Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Σκόπια: ''Ο Κοτζιάς ξεκαθάρισε τις θέσεις της Ελλάδας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ΕΕ ''


«Κοτζιάς: Η Ελλάδα θέλει ο αγαπητός βόρειος γείτονάς μας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ»

Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια 
Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι με τον «Νίκο» είχαν μια μακρά συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του,  δεν έχει κρυφές ατζέντες, και ότι επιβεβαιώνει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας.

«Παρότρυνα στον Κοτζιά να αναγνωρίσει η Ελλάδα τη νέα πραγματικότητα της ψευδομακεδονίας,  εκφράζοντας και την επιθυμία μας για φιλία», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
Αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας και τόνισε ότι θα αποτελέσει μια διαδικασία μέσα από την οποία θα γίνει η διαχείριση, όσο αναφορά τις μεθόδους και τους  τρόπους, ώστε να καλυφθούν τα συμφέροντα και οι ανησυχίες των δύο πλευρών.
Ο Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται και πάλι στα Σκόπια, λέγοντας ότι ευχήθηκε την τελευταία φορά ‘αυτή η χώρα να ξεπεράσει την κρίση’. 
 Είπε ότι με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ είχαν μια σειρά από συνομιλίες τόσο στην Αθήνα, όσο και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων προς το συμφέρον των δύο χωρών και τόνισε ότι θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί από τα μέτρα εμπιστοσύνης των δύο πλευρών.
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων και ότι μια τέτοια πολιτική  είναι η ‘αρμόζουσα’.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της γειτονικής χώρας και όπως είπε χαρακτητιστικά 'η σταθερότητά σας θρέφει τη σταθερότητά μας'», είπε ο Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να σημειώσει για τον αλυτρωτισμό και δήλωσε ότι οι δύο χώρες θέλουν την ειρήνη, και «όχι σαν εκείνη την εποχή, όταν έγινα υπουργός και υπήρχε η πεποίθηση ότι η χώρα σας ήθελε να φθάσει μέχρι τη Λάρισα» και ότι «Η Ελλάδα θέλει να μας καταστρέψει».
«Είμαστε δύο χώρες που αγαπούν την ειρήνη και παρόλο που μερικές φορές έχουμε προβλήματα, έχω, όμως,  να πω ότι υπάρχουν και χειρότεροι γείτονες από εμάς και εσάς. Η ιστορία θα πρέπει να είναι ένας οδηγός, ένα σχολείο, για ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο Κοτζιάς.
 Επικαλούμενος αρκετές φορές την έκφραση «η όμορφη χώρα σας» και το «ο αγαπητός βόρειος γείτονάς μας», είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη με την εμπειρία της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να βοηθήσει τη χώρα.
«Ο λαός της χώρας αυτής, είναι ένα υπερήφανο έθνος,  και γνωρίζω ότι κάθε πολίτης της χώρας αυτής έρχεται στην Ελλάδα περίπου 2,5 φορές (στατιστικά). Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και επικρίσεις, θα έλεγα ότι υπάρχει μια τρέλα, αλλά, ειλικρινά (βλέπω ότι )  υπάρχει αγάπη στις καρδιές», δήλωσε ο Κοτζιάς.
Συζητώντας από τον Ντιμιτρόφ, για την πιθανότητα  απομάκρυνσης των συμβόλων του έργου 2014 (που τοποθετήθηκαν στο κέντρο των Σκοπίων από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι), τόνισε  ότι δεν είναι σοφό  να δημιουργούμε πολιτική, βασισμένη σε ιστορικές σκιαγραφήσεις 2.000 ετών και  ότι είμαστε ένα έθνος που έμαθε ότι δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία, και για αυτό πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας στο παρόν και στο μέλλον.
Απεναντίας ο υπουργός Νίκολα Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995: 
«Εμείς θα σταθούμε δίπλα σας με την υποχρέωση του πλαισίου της ενδιάμεσης συμφωνίας και θα ανταποκριθούμε όπου μπορούμε.  Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένα για τα σχέδια, αλλά βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και δεν χρειαζόμαστε συμπλέγματα για να ενισχύσουμε την αίσθηση της υπερηφάνειας», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.
Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Κοτζιάς επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας για την ευρωατλαντική πορεία των Βαλκανίων, αλλά πρόσθεσε ότι ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί τις προϋποθέσεις της απόφασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2008) για «να γίνει αυτή χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».
«Θέλουμε αυτή η αγαπητή βόρεια μας  χώρα, να ενταχθεί στο ΝΑΤ Ο και την ΕΕ, αλλά να πληροί τους κανόνες των δύο αυτών οργανισμών», κατέληξε ο Κοτζιάς.
(mkd.)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: