Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Το «colpo grosso» του Β.Πούτιν με Τουρκία: Θέλει να την «τραβήξει» εκτός ΝΑΤΟ με υπόσχεση για «περιφερειακή υπερδύναμη»








Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν αναφορικά με το δικαίωμα της Τουρκίας να επιλέγει τα οπλικά συστήματα που θεωρεί ως τα καταλληλότερα για αυτή προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό αίσθηση.
Αυτό γιατί σε αυτές αναφέρθηκε γενικόλογα μεν, αλλά αναφέρθηκε και στο θέμα επιλογής μαχητικού αεροσκάφους που όλα δείχνουν το Su-57. Τέτοια ρωσική παρέμβαση στο θέμα της επιλογής ενός μαχητικού αροσκα΄φους απο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει επαναληφθεί.  
Στην πραγματικότητα όμως όμως δεν πρόκειται μόνο περί του Su-57. Αυτό είναι η αφορμή και μονο: Μέσω της προσφοράς του αεροσκάφους ο Πούτιν δίνει ένα μικρό "σπρώξιμο" στον Ερντογάν προκειμένου αυτός να αναθεωρήσει τις σχέσεις συνολικά με την βορειοατλαντική συμμαχία.
O Ρώσος πρόεδρος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα των S-400 και σίγουρα μια ακόμη αναφορά (εάν περιορίζονταν μόνο σε αυτή) δε θα αποτελούσε έκπληξη.
Αυτό όμως προκάλεσε δεύτερες σκέψεις είναι ότι στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα της επιλογής μαχητικού αεροσκάφους τη στιγμή που η Τουρκία έχει ήδη δεσμευθεί στο πρόγραμμα του F-35, ενώ και το πρώτο αεροσκάφος για την τουρκική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση.
Πιο συγκεκριμένα ο Πούτιν είπε: «Στο θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επλέξει το καλύτερο. Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή και την ποιότητα  θα ακολουθήσει τα εθνικά της συμφέροντα».
Σίγουρα με τη δήλωση αυτή η οποία δεν έγινε τυχαία τώρα, η Ρωσία θέλει να μπει στην τουρκική αγορά. Άλλωστε και το δημοσίευμα της Yeni Safak ότι η Τουρκία μπορεί και να επιλέξει το Su-57 σε περίπτωση που οι ΗΠΑ παγώσουν το F-35 είναι ενδεικτική.
Η πραγματικότητα είναι πως η Ρωσία μετά την ακύρωση του προγράμματος FGFA το οποίο στόχευε στην ανάπτυξη και συμπαραγωγή με τη Ρωσία ενός ινδικού “Su-57” ενός μαχητικού δηλαδή βασισμένου στο Su-57 αλλά για τις ινδικές επιχειρησιακές ανάγκες.
Όπως έγινε γνωστό η ινδική πλευρά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα είχε εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο project, κοστοβόρο και  απαιτούσε πολύ χρόνο.
Παράλληλα η παροχή τεχνολογίας stealth στους Ινδούς από τη Ρωσία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Με το FGFA να έχει λήξει οριστικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι για τη Ρωσία η Τουρκία αντιπροσωπεύει ένα εν δυνάμει εταίρο στο πρόγραμμα ενός τουρκικού, αυτή τη φορά, Su-57.
Η Τουρκία από τη μέχρι τώρα «γραφή» της προκρίνει τέτοιες συνεργασίες. Είτε πρόκειται για το T-129, που πλέον προσφέρεται ως TAI/AgustaWestland -129. είτε για το νοτιοκορεάτικο KAI KT-1 Woongbi που κατασκευάζεται από την ΤΑΙ, είτε για άλλα προγράμματα έχει δείξει ότι θελει συνεργασίες που θα της δώσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αναπτύξει τα δικά της οπλικά συστήματα.
Βέβαια και στο F-35 έχει τέτοια συμμετοχή, ίως όμως να μην είναι ικανοποιημένη, ίσως επιθυμεί κάτι καλύτερο. Το Su-57 και ανάλογα με το τι μπορεί να προτείνουν οι Ρώσοι, ίσως αποτελέσει την ευκαιρία που ζητά. Ταυτόχρονα με ένα πιθανό "πάγωμα" των παραδόσεων του F-35Α ο Πούτιν θα δώσει και ένα μικρό "σπρώξιμο" στον Ερντογάν για να φύγει απο το ΝΑΤΟ,
Βέβαια όλα θα κριθούν απο το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών στα τέλη Ιουνίου. 



 Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: