Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Η συνάντηση Χαραντινάι με CIA είχε προτάσεις ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία…

«Η αποτυχία με το (ειδικό) δικαστήριο αναγκάζει τους Θάτσι και Χαραντινάι να ανταλλάξουν εδάφη με τη Σερβία»

Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου υπό την ηγεσία του Χασίμ Θάτσι, αφού απέτυχαν να καταργήσουν το Ειδικό Δικαστήριο, σκέφτονται να χωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο με τη Δημοκρατία της Σερβίας, με ανταλλαγή εδαφών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδέα αυτή που προτάθηκε αρχικά από το Βελιγράδι έγινε αντικείμενο συζητήσεων κατά την επίσκεψη που πραγματοποιείται από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι στις ΗΠΑ, στις συναντήσεις  του με  συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τον διευθυντή της CIA, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κοσόβου, Gazeta Express.

Σημειώνεται ότι η ιδέα αυτή είχε απορριφθεί από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς στη σύνοδο κορυφής της Χάρτας της Αδριατικής που πραγματοποιήθηκε στο Μαυροβούνιο.
«Είναι πολύ επικίνδυνο ως θέμα. Το Κοσσυφοπέδιο δεν θα κερδίσει τίποτε από αυτό. Κινδυνεύει να χάσει το βόρειο τμήμα της χώρας και θα μπορεί να αποκτήσει τίποτε», δήλωσε μια ξένη πηγή, σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό είχε θορυβήσει τους φίλους του Κοσσυφοπεδίου.
Η Σερβία ζητά μέρος του Κοσσυφοπεδίου
Για το ίδιο σενάριο είχε αναφερθεί νωρίτερα ο Αλεξάνταρ Βούλιν, υπουργός Άμυνας της Σερβίας.
Ανέφερε ότι διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας «δεν προσφέρει αποτελέσματα οπότε θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την κατάτμηση του Κοσσυφοπεδίου».
Σύμφωνα με τον κ. Βουλίν ο διάλογος εμποδίζει μόνο τη συμμετοχή της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμφωνία θα λύσει τη διαμάχη μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.
Οι διεθνείς πιστεύουν ότι  σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που έχει άμεσες επαφές με τον πρόεδρο της Σερβίας, Βούτσιτς.
 Ένα τέτοιο πράγμα, μια τέτοια επικοινωνία, απευθείας με τα Τίρανα ήταν πάντα μέρος της Σερβικής στρατηγικής. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της θητείας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Σερβία, υπήρξε η τάση όσο αναφορά με το Κοσσυφοπέδιο να μιλάει μόνο με την Αλβανία.
Ελληνικό ενδιαφέρον
Διεθνής πηγή, εξάλλου, δήλωσε στην Gazeta Express ότι η ελληνική πλευρά πιέζει για το θέμα αυτό, δείχνοντας ενδιαφέρον. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε στον Λευκό Οίκο με αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ για μια τέτοια ιδέα.
«Οι Έλληνες θέλουν να επωφεληθούν από τα Σκόπια σε ενδεχόμενη διαίρεση, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια δραματική εξέλιξη στα Βαλκάνια, λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια που είχε υποστεί στο τέλος του περασμένου αιώνα, όταν, οι Ρώσοι,  λόγω των προβλημάτων εντός του κράτους τους,  παρέμειναν  χωρίς οφέλη από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
(Στοιχεία από albeu.com)
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: