Σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογράφου -τουρκολόγου Νίκου Χειλαδάκη, παρά του ότι η Τουρκία δεν έχει εισβάλλει επίσημα μέσα στο συριακό έδαφος, η εφημερίδα Zaman αποκάλυψε ότι χθες διέσχισε τα σύνορα Τουρκίας Συρίας μεγάλη δύναμη 2000 ισλαμιστών που έχουν εκπαιδευτεί στο τουρκικό έδαφος από Τούρκους αξιωματικούς, για να ενισχύουν την άμυνα της Azaz από την συριακή επίθεση.
Στην δύναμη αυτή μετέχουν και Τούρκοι που κατευθύνουν την επιχείρηση κατά των επιτιθέμενων. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι πως μαζί με τους Ισλαμιστές πέρασαν τα σύνορα και άρματα μάχης για να πάρουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Η μάχη της Azaz θεωρείται πολύ κρίσιμη και θα κρίνει και την τύχη του Χαλεπιού, ενώ η Άγκυρα επαναλαμβάνει καθημερινά πως η πτώση της περιοχής αυτής θα σημάνει το πέρασμα της «κόκκινης γραμμής» για να εισβάλει στο συριακό έδαφος, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις και από την Ρωσία και από το Ιράν.
Όπως ανέφερε ο αρχηγός των Ισλαμιστών, Ebu İssa, που έδωσε τα εύσημα στην Τουρκία που ενισχύει τον αγώνα τους, οι Ισλαμιστές είναι εφοδιασμένοι με άρματα μάχης, πυραύλους εδάφους εδάφους και ελαφρό οπλισμό, προφανώς από τουρκικές πολεμικές αποθήκες, που θα τα χρησιμοποιήσουν κατά του συριακού στρατού και κατά των Κούρδων.
Τι εκτιμά ο Σαλίχ Μουσλίμ του Κουρδικού Κόμματος PYD
Εν τω μεταξύ στην Αθήνα βρέθηκε ο συμπρόεδρος του Κουρδικού Κόμματος PYD στη Συρία, Σαλίχ Μουσλίμ, φιλοξενούμενος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ).
Το κόμμα του κ. Μουσλίμ αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ουσιαστικά αυτόνομης περιοχής Ροτζάβα που ελέγχεται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.
Στην ομιλία του ο κ. Μουσλίμ ανέφερε πως υπάρχουν κατά κύριο λόγο τρεις πλευρές που παίρνουν μέρος στον πόλεμο της Συρίας, όπου κάθε πλευρά έχει τα δικά της σχέδια. Από τη μια είναι οι μεγάλες δυνάμεις, από την άλλη οι περιφερειακές χώρες (Ιράν, Τουρκία, Σαουδική Αραβία) και από την άλλη οι λαοί που παλεύουν για ελευθερία και δημοκρατία.
Οι Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται από το 2004 σε πόλεμο με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ 'Ασαντ. Το 2011 συμμετείχαν και αυτοί στην "αραβική άνοιξη", όμως, οι ίδιοι την ονόμαζαν "άνοιξη των λαών", γιατί η πολιτική τους βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση όλων των λαών: Αράβων, Κούρδων, Τουρκομάνων, κλπ.
Στη συνέχεια, διαχώρισαν τη θέση τους από ομάδες Αράβων που έθεταν ως προτεραιότητα τη θρησκεία, και άρχισαν να δημιουργούν σχολεία και πανεπιστήμια, προσβλέποντας σε ένα κοσμικό περιβάλλον, όπου θα προστατεύεται η ανθρώπινη αξία.
"Αυτοοργανωθήκαμε το 2011-2012 στη Ροτζάβα και το 2012 διώξαμε το καθεστώς του 'Ασαντ από τις περιοχές μας. Μετά από έναν χρόνο αποκτήσαμε αυτοδιοίκηση και ιδρύσαμε τρία καντόνια στη Ροτζάβα, όπου η κοινωνική οργάνωση βασίζεται στην εκπροσώπηση όλων των κατοίκων, γυναικών και ανδρών, όλων των φυλών και όλων των θρησκειών. Τότε οι εχθροί μας έγιναν πιο πολλοί. Η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν γιατί δεν δέχονται την ύπαρξη των Κούρδων, το Κατάρ, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία γιατί είναι κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας."
Ερωτηθείς για τη συμμαχία των Κούρδων της Συρίας με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ο κ. Μουσλίμ, απάντησε πως η συνεργασία είναι μόνο στρατιωτική εναντίον του ISIS. "Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των λαών μας. Συμπράττουμε με όσους θέλουν να πολεμήσουν την τρομοκρατία, αλλά εμείς συνεχίζουμε αυτόνομοι με τα σχέδιά μας, γιατί εμάς κανείς δεν μας έφτιαξε", πρόσθεσε, κάνοντας μία ιδιαίτερη αναφορά στα γνωστά γεγονότα στο Κόμπανι.
Ο κ. Μουσλίμ κατέληξε λέγοντας πως "εμείς, οι Κούρδοι, προστατεύουμε τη Συρία, για αυτό και οι άλλες μειονότητες, οι Αλεβίτες, οι Δρούζοι, οι Ισμαηλίτες κλπ μας σέβονται. Εμείς δε σκοτώσαμε κανέναν, αμυνθήκαμε στις επιθέσεις".
Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Σωτήρης Ρούσσος, επικεφαλής του ΚΕΜΜΙΣ, καλωσόρισε τον κ. Μουσλίμ στην Ελλάδα, παρατηρώντας πως οι Κούρδοι αποτελούν αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστές της ιστορίας που γράφεται και είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να παρατηρηθεί με προσοχή, καθώς αυτά που συμβαίνουν τώρα στη Μεσοποταμία μας αφορούν όλους.
Πηγη:Onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου