Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

«Οι Δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα απαιτούν δημοψήφισμα για την ‘Συμφωνία των Πρεσπών’»


«Οι περιφέρειες και οι δήμοι στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας απαίτησαν να γίνει δημοψήφισμα στη χώρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να δοθεί στους πολίτες το νόμιμο δικαίωμα τους να εγκρίνουν ή να την απορρίψουν», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων επικαλούμενο ελληνικά δημοσιεύματα.

Χθες στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συνάντηση που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων των δημοτικών συμβουλίων της ελληνικής περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, των  προέδρων των ενώσεων των δήμων από όλη την Ελλάδα, με την παρουσία μητροπολιτών, εκπροσώπων επιμελητηρίων και Πανεπιστημίων όπου εγκρίθηκε ψήφισμα που θα υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών (17.06.2018) είναι μια πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα που είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Καμία ελληνική κυβέρνηση κατά το παρελθόν δεν έχει αναγνωρίσει την ‘μακεδονική’ εθνότητα ή την ‘μακεδονική’ γλώσσα, που αποτελούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας», αναφέρει το ψήφισμα.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του κρατικού πρακτορείου των Σκοπίων, οι τοπικές αρχές της ελληνικής περιφέρειας της Μακεδονίας, δήλωσαν ότι διαφωνούν με τη Συνθήκη και καλούν την  κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να μην την επικυρώσουν και «να ενημερώσουν το λαό, τους ηγέτες  των ξένων χωρών και τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών για το θέμα με τα Σκόπια».
«Ζητάμε από την κυβέρνηση να διεξαγάγει δημοψήφισμα για τη ‘Συμφωνία των Πρεσπών’, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες το νόμιμο δικαίωμα να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη συμφωνία που αφορά ένα σημαντικό εθνικό θέμα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, γράφουν οι  τοπικές αρχές στο ψήφισμα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση παραβρέθηκαν 258 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη βόρεια Ελλάδα, 15 μητροπολίτες και 90 εκπρόσωποι διαφόρων θεσμικών οργάνων.
Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο Απόστολος Αντωνούδης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της εταιρείας «Εγνατία Οδός», η οποία διαχειρίζεται την ομώνυμη εθνική οδό, του οποίου η ομιλία προκάλεσε αντιδράσεις.
Συγκεκριμένα, ο Αντωνούδης, δήλωσε ότι ο ακροατής θα ακούσει μια διαφορετική στάση και υπογράμμισε ότι ο όρος ‘Μακεδονία’ περιλαμβάνεται στο όνομα της πΓΔΜ  εδώ και 30 χρόνια και ‘όλοι υποκρινόμαστε ότι δεν το ξέρουμε’.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης εξέφρασαν τη διαφωνία τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον Πατούλη, οι Μακεδόνες έχουν μόνο μία ταυτότητα, την Ελληνική και Μακεδόνας είναι εκείνος που μιλάει ελληνικά.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: