Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

“Μην λησμονείτε τον αλβανικό παράγοντα στην επίτευξη συμφωνίας για το όνομα των Σκοπίων”



«Llalla: Παράγοντες οι Αλβανοί στην επίτευξη συμφωνίας για το όνομα της ‘Μακεδονίας’»

«Οι υπουργοί Εξωτερικών Σκοπίων και Ελλάδας, έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο και μπορούμε να πούμε ότι η διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ πηγαίνει προς την τελική λύση», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

«Ωστόσο- συνεχίζει το κείμενο- τα δύο μέρη δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης της διαφοράς της ονομασίας, που συμφωνήθηκε μεταξύ των Σκοπιανών και των Ελλήνων διπλωματών.
Παραμονή της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, δήλωσε ότι  με τον Σκοπιανό ομόλογό του έκανε ό, τι ήταν δυνατόν για να πλαισιώσουν μια αποδεκτή λύση και ότι τώρα οι ομάδες εργασίας εργάζονται για το θέμα αυτό.
Ο Κοτζιάς δήλωσε χθες ότι οι ομάδες εργασίας της πΓΔΜ και της Ελλάδας  καθώς και των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται  για την προετοιμασία της συμφωνίας που θα πρέπει  να αποφασίσουν οι Ζάεφ- Τσίπρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ιστορικός και γνώστης των Σκοπιανο-Ελληνικών σχέσεων, Άρμπεν Λάλα, αναφέρει στην εφημερίδα Express πως στις πρόσφατες δηλώσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι  έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι Ελληνο-Σκοπιανές συνομιλίες, έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο η αμερικανική διπλωματία, όσο και η ανεπιφύλακτη  υποστήριξη της Αλβανίας και των Αλβανών των Σκοπίων,  που υποστήριξαν την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, αποδεικνύοντας ότι οι Αλβανοί αποτελούν σταθεροποιητικό και καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον του κράτους των Σκοπίων.
 «Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση των ελληνο-σκοπιανών συνομιλιών για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2018, επιτεύχθηκε με την ανεπιφύλακτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αλβανίας, δηλαδή με τις  ψήφους των Αλβανών των Σκοπίων που υποστηρίζουν τον Ζάεφ και την κυβέρνησή του.
Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε- συνεχίζει το κείμενο- ότι οι Αλβανοί αποτελούν σταθεροποιητικό και καθοριστικό παράγοντα για τη μελλοντική ασφάλεια των Σκοπίων. Στο μέλλον θα υπάρξουν  πολλές εκπλήξεις για τους πολιτικούς της χώρας», σημειώνει ο Λάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: