Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Αλβανοτσάμηδες: Απαράδεκτη η επέκταση των ελληνικών μειονοτικών περιοχών στην Αλβανία



Η πρώτη αντίδραση για τις συμφωνίες με την Ελλάδα και η παράλειψη της αναφοράς στο ‘ζήτημα της τσαμουριάς’ ήρθε από τον πρόεδρο του Κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU, Σφετίμ Ιντρίζι.

«Η Αλβανία έχει προβεί σε παραχωρήσεις»
Μιλώντας στην εκπομπή «45 λεπτά» της ‘Report TV’ ο Ιντρίζι δήλωσε στον δημοσιογράφο Ντενίς Μίνγκα, ότι η κατάργηση του στρατιωτικού νόμου (της εμπόλεμης κατάστασης) δεν ευνοεί τους Αλβανοτσάμηδες και ότι  η Αλβανία έχει προβεί σε παραχωρήσεις, ήδη,  στην Ελλάδα:
 1. Την κατάργηση του στρατιωτικού νόμου. 
2. Την επέκταση των μειονοτικών περιοχών
 και
 3. Το ζήτημα  της δημιουργίας Κοιμητηρίων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στην Αλβανία. «Το μόνο που κερδίσαμε ήταν η σφραγίδα ‘Αποστίλ’, είπε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση- παράλογος ο νόμος περί μειονοτήτων
Ο πρόεδρος του Κόμματος της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας- PDIU,  δήλωσε ότι η υπάρχει μηδενική διαφάνεια για τη συμφωνία με την Ελλάδα και «ότι μαθαίνουμε τα μαθαίνουμε από τον Κοτζιά ή τον Τσίπρα».
«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι υπάρχει μηδενική διαφάνεια από την Αλβανία, αλλά και ο ενθουσιασμός του υπουργού Εξωτερικών μας. Οι απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς πληρούνται. Δεν υπάρχει πουθενά συμφωνία στον κόσμο που αναγκάζει τους Αλβανούς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να αλλάξουν τη χώρα καταγωγής τους, αλλάζοντας έτσι τα ονόματα. (αναφέρεται σε αυτούς που γεννήθηκαν στον νομό Θεσπρωτίας που την αποκαλούν ‘τσαμουριά’).
Δεύτερον, θεωρώ ότι ο νόμος για τις μειονότητες είναι παράλογος. Με αυτήν τη συμφωνία η Αλβανία έχει καταλήξει να αναγνωρίσει εννέα (9) εθνοτικές μειονότητες. Η πρώτη επίσημη ανησυχία είναι ότι έχουμε 9 μειονότητες και όσον αφορά για την ελληνική είναι ότι γίνεται επέκταση των μειονοτικών περιοχών.
Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον μια έννοια, αυτή των μειονοτικών περιοχών, οι Έλληνες μπορούν να πάνε να ζήσουν όπου θέλουν. Αν η αλβανική πλευρά είχε υπογράψει αμοιβαιότητα αυτό δεν θα συνέβαινε.
Αρνητική εξέλιξη τα Ελληνικά Στρατιωτικά Κοιμητήρια
Εξάλλου, μία σοβαρή αρνητική εξέλιξη είναι και η δημιουργία Κοιμητηρίων των Ελλήνων Στρατιωτών εδώ. Αυτοί οι στρατιώτες ήρθαν ως κατακτητές, προσπάθησαν να παραμείνουν στα σύνορα της Βόρειας Ηπείρου. 
 Από την ανθρώπινη άποψη πρέπει να υπάρχουν κοιμητήρια αλλά από ιστορική άποψη μπορούμε να πούμε ότι αυτή η ενέργεια είναι λανθασμένη. Έπρεπε να ενταχθεί αυτή σε μια διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών. 
Πρόκειται για μια τεράστια παράλειψη, αλλά έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και σε αντάλλαγμα για νεκροταφεία Αλβανών που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής, αυτά έχουν ήδη γίνει.
Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται την ευθύνη της επίλυσης αυτών των συμφωνιών. Εμείς λάβαμε μόνο την σφραγίδα ‘αποστίλ’. Απομένει με την Ελλάδα η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.
Το ζήτημα των χερσαίων συνόρων είναι πολύ σημαντικό
Τα αιτήματα της αλβανικής πλευράς είναι μόνο υποσχέσεις. Είναι συμφέρον μας να κλείσει το θέμα με τα χερσαία σύνορα. Το κλείσιμο των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων είναι το τελικό κλείσιμο αυτών των συμφωνιών.
Το κλείσιμο της συμφωνίας των χερσαίων συνόρων είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Το ζήτημα της τσαμουριάς δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα της αλβανικής πλευράς. Χρησιμοποιείται μόνο για ρητορική και για προώθηση θερμοκρασιών με την Ελλάδα. Το θέμα των τσάμηδων είναι ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελληνική πλευρά δεν το δέχεται. Δεν το βλέπουμε ως εδαφικό αίτημα, και για  αυτό το θέμα πρέπει να ασκηθεί πίεση. Υπάρχουν λύσεις, αλλά είναι, απλά θέμα θέλησης.
«Η αλβανική πλευρά  πρέπει να είναι προετοιμασμένη να διαθέσει όλες τις αναγκαίες νομικές αρμοδιότητες για να το φέρει στο δικαστήριο του Στρασβούργου», δήλωσε ο Ιντρίζι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: