Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Οι τέσσερις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, σύμφωνα με τον Ζάεφ



Η κυβέρνηση των Σκοπίων, ενέκρινε τα σχέδια τροποποιήσεων του Συντάγματος, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι τέσσερις τροπολογίες είναι πολύ απλές και το κοινό δεν θα πρέπει να ανησυχεί γιατί δεν αφορούν την ταυτότητα, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, κατά την παρουσίαση από την κυβέρνηση το σχέδιο τροποποιήσεων, διευκρινίζοντας ότι είναι απαραίτητες για το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, η οποία εγκρίνεται από ειδικούς και ακαδημαϊκούς.
 Οι Τροπολογίες 
Στο Σύνταγμα, οι λέξεις «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και η λέξη «Μακεδονία» αντικαθίσταται από τη φράση «Βόρεια Μακεδονία»,  εκτός από το άρθρο 36.
Η λογική αυτής της τροπολογίας λέγεται ότι έχει προβλεφθεί να ισχύσει κατά την ημέρα της υπογραφής του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα.
Η δεύτερη τροπολογία  αφορά στην 34η αλλαγή του Συντάγματος, με την οποία στο προοίμιο οι  πρώτες αποφάσεις αντικαθίστανται από τη Διακήρυξη της Πρώτης Συνόδου της Συνέλευσης και προστίθεται η αναφορά για τη Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας.
 Η τρίτη τροπολογία αναφέρεται στη δέσμευση ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα υποστηρίζει οποιαδήποτε αξίωση σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας του άλλου κράτους.
«Η δημοκρατία σέβεται την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών».
Η τέταρτη τροπολογία που θα είναι η 36η στο Σύνταγμα αναφέρεται στη Διασπορά και μεταξύ των άλλων, εγγυάται ότι η ‘Βόρεια Μακεδονία’ και η Ελλάδα δεν θα μπορούν να ερμηνεύουν διαφορετικά τις διατάξεις του Συντάγματος.
«Η δημοκρατία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού. Η δημοκρατία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».
Τα σχέδια των συνταγματικών τροποποιήσεων προβλέπεται να βρεθούν ενώπιον της νομοθετικής επιτροπής στις 7 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου στην  Ολομέλεια, γράφει το δημοσίευμα.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: