Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Ιβάνοφ: Συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα με βάση το διεθνές δίκαιο

Μόνο έτσι είναι δυνατό να βρεθεί μια λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΓΔ
Ιβάνοφ: Συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα με βάση το διεθνές δίκαιοΣτην εκτίμηση ότι η ΠΓΔ μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας του, μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων, προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΓΔ, Γκιόρκι Ιβάνοφ. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε εκείνος σε ομιλία του σήμερα στα Σκόπια, με αφορμή την επέτειο της «εξέγερσης του Ίλιντεν», «χρειάζεται να διαμορφωθεί κατάλληλο κλίμα για επίλυση του ζητήματος».
Αναφερόμενος στη «συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας», που υπογράφτηκε χθες μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας, είπε -μεταξύ άλλων- ότι «είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που είναι αδύνατον να τους ικανοποιήσουν όλος» ενώ κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις «να συνεισφέρουν στη σχέση αυτή της καλής γειτονίας».
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ιβανόφ υπεραμύνθηκε του «ψευτομακεδονισμού», υποστηρίζοντας  μάλιστα πως με αφορμή το ιδεολόγημα αυτό «δεχόμαστε εκβιασμούς και το τίμημα είναι μεγάλο και ισχυριζόμενος ότι. «καμία χώρα - μέλος δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως αυτά που αγγίζουν εμάς, για καμία άλλη χώρα - μέλος δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό».
Αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔ, είπε: «Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναπόφευκτα απαιτεί θυσίες. Ωστόσο, για κάθε θυσία χρειάζεται ευρεία εθνική και κρατική συναίνεση. Πρέπει να προσέχουμε να μην θυσιάσουμε αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας: την ταυτότητά μας».
Το πρωί, στην πόλη των Σκοπίων κατέθεσαν στεφάνι για τον εορτασμό του «Ίλιντεν» (''εξέγερση'' το 1903 εναντίον των Οθωμανών στην πόλη Κρούσεβο, την οποία διεκδικούν και οι Βούλγαροι κατα τη οποια κατεσφαγη η πλειοψηφουσα ελληνικη κοινοτητα μονο), οι πρωθυπουργοί της  ΠΓΔ, Ζόραν Ζάεφ, και της Βουλγαρίας, Μποίκο Μπορίσοφ.
Στις επετειακές εκδηλώσεις στο Κρούσεβο, από τις οποίες απείχε το κόμμα του κ. Γκρουεφσκι, VMRO-DPMNE, ήταν για πρώτη φορά ομιλητής Αλβανός, και συγκεκριμένα ο  νέος πρόεδρος της Βουλής, Τααλάτ Τζαφέρι.


Πηγη:Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: