Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Σκόπια: Τελευταίο πεδίο μάχης ΗΠΑ και Ρωσίας;



Το νότιο σλαβικό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας (πΓΔΜ),  είναι το τελευταίο πεδίο μάχης για την γεωπολιτική κυριαρχία μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, γράφει το πρακτορείο Τανγιουγκ, επικαλούμενο σχετικό σχόλιο  του Bloomberg, που σημειώνει ότι η Μόσχα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι βρίσκεται πίσω από έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ισχυρίσθηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της πΓΔΜ, να επιβάλλει κυρώσεις προς τη Ρωσία και για την προθυμία της χώρας αυτής,  να συμμετάσχει στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας.
Το κείμενο αναφέρει, επίσης, ότι «όπως συμβαίνει συχνά, τα ρωσικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα συμφέροντα ενός διεφθαρμένου και αυταρχικού ηγέτη».
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την ακύρωση της κατασκευής του αγωγού ‘South Stream’, που είχε  προγραμματισθεί για την παράκαμψη της Ουκρανίας,  σε συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέληξαν σε συμφωνία, για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, με σχέδια για περαιτέρω επέκταση του αγωγού προς τα Βαλκάνια.
Η Ρωσία θέλει ο αγωγός να περάσει από την Ελλάδα, και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναγκάσουν την Αθήνα, να γυρίσει, αποκλειστικά, στο έργο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Για τον Πούτιν, όπως εκτιμά το δημοσίευμα, οι διαδηλώσεις στα Σκόπια, καθώς και εκείνες του περασμένου έτους στην Ουκρανία, ή ακόμη και νωρίτερα στις χώρες της βόρειας Αφρικής, είχαν ενορχηστρωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «όταν στην πραγματικότητα  οι λαοί διακυβερνιούνταν από διεφθαρμένους ηγέτες, που έκαναν εκλογικές νοθείες και περιόριζαν την ελευθερία των ΜΜΕ».
Το σφάλμα της Δύσης, όπως εκτιμήθηκε, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμιστές υποστήριζαν, κυρίως, την αλλαγή του καθεστώτος και όχι την εξάλειψη της διαφθοράς,  αυτό είχε ως συνέπεια να διατηρηθούν οι διεφθαρμένες συνήθειες στις νέες ηγεσίες.
 
Πηγη:Βαλκανικο περισκοπιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: