θα εργαστούμε για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και τα οφέλη θα είναι ορατά στους πολίτες και των δύο χωρών» ανέφερε στη συνάντηση ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από την πλευρά του του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, επιβεβαίωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τη δέσμευση της Ελλάδας για οικοδόμηση φιλίας με τη γειτονική χώρα και την εντατικοποίηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, με πρωτοβουλίες για στενότερη συνεργασία και το συντονισμό των οικονομικών τομέων των δύο χωρών.
Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε τον σημαντικό ηγετικό ρόλο που διαθέτει η Ελλάδα στην περιοχή για την αύξηση της περιφερειακής συνεργασίας, που είναι σημαντικό βήμα για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και ενημέρωσε ότι η διαδικασία πλήρους ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τη χώρα και τους πολίτες της, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στον οικονομικό τομέα, μέσω της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, όπως προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών, και κυρίως μέσα από την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε έργα ενεργειακής διασύνδεσης και υποδομών.


Πηγη:Pronews.gr


 
«Ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ έχει παραγγείλει πάνω από 700 αναμνηστικά με το όνομά του. Στυλό, ομπρέλες, μαργαριταρένια σκουλαρίκια, συλλογές οίνων, κοσμήματα παλαιού τύπου, κασκόλ και γραβάτες, είναι ένα μέρος των αντικειμένων που παράγγειλε.

»Αυτή η δαπάνη των κρατικών χρημάτων είναι για το δικό του μάρκετινγκ δεν απηχεί στη συμπεριφορά ενός  υπεύθυνου προέδρου ενός κράτους που εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών.
»Αυτή η ανεύθυνη σπατάλη και η συμπεριφορά  του Ιβάνοφ μοιάζει με τη συμπεριφορά των ηγετών στα αυταρχικά καθεστώτα.
Ίσως θα σκέφθηκε να παραγγείλει και την προτομή του ή προγραμματίζει να την παραγγείλει πριν λήξει η θητεία του.
Το καλό είναι ότι οι μέρες που του απομένουν ως πρόεδρος της χώρας είναι λίγες. Οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν να γίνει πρόεδρος ένας νέος Ιβάνοφ ή ένας νέος Γκρούεφσκι», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα των Σκοπίων.
Όπως σημειώνεται, τώρα που τελειώνει η δεύτερη θητεία του, χωρίς αιδώ, θα επιβαρύνει τους πολίτες με άλλες 20 χιλιάδες ευρώ.
«Οι πολίτες θα εκλέξουν έναν πραγματικό πρόεδρο, ο οποίος μαζί με τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις θα οδηγήσει τη χώρα προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
 

ΥΠΑΜ Αλβανίας στα Σκόπια- οι απειλές βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας…



 Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα εξέφρασε τα συγχαρητήρια της χώρας της,  στα ανώτερα στελέχη του νεότερου κράτους στη Βορειοατλανική Συμμαχία κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στα Σκόπια.

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι πραγματικά μια εξαιρετική στιγμή για όλους μας.
Από τώρα, ολόκληρη η περιοχή θα είναι πιο ασφαλής, πιο σταθερή και είμαι πεπεισμένη ότι όλοι μαζί μπορούμε να ατενίζουμε στο μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την ομόλογό της Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Οι απειλές είναι από το εσωτερικό όχι από το εξωτερικό
Η υπουργός Όλτα Τζάσκα αναφέρθηκε στις δηλώσεις της, στις απειλές που στα περισσότερα κράτη προέρχονται από το εσωτερικό.
«Όπως μας έδειξε η δύσκολη ύφεση που έζησε η Βόρεια Μακεδονία τα τελευταία χρόνια, συχνά οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε στο έργο μας δεν είναι εξωτερικές, αλλά αυτές προέρχονται από το εσωτερικό, γιατί δυστυχώς, όπως συμβαίνει στη Βόρεια Μακεδονία και όπως συμβαίνει  σήμερα στην Αλβανία, στις χώρες μας υπάρχουν δυνάμεις που για τα στενά συμφέροντά τους, τα οποία δεν έχουν τίποτε κοινό με τα συμφέροντα των πολιτών ή των χωρών μας, είναι έτοιμες να διακινδυνεύσουν ακόμη και στη σταθερότητα  και την ανάπτυξη και το ευρωπαϊκό μας μέλλον», είπε η Τζάσκα.
Η Αλβανίδα υπουργός Άμυνας συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ταλάτ Τζαφέρι.
Η επίσκεψη της Τζάσκα αναφέρεται ως η πρώτη επίσκεψη υπουργού Άμυνας χώρας μέλος του ΝΑΤΟ που επισκέπτεται τα Σκόπια μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
 
 

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Σκόπια: Ο Ζάεφ αναφέρθηκε στην απογραφή των εθνοτήτων



 
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε  ότι η απογραφή του πληθυσμού που θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο θα περιλαμβάνει μία στήλη για την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες, αν και προηγούμενα είχα ανακοινωθεί ότι δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο και ότι θα αναγράφονταν μόνο η μητρική γλώσσα των πολιτών.

«Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρχει μία στήλη καταγραφής για την εθνότητα, επειδή είναι πολύ σημαντικό για τις μικρότερες κοινότητες.
 Για παράδειγμα, η κοινότητα των Ρομά χρησιμοποιεί ελάχιστα ή λιγότερο συχνά τη μητρική της γλώσσα, και αν γίνει καταγραφή βάσει της γλώσσας τότε η απογραφή δεν θα δείξει τον πραγματικό αριθμό των ατόμων της κοινότητας», δήλωσε ο Ζάεφ, πριν από την προώθηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Απασχόλησης για το 2019.
Με τις διαδικασίες αυτές, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ως μέλη των μεγαλύτερων εθνοτικών κοινοτήτων, έχουμε πάρει απόφαση και έχουμε δημιουργήσει μια κοινή θέση για να ενθαρρύνουμε τόσο την Eurostat όσο και την κρατική στατιστική υπηρεσία να έχουν μια στήλη για την εθνότητα.
 
 

Σκόπια: «Η Ελλάδα εξερράγη μετά το άρθρο του BBC για καταπιεζόμενη ''μακεδονική'' μειονότητα»




Υψηλές διπλωματικές πηγές είπαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (AMNΑ) ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει επιστολή στο βρετανικό δίκτυο BBC που θα διαψεύδει τους ισχυρισμούς για «την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας καταπιεσμένης επί δεκαετίες».

Αυτό είναι λάθος και μια διαστρεβλωμένη άποψη, λένε οι διπλωματικές πηγές.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, κάλεσε την κυβέρνηση να ‘διευκρινίσει αυτά τα ζητήματα και να δηλώσει κατηγορηματικά ότι στην Ελλάδα δεν τίθεται θέμα μακεδονικής εθνοτικής μειονότητας».
 Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για ανιστόρητες αξιώσεις και ισχυρισμούς εναντίον της Ελλάδας.
Στο ρεπορτάζ του BBC, αναφέρθηκε ότι πρόσφατα επικυρώθηκε η συμφωνία με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα αναγνώρισε εμμέσως την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας και ότι επί δεκαετίες αρνούνταν την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας.
Η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από το γειτονικό εθνικό κράτος αναγνωρίζει άμεσα και με σαφήνεια ότι οι Μακεδόνες ήταν μια ξεχωριστή χώρα και ανοίγει την πόρτα για δύσκολες ερωτήσεις σε μια σχέση με την ιστορία της ελληνικής μακεδονικής μειονότητας, γράφει το BBC- όπως σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
 
 

«Το BBC επικρίνει έντονα τα μειονοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα»- τουρκικό δημοσίευμα



Το βρετανικό κανάλι ειδήσεων BBC αναφέρθηκε στο προβληματικό ζήτημα των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η Αθήνα αναγνωρίζει το βόρειο γείτονά της ως  Βόρεια Μακεδονία  και έμμεσα τη μακεδονική γλώσσα και την ταυτότητά της.

Για πολλά χρόνια οι μειονότητες ζουν σε καταπίεση, οι ταυτότητες των μειονοτήτων δεν αναγνωρίζονται. Σε συνέντευξή του ένας 92χρονος Έλληνας πολίτης, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως ‘Μακεδόνας’(Makedonyalı) , αναφέρθηκε στη συστηματική καταστολή του ελληνικού κράτους προς τη μειονοτική ομάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την παρουσία των Σλαβομακεδόνων στην ελληνική επικράτεια, είπε ότι για το ελληνικό κράτος είναι μεγάλο ταμπού (büyük tabu).
Η άμυνα με το κλασικό των ‘Εσωτερικών υποθέσεων’
Η αντίδραση των κυβερνητικών αξιωματούχων των γειτόνων,  στις ειδήσεις του BBC ήταν σκληρή όπως αναμενόταν. 
Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν την ύπαρξη μειονότητας που αναφέρεται στο άρθρο και τόνισαν ότι στη συμφωνία με τη Βόρειο Μακεδονία δεν υπάρχει κανένα άρθρο ή αναφορά στο εύρημα. 
Ενόψει της κριτικής γιατί δεν διδάσκεται η ‘μακεδονική’ γλώσσα, απάντησαν ότι οι γλώσσες που διδάσκονται στην επικράτειά μας είναι ένα εσωτερικό θέμα. 
Η συμφωνία του ονόματος απέδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια μειονότητα.
Στη Δυτική Θράκη οι Τούρκοι δεν διαφέρουν
Το ζήτημα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων υπήρξε και παραμένει ένα από τα κύρια προβλήματα της Ελλάδας στη διαδικασία της ΕΕ.
Ομοίως, η προσέγγιση των ελληνικών αρχών στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, που λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους μειονότητα. «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, καθορίζονται ως μουσουλμάνοι Έλληνες (“Müslüman Yunanlar”) και δεν έχουν καμία σχέση τους Τούρκους», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.
 
 

Σόφια και Σκόπια υποσχέθηκαν να διορθώσουν τα ιστορικά λάθη τους



Η Βουλγαρία θέλει και θα εργασθεί ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο η ''Βόρεια Μακεδονία'' να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και μέχρι τον Ιούνιο να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Συναντήθηκε στη Σόφια με τον ομόλογό της από τα Σκόπια, Νίκολα Ντιμίτροφ, με τον οποίο αναφέρθηκαν στις σημαντικές προόδους στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες.
Η Ζαχαρίεβα επεσήμανε ότι υπάρχει επίσης μεγάλη πρόοδος στις εργασίες της μεικτής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα. Μετά από μια διακοπή ενός δεκαήμερου, στις αρχές Μαρτίου, η Μικτή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει συνάντηση στα Σκόπια.
«Η οικοδόμηση της φιλίας με βάση την αλήθεια, να είστε βέβαιος ότι ακόμη και η ισχυρότερη καταιγίδα δεν μπορεί να καταστρέψει αυτή τη φιλία», τόνισε η Ζαχαρίεβα.
Ο υπουργός Νίκολα Ντιμίτροφ με τη σειρά του επεσήμανε ότι η ανάγκη για τη διόρθωση όλων των ιστορικών σφαλμάτων μεταξύ της Βουλγαρίας και της ''Βόρειας Μακεδονίας'', έτσι ώστε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να τοποθετηθούν σε στέρεες βάσεις.
Βούλγαρος πρόεδρος: έχουμε μια κοινή ιστορία 1000 ετών
Αργότερα τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ αποδέχθηκε, επίσης, τον Νίκολα Ντιμίτροφ.
Ο  πρόεδρος της Βουλγαρίας, κατά τη συνάντηση  με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, τόνισε ότι η πιο αξιόπιστος δρόμος της ''Βόρειας Μακεδονίας'' στην ένταξή της στην ΕΕ είναι ο σεβασμός στα ιστορικά γεγονότα.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων συνδέονται με μια κοινή ιστορία για πάνω από 1000 χρόνια και οι πολιτικοί από τις δύο χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να ξεπεράσουν τον τεχνητό διαχωρισμό του πρόσφατου παρελθόντος.
»Για τη Βουλγαρία είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα ότι στη ''Βόρεια Μακεδονία'' υπάρχουν στοιχεία και συγγραφείς από την πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρικής Αναγέννησης, των οποίων τα κείμενα είναι πλήρεις και δεν έχουν τροποποιηθεί», είπε ο Ράντεφ.
«Μας ενδιαφέρει να είμαστε πολύ κοντά στη Βουλγαρία, έτσι απαιτείται σοφία και όραμα», δήλωσε ο Ντιμίτροφ, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Βουλγαρία μετά την υιοθέτηση της νέας ονομασίας της χώρας του.
 
 

«Ο ελληνικός στρατός δεν επιθυμεί ξένες επιρροές στα Σκόπια»-βουλγαρικό δημοσίευμα



Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την ενίσχυση και την επέκταση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες στο τομέα της Άμυνας.

«Η αποστολή μας είναι να γίνουμε κύριος στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας στον τομέα της Άμυνας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Ευάγγελος Αποστολάκης  στην ‘Καθημερινή’, όπως γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes.
«Η δυνητική συμβολή μας στο μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα αποτρέψει άλλους περιφερειακούς υποψήφιους να προσπαθήσουν να επωφεληθούν και να επηρεάσουν τον γείτονά μας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει ο κύριος στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας στον τομέα της άμυνας και στο όνομα της ειρήνης και στην ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια», είπε σύμφωνα με το βουλγαρικό fakti.bg.