Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Αλβανία: Ο Ράμα εγκαταλείπει τα σχέδια του για κατεδαφίσεις στη Χιμάρα;


Το δημοσίευμα παρουσιάζει φωτογραφίες από  τις γκρεμισμένες οικίες στην Shkozë (αριστερά)  και  την αντίδραση των κατοίκων της Χιμάρας από την άλλη

Αλβανικό δημοσίευμα προβαίνει σε αναφορά για κατεδάφισης οικιών της οικιστικής περιοχής Σκόζα, κοντά στα Τίρανα, όπου το αλβανικό κράτος κατεδάφισε οικίες, χωρίς να σταλούν στους ιδιοκτήτες επίσημες αποφάσεις. Μάλιστα, μετά τις κατεδαφίσεις  ζητήθηκε από τους κατοίκους να υπογράψουν μια αίτηση σύμφωνα με την  οποία είχαν ζητήσει οι ίδιοι την κατεδάφιση.

«Αυτή η καταγγελία των αυθαιρέτων και ύπουλων πράξεων του κράτους, που ενήργησε χθες το βράδυ, την παρουσιάζει η  Klan’ (Klan TV).
Καμία από τις αρχές δεν έχει αρνηθεί το γεγονός. Εδώ και τέσσερις ημέρες περισσότερες από 160 οικογένειες διαμαρτύρονται γιατί αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τη διαπλάτυνση της εθνικής οδού.
Οι κάτοικοι λένε ότι το κράτος ενεργεί με κατεδαφίσεις χωρίς να σέβεται τις διαδικασίες και χωρίς να ενημερώνει επίσημα τους κατοίκους, αφήνοντάς τους άστεγους.
Στη Χιμάρα το σχέδιο για απαλλοτριώσεις  ανεστάλη
Το δημοσίευμα συγκρίνει την περιοχή της Σκόζα, με μια άλλη περιοχή, όπου επρόκειτο να κατεδαφισθούν νέες οικίες,  και στην οποία το κανονιστικό σχέδιο ανεστάλη.
Επί του προκειμένου, στη Χιμάρα, η κυβέρνηση φαίνεται να απομακρύνεται από το σχέδιο που την έφερε σε κατάσταση σύγκρουσης με την Αθήνα.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε, ήδη από τον Οκτώβριο του 2016, ενάντια στο σχέδιο για την κατεδάφιση 19 κατοικιών μειονοτικών οικογενειών στη Χιμάρα, ως μέρους του ρυθμιστικού σχεδίου.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τι συμβαίνει στη Χιμάρα, από όπου μας πληροφορούνε ότι σε 19 ελληνικές μειονοτικές οικογένειες έχουν δοθεί πέντε ημέρες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την κατεδάφισή τους. Οι αλβανικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν ώστε να ακυρώσουν τις κατεδαφίσεις των κατοικιών.
Η Αθήνα υπενθύμισε, πρόσφατα,  στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι θα μπορούσε να την εμποδίσει στη διαδικασία ολοκλήρωσης.
Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Χιμάρας, αφενός, και της πίεσης των Αθηνών από την άλλη πλευρά, έδεσαν το χέρι του Έντι Ράμα.
 Τέλος, οι Βρυξέλλες, με την επιρροή της Ελλάδας, ασκούν πιέσεις στην αλβανική κυβέρνηση, να διεξάγει  τις διαδικασίες σύμφωνα με το νόμο να παύσει τα σχέδιά της για τη Χιμάρα.
Κάτω από την πίεση αυτή, ο Ράμα έχει περιορίσει το σχέδιο στη Χιμάρα.
Απεναντίας, οι κάτοικοι της Σκόζα δεν ευαισθητοποίησαν επαρκώς τη διεθνή κοινότητα, αν και διαμαρτυρήθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, εντούτοις οι κυβερνητικές φρουρές συνεχίζουν να ισοπεδώνουν τα σπίτια τους. Και τώρα που έρχεται ο χειμώνας, 160 οικογένειες  με ηλικιωμένους  θα αφεθούν στον ανοικτό ουρανό.
(Lapsi.al )
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: