Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Σκόπια- Αθήνα: Η συνάντηση στο Σούνιο ;;;;


Ο Νίκολα Ντιμίτροφ σύμφωνα με το υπουργείο  Εξωτερικών, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, θα συμμετάσχει την Παρασκευή στη δεύτερη συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανίων και την ομάδα του Βίσεγκραντ, το λεγόμενο σχήμα « Balkan 4 plus Visegrad 4 plus».

Πέρα από το τυπικό  περσινό σχήμα στη Βουδαπέστη, στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ από τα Βαλκάνια- Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία- συν (plus) τη Σλοβενία, προσκλήθηκαν φέτος  για πρώτη φορά και οι υποψήφιες χώρες από την περιοχή αυτή, η πΓΔΜ, η Αλβανία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο καθώς και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς εξωτερικών της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας.
Οι εισηγήσεις
 
Το κυριότερο θέμα συζήτησης στη συνάντηση με τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»  για το οποίο αναμένεται  να γίνουν οι εναρκτήριες ομιλίες,  θα εκφρασθούν οι απόψεις  περίοπτων ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων.
Οι υπουργοί θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ασχοληθούν με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και τη σημασία της για την περιφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμίτροφ αναμένεται να πραγματοποιήσει πολλές διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της συνάντησης.
Συνάντηση με τον Κοτζιά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Ωστόσο,  θα γίνει μια νέα συνάντηση το Σάββατο των δύο υπουργών με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε χθες συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δυνατότητα εξεύρεσης συμφωνίας.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, είναι ανοιχτό και φυσικά οι συνομιλίες εντατικοποιούνται. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ελπίζω ότι θα υπάρξει περαιτέρω κίνηση για τα ζητήματα αυτά. Και εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος για τη λύση», είπε ο Κατρούγκαλος.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: