Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Το «plan b» των Σκοπίων για το ονοματολογικό και η αντικατάσταση του Μ. Νίμιτς






Το «plan b» φέρεται ότι καταστρώνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το ονοματολογικό της γείτονος χώρας βρουν και άλλες σκοπέλους και «παγώσουν».
Οι «ζυμώσεις» είναι οι συσκέψεις είναι καθημερινές καθώς η λύση του ονοματολογικού είναι στην πρώτη θέση της ατζέντας των Σκοπίων καθώς μια λύση ανοίγει τις πόρτες για ένταξη σε Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ΝΑΤΟ.
Συμφωνα  με μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ δεν έχουν ακόμα μπει σε... ονοματολογία για τον άνθρωπο που ενδεχομένως θα κληθεί να ξεμπλοκάρει το ζήτημα της ονομασίας.
Τα σκοπιανά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι «η "μακεδονική πλευρά" δήλωσε πως οι διαπραγματευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι δεν θα συμμετέχουν πλέον στις συνομιλίες για το όνομα, ενώ τη θέση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς θα πάρουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ωστόσο, τώρα, πηγές από την (σκοπιανή) κυβέρνηση λένε ότι εξετάζεται, αν παραστεί ανάγκη, να συμπεριλάβουν κάποιο άτομο, όπως λένε "βαρέων βαρών", για να διευκολύνει τη διαδικασία (διαπραγμάτευσης) κοντά στην ολοκλήρωσή της».
Πηγές της σκοπιανής κυβέρνησης εξηγούν ότι αυτό θα συμβεί, μόνο «εάν η σύγκλιση των δύο πλευρών φτάσει σε προχωρημένο σημείο» και εάν η διαδικασία «φρενάρει» λόγω ορισμένων λεπτομερειών, που θα πρέπει να ξεπεραστούν με κάθε κόστος, προκειμένου να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει πιθανά ονόματα ξένων διπλωματών και εν γένει πολιτικών, αλλά, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι «με ονόματα και επώνυμα» αντιπροτείνονται, για «να βοηθήσουν την εξομάλυνση της διαδικασίας».
Τα σκοπιανά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι «από τότε που η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία, εξέχουσες προσωπικότητες συνετέλεσαν για να ξεπεραστούν κρίσεις όπως ο Σάιρους Βανς, ο Τζόρτζ Ρόμπερτσον, ο Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ και ο Λόρενς Ιγκλμπέργκερ».
«Όνομα που δεν θα μεταφράζεται στα αλβανικά είναι απαράδεκτο».
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Αλβανών, Ζιαντίν Σέλα, μετά τη συνάντηση του με τον πρέσβη της ΕΕ, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, δήλωσε ότι χαιρετίζει τη μετονομασία της εθνικής οδού και του αεροδρομίου ως μια προσπάθεια δημιουργίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών.
Ωστόσο, ο Σέλα, τάχθηκε ενάντια σε ένα όνομα (μιας λέξης) που δεν θα μεταφράζεται καν στα αλβανικά (όπως Γκορνομακεντόνια), το οποίο είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων των τελευταίων ημερών και εκεί θα εστιαστεί η προσοχή  των δύο υπουργών Εξωτερικών  Ελλάδας και Σκοπίων στη συνάντηση τους την επόμενη εβδομάδα με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ,  Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη.
Εντός ημερών η τοποθέτηση των πινακίδων με τα νέα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της κυβέρνησης των Σκοπίων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνει η τοποθέτηση των πινακίδων με τα νέα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου.
Η διαδικασία για τη μετονομασία του διεθνούς αυτοκινητόδρομου της χώρας σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία» και του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, της σχετικής απόφασης που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του.
Οι ενέργειες και εργασίες για την αφαίρεση των υπαρχουσών σημάνσεων κυκλοφορίας και την τοποθέτηση των νέων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα διεξαχθούν από το κρατικό Ταμείο Οδοποιΐας της ΠΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, εκπρόσωποι της τουρκικής εταιρείας «TAV», η οποία από το 2010 διαχειρίζεται τον αερολιμένα των Σκοπίων, δήλωσαν πρόσφατα ότι αυτό είναι πολιτικό ζήτημα και ότι θα σεβαστούν την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, στη χθεσινή συνεδρίασή του, αποφάσισε τη μετονομασία του αεροδρομίου από «Διεθνές Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και τη μετονομασία της εθνικής οδού των Σκοπίων, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, από «Eθνική Oδός Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «Eθνική Oδός Φιλία».
«Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας!»

Απαντώντας σε δήλωση του του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος πριν μερικές μέρες είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι πρώτο μέλημα είναι να γίνει η συμφωνία και «οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι «δεν βλέπω λόγο ν΄ αλλάξουμε το Σύνταγμά μας».
«Στις συζητήσεις, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματός μας, είναι θέση της Ελλάδας, αλλά έχουμε κι εμείς τη δική μας. Η Μακεδονία άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993 ενσωματώνοντας την Τροπολογία 2, στο άρθρο 49. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να απομακρύνουμε τον αλυτρωτισμό. Ό,τι κάνουμε τώρα, είναι για να αποδείξουμε ότι η Μακεδονία δεν έχει καμία φιλοδοξία είτε εδαφική είτε οτιδήποτε άλλο, ότι η Μακεδονία δεν έχει αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Η Μακεδονία θέλει να "χτίσει" φιλία», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ των Σκοπίων και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, χωρίς κανένα δίλημμα.
«Χτες είπα ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός είναι αποδεκτός από την κυβέρνηση. Αυτό βασίζεται στις προσδοκίες μου, από τον εσωτερικό διάλογο που εκτυλίσσεται στη Μακεδονία για τα βήματα, στο πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε, στις πιθανότητες για λύση κ.τ.λ.. Μένουμε σταθεροί στη θέση μας πως η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια είναι βασικά θέματα. Είμαι σίγουρος ότι η Μακεδονία μπορεί να βρει λύση μέσα από την κοινή άποψη για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», επεσήμανε ο Ζάεφ. 
«Εμπιστευθείτε με, ξέρουμε απόλυτα τι είναι εφικτό, τι είναι αποδεκτό και πόσο μακριά μπορούμε να πάμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε λύση σε αυτή την πικρή, 25ετή διαμάχη, αλλά όχι με κάθε κόστος», επεσήμανε ο Σκοπιανός.


Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: