Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ορθόδοξο Σχίσμα: Η Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο








Τους δεσμούς της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να διακόψει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως απάντηση στην αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της «ανεξαρτητοποίησής» της από το Πατριαρχείο της Μόσχας το οποίο ιστορικά ηγείται των ανατολικών ορθόδοξων εκκλησιών.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στην ορθοδοξία από την εποχή του Σχίσματος και του διαχωρισμού Ορθοδόξων και Καθολικών.
Ενα πλήγμα αντίστοιχο με αυτό που υπέστη η Ρώμη και ο καθολικισμός με την εμφάνιση και επικράτηση του Προτεσταντισμού στην Δυτική Ευρώπη.
Το ζήτημα είναι αν αξίζει μια τέτοια εξέλιξη απλά και μόνο για να αναγνωρίσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την ουκρανική Εκκλησία ως «αυτοκέφαλη».
Την απάντηση θα την δώσει η ιστορία...
Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας συνεδρίασε για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός Ρωσίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κκ. Κυρίλλου στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
«Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, λήφθηκε η απόφαση να σταματήσει εντελώς κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση όμως η Ιερά Σύνοδός μας δεν μπορούσε να λάβει άλλη απόφαση επειδή όλη η λογική των πρόσφατων ενεργειών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης οδηγούσε σε αυτό», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε από την πλευρά του ότι ελπίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.
O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη» αλλά οι αποφάσεις που ελήφθησαν τελικά είναι στο ακριβώς αντίθετο ρεύμα.
Η απόφαση πάρθηκε μετά την απόφαση προσχώρησης αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Όπως αναφέρεται σχετικά:
«Συνεδρίαζε σήμερα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός Ρωσίας, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Τα Μόνιμα Μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Μητροπολίτης Κρουτίσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Μητροπολίτης Αστάνα και Καζακστάν Αλέξανδρος, Μητροπολίτης Τασκένδης Βικέντιος, Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως Βαρσανούφιος, Μητροπολίτης Μινσκ Παύλος, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Επίσης συμμετείχαν: Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς, Μητροπολίτης Αλτάι Σέργιος, Επίσκοπος Νάρβα Λάζαρος, Επίσκοπος Ρούμπινσκ Βενιαμίν και ο Επίσκοπος Νακχόντκα Νικόλαος.
Η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου διήρκεσε περίπου 5 ώρες. Το Πατριαρχείο Μόσχας διέκοψε εντελώς την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Με βαθύτατο πόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας ανέγνωσε τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για εκχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, το άνοιγμα Σταυροπηγιακής Μονής στο Κίεβο, αλλά και την αποκατάσταση των ηγετών του σχίσματος και την επιστροφή τους στην εκκλησιαστική κοινωνία.
Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δείχνουν ότι το Φανάρι αγνοεί τις εκκλήσεις της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και των Προκαθημένων Τοπικών Εκκλησιών.
.Οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποκατάσταση του πρώην Μητροπολίτη Φιλάρετου Ντενισένκο, δείχνει ότι αγνοούν μία σειρά από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας".
Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας έφερε στη δημοσιότητα ιστορικά ντοκουμέντα, από την σύγκληση του Συμβουλίου των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Χάρκοβο στις 27 Μαΐου του 1992 κατά του Φιλάρετου.
Η απόφαση τότε αναγνωρίστηκε από όλες τις Τοπικές Ορθόδοξης Εκκλησίες συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 26 Αυγούστου του 1992 απαντώντας σε επιστολή του μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου Β’ τονίζει ότι συμφωνεί για τις εν λόγω αποφάσεις.
Επίσης το 1997 σε άλλη επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Πατριάρχη Αλέξιο Β’, τον ενημερώνει ότι δεν θέλει να έχουν καμία εκκλησιαστική κοινωνία με τους σχισματικούς
Τώρα μετά από δύο δεκαετίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο για πολιτικούς λόγους άλλαξε την θέση του»  τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.
Επί τάπητος στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας το θέμα της Ουκρανίας
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τα Μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας, συζήτησαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντιμτρι Πεσκόφ και την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας για το θέμα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Κρεμλίνο πιστεύει ότι οι αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το Ουκρανικό ζήτημα, θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία.
«Έγινε μια ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Οι αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης, κατά κάποιο τρόπο θα επηρεάσουν την ζωή των πιστών της Ρωσικής Εκκλησίας στην χώρα» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Τέλος ο εκπρόσωπος του προέδρου Β.Πούτιν, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Ορθόδοξο κόσμο, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας.



Πηγη:Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: