Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας στη Φωνή της Αμερικής για τις αλβανο-ελληνικές σχέσεις


Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας βρίσκονται σε αποφασιστική στιγμή.

Σε συνέντευξή του στη Νέα Υόρκη στη ‘Φωνή της Αμερικής’, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μπουσάτι εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων για την επιτάχυνση της λύσης ενός μέρους από τα βασικότερα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. 
Στη συνέντευξη του ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών μιλά για την ανάγκη  ανοίγματος των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
(Μεταφέρουμε το μέρος που αναφέρεται στις αλβανο-ελληνικές σχέσεις)
Φωνή της Αμερικής: κ. Μπουσάτι, η Ελλάδα θεωρείται ως στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας, ωστόσο, οι σχέσεις συχνά συνοδεύονται με ένταση, όπως συνέβη πρόσφατα, όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών μίλησαν με έντονη κριτική μετά από τις συζητήσεις για το σχέδιο της Χιμάρας.
 Κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον ομόλογό σας, έχει δηλώσει ότι έχετε συμφωνήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που έχετε κληρονομήσει, αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία σημαντική πρόοδος. Ποια είναι τα εμπόδια;
Μπουσάτι: Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων ετών έχουν γίνει κάποια βήματα, τα χαρακτηρίζουμε πολιτικά ως ‘μικρά βήματα’ που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, ιδίως μετά την κατάργηση της λεγόμενης Σύμβασης  για τη Θάλασσα από το Συνταγματικό Δικαστήριο και τη δέσμευση των επαφών στο πολιτικό και διπλωματικό σχεδιασμό.
Έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα, όσον αφορά τη συμφωνία για τα τοπωνύμια ή άλλα θέματα που υπάρχει ευαισθησία στους πολίτες μας. Ανταλλάξαμε απόψεις, δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό επικοινωνίας αναπληρωτών του υπουργείου, όπου όλα τα θέματα τίθενται στο τραπέζι. Τώρα βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή, όπου μαζί με τον ομόλογό μου, Νίκο Κοτζιά, θα καθίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αντιμετωπίσει μια πολιτική διεκδίκηση, ώστε να δοθεί λύση και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας και αξίζουν μια λύση πάντα βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό πνεύμα που θα ενισχύσει τη σχέση μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.
Δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά μπορώ να σας πω από το χθεσινό γεύμα με τον υπουργό Κοτζιά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει βούληση από την πλευρά της Ελλάδας να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία.
Φωνή της Αμερικής: Θεωρείτε την Ελλάδα ως χώρα που θα μπορούσε να καθορίσει την πρόοδο της χώρας σας στις σχέσεις με την ΕΕ, μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις  κορυφαίων ηγετών της Ελλάδας;
Μπουσάτι: Δεν πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ορίσει προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά από την άλλη πλευρά, κατέστη σαφές, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Ράμα, όπου αντανακλάται το πρόγραμμα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Μας ενδιαφέρει να κλειδώσουν οι πραγματικά στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα σε μια σχέση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό πνεύμα, ώστε να φέρει την κατάλληλη λύση στα δύο μέρη.
Έτσι, στις συζητήσεις μας συμφωνήσαμε σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τους γραφειοκράτες και το τεχνικό μέρος των δύο χωρών, αλλά και την πολιτική ενότητα για να επιταχύνουμε τις λύσεις σε ένα μεγάλο όγκο των προβλημάτων που εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από τις προσδοκίες των αλβανο-ελληνικών σχέσεων.
 (zeriamerikes.com)

(Σχετικό βίντεο  (στα αλβανικά)  εδώ )
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: