Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν υπάρχει περίπτωση Αυτοκέφαλου στα Σκόπια


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει καμία πρόθεση να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα σύνορά της, αν και η Ουκρανική Εκκλησία έλαβε το Αυτοκέφαλο παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Επί του παρόντος, δυστυχώς υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Μερικοί συγκρίνουν την περίπτωση της Ουκρανίας  με τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο και το κάνουν πολύ επιδέξια, επειδή θέλουν να οδηγήσουν τη Σερβική Ορθόδοξη  Εκκλησία κατά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως», είπε ο Βαρθολομαίος.
Οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως έγιναν μετά από δημοσιεύματα που έφεραν την Εκκλησία του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων να βλέπουν ότι θα μπορούσαν να ανεξαρτητοποιηθούν από τη Σερβική Εκκλησία σε ένα παρόμοιο σενάριο με αυτό της Ουκρανικής Εκκλησίας.
«Πολλοί Μητροπολίτες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας φοβούνται ότι αυτό που συνέβη με την Ουκρανία θα μπορούσε να επαναληφθεί στο Μαυροβούνιο και την Aχρίδα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι», είπε ο Πατριάρχης.
Αυτό το φθινόπωρο,  μετά από πρόσκληση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Βαρθολομαίος θα μεταβεί στο Βελιγράδι για τον εορτασμό  του αγιασμού οκτώ αιώνων του Αγίου Σάββα, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: