Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”: Οι Βούλγαροι εγκρίνουν αυτό το όνομα;

«Σύμφωνα με το 31% των ανθρώπων  αυτό το όνομα απειλεί τη Βουλγαρία», σημειώνει το δημοσίευμα

Πριν από μία εβδομάδα, οι υπουργοί  Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία με την οποία η πΓΔΜ από τώρα καλείται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Η συμφωνία υπογράφηκε  στο ελληνικό χωριό Ψαράδες στις όχθες της λίμνης Πρέσπας και κατόπιν οι δύο αντιπροσωπείες μεταφέρθηκαν με πλεούμενο σε οικισμό της πΓΔΜ.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το τρέχον όνομα ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’, παρά το ότι υπεγράφη η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων. Αυτό θα γίνει μέχρι την ολοκλήρωση της επικύρωσης της συμφωνίας στα Κοινοβούλια των Σκοπίων και της Αθήνας.
Και στις δύο χώρες, η απόφαση για το νέο όνομα του δυτικού μας γείτονα, προκάλεσε διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν από τους αντιπάλους της Συνθήκης.
Στο αποκορύφωμα των διαφορών και των συζητήσεων, η ομάδα του ‘dnes.bg’ ρώτησε τους αναγνώστες της: 
Εγκρίνετε το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για τον δυτικό μας γείτονα;
Στην έρευνα συμμετείχαν 1889 αναγνώστες μας.
Αποδείχθηκε ότι το 31% των ερωτηθέντων δεν ενέκρινε το νέο όνομα της πΓΔΜ, επειδή πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για οποιεσδήποτε μελλοντικές εδαφικές αξιώσεις στη χώρας μας, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα και συνεχίζει: 
Το 17% εγκρίνει το όνομα χωρίς όρους, ενώ άλλο 20% συμφωνεί με αυτό, αλλά με ρητές εγγυήσεις από την πλευρά των Σκοπίων ότι δεν έχει εδαφικές αξιώσεις στη Βουλγαρία.
Το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα μας δεν θα πρέπει να λάβει θέση για λογαριασμό του δυτικού γείτονα μας, διότι αυτό είναι ένα θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ‘Μακεδονία’ και  σωστά οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο όνομα.
Σχεδόν κάθε πέμπτος (το 19%) είναι πεπεισμένος ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να πάρει μια πολύ καλή στάση σε αυτό το θέμα, καθώς υπάρχει διεθνής πίεση για την ταχεία επίλυση της διαφοράς.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: