Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Βουλγαρία: Η 140η επέτειος της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης του 1879 .....




Η 140ή  επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αποτέλεσε αντικείμενο διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου στη Σόφια, το οποίο διεξήχθη στο Ρωσικό Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφοριών.

Το Φόρουμ διοργανώθηκε από το βουλγαρικό κόμμα АБВ (ABV), τη ρωσική Ιστορική Εταιρεία, τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών και αντιπροσωπευτικό ρωσικό γραφείο  στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας.
Η ειρηνευτική συνθήκη υπογράφηκε στις 27 Ιανουαρίου (8 Φεβρουαρίου) του 1879, αποκατέστησε ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των ρωσικών και οθωμανικών αυτοκρατοριών, οι οποίες διακόπηκαν από τον πόλεμο του 1877-1878.
Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε τις προοπτικές της συνθήκης ειρήνης του Αγίου Στεφάνου, οι οποίες δεν ακυρώθηκαν ή άλλαξαν στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878 από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Στο Βερολίνο αποφασίστηκε να χωρισθούν τα βόρεια και νότια τμήματα της Βουλγαρίας σε, αντίστοιχα, το βουλγαρικό βασίλειο και η αυτόνομη περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αφήνοντας τη Μακεδονία άνευ όρων εντός των οθωμανικών ορίων.
Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης όρισε τη ‘στρατιωτική ανταμοιβή’ της Ρωσίας ύψους άνω των 802 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων. Και μέρος αυτού του χρέους – 125 εκατομμύρια λίρες-  σβήστηκε από το χρέος της Τουρκίας τον Απρίλιο του 1909 ως αντάλλαγμα για τη συγκατάθεσή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας χωρίς εδαφική και οικονομική αποζημίωση.
Η Ρωσία πλήρωσε για την ελευθερία της Βουλγαρίας
Με την ευκαιρία αυτή, ο Γκεόργκι Παρβάνοφ, πρόεδρος της Βουλγαρίας κατά την περίοδο 2002-2012 και ιδρυτής του κόμματος АБВ (ABV), τόνισε: 
«Μια άλλη διάσταση της απελευθέρωσης της Βουλγαρίας ήταν η στιγμή, η οποία δεν τονίζεται επαρκώς, ότι όταν η Βουλγαρία κήρυξε την ανεξαρτησία της,  αυτή ( η ανεξαρτησία) πληρώθηκε προς την Τουρκία με το σβήσιμο των αποζημιώσεων της  προς τη Ρωσία, όπως είχε συμφωνηθεί στη  Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης».
Το πρώτο φόρουμ που ήταν αφιερωμένο στην 140η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου στη Μόσχα. 
«Άδικη η ματαίωση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου» 
Στο φόρουμ της Μόσχας ο Ρούμεν Πέτκοφ, πρόεδρος του κόμματος ABV δήλωσε: 
«Δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε ότι η μοίρα της Βουλγαρίας στο Συνέδριο του Βερολίνου αποφασίστηκε η ματαίωση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, χωρίς τη συμμετοχή των Βουλγάρων. Δεν μπορεί παρά να είναι δύσκολο για εμάς να αποφασίζουν πολλές φορές για τη μοίρα της χώρας μας εν τη απουσία μας», είπε και κατέληξε: 
«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλώντας για τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης,  ως συνέχεια αυτής της συνθήκης, η Ρωσία έσβησε τα χρέη της Τουρκίας σε αντάλλαγμα για την ελευθερία της Βουλγαρίας».
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: