Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Η ΥΠΕΞ Βουλγαρίας διευκρίνισε γιατί δεν συμμετείχε η Βουλγαρία στη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων


Το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας προστατεύεται πλήρως από το όνομα της «Μακεδονίας».
Αυτό ανακοινώθηκε από την υπουργό Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

Σύμφωνα με την υπουργό η συμφωνία γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών μας, έδωσε ώθηση στις βαλκανικές χώρες για την επίλυση των προβλημάτων τους.
«Είναι προς το συμφέρον μας, η ‘Μακεδονία’ να ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορίας της», δήλωσε η Ζαχαρίεβα στην βουλγαρική εθνική τηλεόραση.
Διευκρίνισε ότι κανείς δεν «πίεσε» τη χώρα μας για να υπογράψει τη συνθήκη με την «Μακεδονία».
Σύμφωνα με την ίδια,  «η συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας έχει να προχωρήσει αρκετά, μέχρι που οι ‘Μακεδόνες’ θα εμπιστεύονται τους Βούλγαρους», τόνισε.
«Όταν η Συμφωνία Γειτονίας υπογράφηκε, η αποδοχή του κοινού ήταν κάτω από το 30% και με την υπογραφή ο λαός των Σκοπίων επέκρινε τον Ζόραν Ζάεφ ότι μετακινεί  το έθνος προς τη Βουλγαρία. «Τώρα η αποδοχή της φθάνει περίπου στο 70%», δήλωσε η Ζαχαρίεβα.
Αρνήθηκε ότι (η Βουλγαρία) βρίσκεται σε πορεία αναγνώρισης του μακεδονικού έθνους και τέτοιες ρήτρες δεν υπάρχουν στη συνθήκη.
Η Ζαχαρίεβα διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία δεν θα μπορούσε να κληθεί να υπογράψει  τη συνθήκη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων διότι πρόκειται για μια διμερή πράξη και υπογράφηκε από τις δύο πλευρές  με την παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.
"Οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν προϋπόθεση για μια ασφαλή, δημοκρατική χώρα με ευκαιρίες για αποτελεσματικές πολιτικές", κατέληξε, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: