Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας: Τα Σκόπια έχουν μια μοναδική ιστορική ευκαιρία



Υπάρχουν ορισμένες φορές που η μοίρα σου προσφέρει το χέρι και θα πρέπει αυτή η προσφορά να γίνει αποδεκτή. Η πΓΔΜ βρίσκεται ακριβώς μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Έχει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Bgnes’.


Ο Πλεβνέλιεφ σε συζήτηση φόρουμ που διοργανώθηκε από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), με θέμα «Βουλγαρική και Ευρωπαϊκή Προοπτική- Δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’», δήλωσε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει μια χείρα βοηθείας  στην πΓΔΜ και όπως είπε ‘δεν θα υπάρξει άλλη μια τέτοια προσφορά τα επόμενα 20 χρόνια’.

«Αγαπητοί φίλοι της ‘Μακεδονίας’, απλώστε το χέρι σας,  αδράξτε την ευκαιρία οι πολίτες και οι πολιτικοί  της Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από δύο δεκαετίες, η πΓΔΜ ήταν δέκα χρόνια μπροστά από τη Βουλγαρία, αλλά λόγω μιας σειράς λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, αυτή τη στιγμή είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω από τη Βουλγαρία.
«Το μόνο καλό που συνέβη στη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια είναι η συμμετοχή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Από το 1999, μόνο οι ξένες επενδύσεις στη χώρα υπερέβησαν τα 40 δις ευρώ», είπε ο Πλεβνέλιεφ.
Θεωρεί ότι υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την ανάπτυξη της πΓΔ.
Το πρώτο, όπως είπε, είναι η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ώστε η χώρα να έχει μια σαφή προοπτική, και στην περιοχή να υπάρξει διαρκής ειρήνη.
Το δεύτερο σενάριο είναι ρεαλιστικό και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές αλλά, δεν προβλέπεται να αλλάξει η κατάσταση στην πΓΔ. 
Το τρίτο σενάριο είναι αρνητικό και η πΓΔ μπορεί να πέσει σε πλήρη απομόνωση και σε μια πιθανή αποσταθεροποίηση.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: