Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

«Στο στόχαστρο» Τ.Μπάιντεν οι σύμμαχοι της Ελλάδας: «Θα τελειώσω χρήματα & χατίρια στην Αίγυπτο»


 

Σύμφωνα με το thnik tank και ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών Stratfor ανησυχία επικρατεί στο Κάιρο με την επικείμενη προεδρία Μπάιντεν, καθώς ο -όπως όλα δείχνουν- επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει βάλει στο «στόχαστρο» την στενή σύμμαχο της Ελλάδας, Αίγυπτο, ταυτιζόμενος πλήρως με την πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν προχωρήσει σε κινήσεις και δηλώσεις που σκοπό έχουν να στριμώξουν τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ-Σίσι.

Ήδη από τον Ιούλιο ο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως θα όταν βγει θα «τελειώσει τις λευκές επιταγές στον δικτάτορα Σίσι» ενώ δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εκδώσει από τον Οκτώβριο ψήφισμα, το οποίο μάλιστα έστειλαν και στο Κάιρο, που καταδικάζουν την Αίγυπτο για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σχετικά με τους «πολιτικούς κρατούμενους», οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

 

 

Μάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες του ψηφίσματος εναντίον της Αιγύπτου, ο δημοκρατικός βουλευτής Ρο Κάνα δήλωσε πως χρειάζεται μία ολική επανεξέταση των σχέσεων με την Αίγυπτο και δεν απέκλεισε σε μία προεδρία Μπάιντεν να υπάρξει διακοπή της οικονομικής βοήθειας 1,3 δισ. δολαρίων προς το Κάιρο και εμπάργκο όπλων.

Επιπλέον ο Τόνι Μπλίκεν, η επιλογή του Μπάιντεν για υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προχώρησε πριν ένα μήνα σε tweet στο οποίο επιτίθονταν στην Αίγυπτο σχετικά με τη σύλληψη μελών ΜΚΟ που συναντιόνταν κρυφά με ξένους διπλωμάτες, γράφοντας «Μοιραστείτε την ανησυχία, οι συλλήψεις τριών υπαλλήλων της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για Προσωπικά Δικαιώματα. Η συνάντηση με ξένους διπλωμάτες δεν είναι έγκλημα. Ούτε η ειρηνική υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Κάιρο, το οποίο έχει ήδη προσλάβει γνωστούς λομπίστες στην Ουάσιγκτον για να προσπαθήσει να γεφυρώσει το χάσμα με την επικείμενη διοίκηση Μπάιντεν. 


 Πηγη:Pronews.gr

Αλβανία: Ο Ράμα κατηγορεί για συκοφαντία εκείνους που αντιδρούν στην επέκταση της Ελλάδας στα 12 μίλια



Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα αντέδρασε σχετικά με τις φωνές που ακολούθησαν στην έγκριση του διατάγματος από την Ελλάδα για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, μέσω μιας ανάρτησης στο Twitter, γράφει ότι η επέκταση των 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας!

Μεταξύ άλλων, ο Ράμα τονίζει ότι «μετά την κατάρρευση της διαβόητης συμφωνίας του 2009 και τη διαμάχη που ακολούθησε, καταλήξαμε επιτέλους σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για να παραδώσουμε το οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Διεθνές Δικαστήριο!».

Επίσης ο Ράμα στη δημοσίευσή του έχει δημοσιεύσει ορισμένα έγγραφα του 1990 όταν η Αλβανία έκανε αυτό που έκανε η Ελλάδα σήμερα και αυτό είναι καταγεγραμμένο στο μητρώο των Ηνωμένων Εθνών!

Στην ανάρτησή του τονίζει ότι «ξεχύθηκε πάλι στον ωκεανό η παραπληροφόρηση για ‘πώληση της θάλασσας’ στην Ελλάδα! Πρόκειται για μια ακραία ανοησία για πολιτικό κέρδος που μπορεί να γίνει πιστευτό μόνο από εκείνους που δεν θέλουν να ακούσουν ή να καταλάβουν».

«Μετά την κατάρρευση της περίφημης συμφωνίας του 2009 και τη διαμάχη που ακολούθησε, καταλήξαμε επιτέλους σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για να μεταφέρουμε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μας στο Διεθνές Δικαστήριο! Η έκταση 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ μας!

Το δικαίωμα των 12 μιλίων ασκείται όπου είναι δυνατόν και όχι όπου δεν είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει στην περιοχή μεταξύ μας όπου η διαχωριστική γραμμή θα αποφασιστεί από το δικαστήριο! Η Ελλάδα το έχει ασκήσει πρόσφατα, όπως η Αλβανία έχει ασκήσει από το 1990! Οι άλλοι είναι εκτός θέματος!»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δημοσιοποίησε τα έγγραφα του 1990 που βρίσκονται στα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφήστε τη λάσπη, εκεί που ανήκει!».






 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Σκόπια: Η αντιπολίτευση προτείνει η απογραφή να γίνει με δακτυλικό αποτύπωμα του πολίτη



Η αξιωματική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE, προτείνει την προμήθεια συσκευών  δακτυλικών αποτυπωμάτων για να χρησιμοποιηθούν στην απογραφή του πληθυσμού στη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της  καταμέτρησης του πληθυσμού .

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης Ναούμ Στολικόφσκι  είπε ότι με αυτόν τον τρόπο όλοι θα είναι σίγουροι για τα αποτελέσματα της απογραφής και ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, όπως γίνεται μετά από την απογραφή.

Στην ερώτηση γιατί το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Απογραφικό Νόμο απάντησε ως  εξής:

«Αυτός είναι ένας νόμος απογραφής, που στην πραγματικότητα είναι  για μία χρήση, για μια διαδικασία απογραφής μιας δεκαετίας. 

Εφαρμόζεται σε μια στατιστική λειτουργία όπως είναι η μέτρηση του πληθυσμού, και όπως πάντα συμπεριλαμβάνεται σε αυτό μια μεθοδολογία, αλλά αυτή τη φορά η μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία θα εκτελεστεί αυτή η στατιστική λειτουργία απουσιάζει.

 «Αυτό συμβαίνει διότι, προς το παρόν, όπως προτείνεται και εξηγείται, δεν πρόκειται για στατιστική πράξη, αλλά για πολιτική συμφωνία που επιβεβαιώνεται από δύο δεσμευμένες υπογραφές» , δήλωσε ο Στολικόφσκι, υπονοώντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επέμβει στην απογραφική διαδικασία.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Τουρκία: Ή νέα σελίδα με τον Μπάιντεν ή πάμε Ρωσία



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Άγκυρας με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση και δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι ο πυρήνας του προβλήματος μεταξύ των δύο χωρών και των ριζών του ξεκίνησε στη Συρία, αφού η διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αγνόησε τις ανησυχίες της Τουρκίας, του


 στρατηγικού συμμάχου της Ουάσινγκτον, όταν η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε την επέκταση του «Κουρδικού Εργατικού Κόμματος» με το παρακλάδι του YPG στη Συρία, το οποίο σήμερα ελέγχει μεγάλες περιοχές της συριακής επικράτειας.

 

Περίπλοκη έναρξη θητείας

 

Θα υπάρξει μια περίπλοκη αρχή στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία ξεκινά με μια βαριά κληρονομιά, ειδικά εάν η Τουρκία θέλει να ανταποκριθεί στις κυρώσεις των ΗΠΑ και να ανταποκριθεί απομακρυνόμενη από τα σχέδια και τα έργα της Ουάσιγκτον και των ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά στη Συρία, και έτσι θα έχει δύο επιλογές, είτε ανοίγοντας μια νέα σελίδα συνεργασίας με τον Μπάιντεν ή κλιμάκωση.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ μια συνέντευξη Τύπου -μετά από συνομιλίες, μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Σουηδού ομολόγου του Άνν Λίντε πριν από αρκετούς μήνες, όταν η τελευταία αναφέρθηκε στις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βορειοανατολική Συρία. 

Είπε, «Η ισχυρή θέση της Ένωσης παραμένει η ίδια, συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να αποσυρθεί».

 «Προσπαθείτε να μας διδάξετε ένα μάθημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους ενεργώντας με συγκατάθεση και χρησιμοποιώντας τη λέξη της έκκλησης», δήλωσε ο Τσάισογλου, απαντώντας στη Σουηδή ομόλογό του, και συνέχισε:

 «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καλεί την Τουρκία να αποσυρθεί από τη βορειοδυτική Συρία επειδή  άλλα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες θα έρθουν στην Τουρκία και στη συνέχεια από την Τουρκία στις Ευρωπαϊκές Χώρες».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Άγκυρα έχει υποστήριξη από την Αμερική, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη για την παρουσία της στη βορειοδυτική Συρία.

Κοιτάζοντας τον χάρτη της Συρίας, διαπιστώνουμε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» στα βορειοανατολικά, οι οποίες απειλούν την ενότητα της Συρίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, στον Βόρειο και Νότιο Καύκασο.

 Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης διαλόγου στο περιθώριο της διάσκεψης ασφαλείας "Espin" στην πολιτεία του Κολοράντο, η ονομασία των "Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων" βασίστηκε σε αμερικανικό αίτημα προκειμένου να καλυφθεί το όνομα της οργάνωσης "YPG" και η σύνδεσή της με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και χρόνια.

 Το PKK είναι μια τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε πολλές περιφερειακές χώρες.

 

Ένα αμερικανικό μήνυμα 


 

Δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι ταυτόχρονα ένα αμερικανικό μήνυμα προς τη Μόσχα στοχεύοντας τα μέρη που διαπραγματεύονται και συνάπτουν σημαντικές συμφωνίες μαζί τους, και ως εκ τούτου η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που καταδίκασε αυτά τα μέτρα κατά της Άγκυρας.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα έχουν αντίκτυπο στην παρεμπόδιση των τουρκικών έργων, ειδικά των drone, που συμμετείχαν στις μάχες από τη Συρία έως τη Λιβύη προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και η έκταση των επιπτώσεων αυτών των πιέσεων στις τουρκικές στρατιωτικές βιομηχανίες θα συνδεθεί με το μέγεθος της εξάρτησης της Άγκυρας από την αμερικανική τεχνολογία και δεν είναι απίθανο να επαναληφθεί.


Η εναλλακτική λύση


 Ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην κρίση «S-400», στο οποίο η Τουρκία θα βρει επίσης εναλλακτικές λύσεις, και αυτές οι κυρώσεις μπορεί να την ωθήσουν περαιτέρω προς την αύξηση της συνεργασίας με τη Ρωσία, ειδικά στη Συρία, όπου τα συμφέροντα της Μόσχας και της Άγκυρας τέμνονται για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την καταπολέμηση της Αυτονομίας (των Κούρδων).

Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της από τη Μεσόγειο Θάλασσα, μέχρι το τουρκο-Ιρακινό-Συριακό τρίγωνο σε βάθος, εμποδίζοντας την ίδρυση αυτονομιστικών οντοτήτων και ανοίγει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.

«Απομένει να πούμε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία έθεσαν την Άγκυρα μπροστά σε δύο επιλογές, είτε ανοίγοντας μια νέα σελίδα με τον Μπάιντεν είτε επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα», καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

Μπασίλ Αλ Χατζ Γιασίμ- باسل الحاج جاسم

Turk Press

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: ''Η γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη Βόρεια Μακεδονία…''


«Η Βουλγαρία δεν έχει αλλάξει γνώμη ότι η θέση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. Η Σόφια επέμεινε στα ορατά αποτελέσματα στην εφαρμογή της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».


 «Είναι μια θέση που προτάθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό ραδιόφωνο ‘Ντάρικ’.

Λέει ότι μπορούν να ζητηθούν περισσότερες από μία προτάσεις. Αλλά το πρόβλημα, είπε, είναι ότι η εμπιστοσύνη βρίσκεται ήδη σε πολύ χαμηλό επίπεδο. 

Η Ζαχαρίεβα ισχυρίζεται ότι κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την ελεύθερη έκφραση, και η γλώσσα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα.

«Η γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για αυτούς». 

«Ο πρόεδρος (Στέβο Πενταρόφσκι) γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό και δεν πρέπει να διαστρεβλώνει τα πράγματα», είπε. 

Η Ζαχάριεβα προσθέτει ότι «η προπαγάνδα στα Σκόπια αποσκοπεί στην απόσπαση της προσοχής από το γεγονός ότι αυτό που γράφεται στη Συμφωνία Καλών Γειτόνων δεν γίνεται σεβαστό», (δηλαδή, μεταξύ των άλλων,  να μην αναφέρονται οι λέξεις «μακεδονική γλώσσα», αλλά «γλώσσα που αναγνωρίζεται από το σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας».

«Τα πολιτικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν από τους πολιτικούς. Το πρόβλημα είναι ότι οι φίλοι μας από τη Βόρεια Μακεδονία προσπαθούν να μεταφέρουν πολιτικά ερωτήματα στους ιστορικούς», δήλωσε ο Ζαχαρίεβα.

 Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η θέση δεν είναι κατανοητή, αλλά ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να την εξηγήσουν. Ωστόσο, προσθέτει η Ζαχαρίεβα, αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια της.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ομολόγησε ο ένας εκ των δύο μουσουλμάνων από την Θράκη που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Ρόδο

 Υπάρχει ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας;

 

 


 

Μια άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας υπόθεση, ερευνά η Αστυνομία και η ΕΥΠ, τους τελευταίους μήνες, έρευνα που οδήγησε τελικά στη σύλληψη δύο Ελλήνων μουσουλμάνων από την Θράκη, όπως αναφέραμε ήδη.  με τις βαριές κατηγορίες της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ελληνικής καταγωγής γραμματέας στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, μουσουλμάνος από την Θράκη είχε στρατολογήσει έναν 35χρονο μάγειρα Έλληνα επίσης μουσουλμάνο από τη Θράκη, ο οποίος εργαζόταν σε πλοίο που εκτελεί ακτοπλοικά δρομολόγια μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και του είχε αναθέσει να φωτογραφίζει τη διάταξη των στρατιωτικών πλοίων, της φρουράς αλλά και των στρατοπέδων.

Ο 35χρονος αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, όμως στη συνέχεια «έσπασε» και αποκάλυψε τι είχε συμβεί.

Το ερώτημα στην υπόθεση είναι πλέον τι ακριβώς πληροφορίες έχει δώσει ο 35χρονος στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου   και το κυριότερο αν υπήρχε δίκτυο που είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα.

Από τις έρευνες που έγιναν στις οικίες του γραμματέα και του 35χρονου βρεθήκαν και κατασχέθηκαν lap top και usb τα οποία έχουν σταλεί στα εργαστήρια για ανάλυση.

 

 Πηγη:Pronews.gr

 

Το στοίχημα του Ερντογάν στη Λιβύη- εξτρεμιστικά στοιχεία εισρέουν από τις γειτονικές χώρες

 



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να συσσωρεύει τρομοκράτες μέσα στη Λιβύη μέσω διαφόρων οδών, κυρίως από το νότο της χώρας, μεταφέροντας αυτά τα ένοπλα στοιχεία στη λιβυκή επικράτεια, με σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν πολλαπλούς στόχους.

Οι τουρκικές επίσημες δηλώσεις σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων με τις αφρικανικές χώρες είναι συχνές , πράγμα που συμπίπτει με την εξάπλωση των θρησκευτικών οργανώσεων και των φιλανθρωπικών εταιρειών, μέλη  των οποίων εργάζονται για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, ανοίγοντας το έδαφος για στρατολόγηση τρομοκρατικών στοιχείων μετά τις απώλειες μισθοφόρων της Άγκυρας, στη Λιβύη και τη Συρία.

 

Αυτή η τουρκική μεθόδευση υποστηρίζεται οικονομικά από το Κατάρ, το οποίο καλύπτει τις κινήσεις του τουρκικού «Οργανισμού Συντονισμού και Συνεργασίας» (TIKA).

 

Διείσδυση στη Λιβύη από το νότο

 

 

Ο πολιτικός ερευνητής της Λιβύης, Αχμέντ Χάμζα,  επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σαφής πρόθεση από τον Ερντογάν και την ομάδα του, με επικεφαλής τον Διευθυντή Πληροφοριών Χακάν Φιντάν, να στρέψουν την προσοχή τους προς τις αφρικανικές χώρες με στόχο να ενσωματώσουν μεγαλύτερο αριθμό εξτρεμιστικών οργανώσεων στην περιοχή  του Σαχέλ και  της Σαχάρας,  με τελική στόχευση τη Λιβύη.

Ο Χάμζα πρόσθεσε στο «Sky News Arabia», ότι η Λιβύη «έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους Οθωμανούς πολιτικούς».

 Και συνέχισε: «Η Τουρκία δεν δίστασε καθόλου να κινηθεί προς τη Λιβύη μετά το χάος που υπέστη στις αρχές του 2011, λόγω της γειτνίασής της με την Αίγυπτο και την Αλγερία, στις οποίες η Άγκυρα υποστηρίζει εξτρεμιστικές ομάδες, ειδικά την τρομοκρατική  Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Ο Λίβυος ερευνητής εξήγησε ότι ο Ερντογάν «ήρθε στη Λιβύη κατά το στάδιο της καταστροφής των θεσμών και της ανάδειξης της τρομοκρατικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις χώρες της βόρειας Αφρικής».

Τόνισε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να ακολουθήσει μια νέα τακτική καθώς αλλάζει τις κινήσεις του ενσωματώνοντας  τρομοκρατικές ομάδες και φονταμενταλιστικές οργανώσεις της Αφρικής, με στόχο τη Λιβύη,  με εισροές από τα νότια σύνορα και όχι πια ​​από τη Μεσόγειο ή τον εναέριο χώρο που εκτίθενται στα όργανα παρακολούθησης στη θάλασσα και τον αέρα».

Ο Χάμζα σημείωσε ότι  λόγω αυτών των τουρκικών κινήσεων υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης να καταστρέψει τα οχυρά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη νότια Λιβύη.

 

Αιχμή του δόρατος

 

Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής της Λιβύης Σαάντ Μόφτα είπε ότι οι χώρες της Δυτικής Αφρικής αντιπροσωπεύουν «την αιχμή του δόρατος» στο σχέδιο της Τουρκίας στην περιοχή, ειδικά στη Λιβύη .

Ο Μόφτα δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πολλά εξτρεμιστικά στοιχεία στη Νιγηρία έχουν εμπλακεί στη διεξαγωγή πράξεων βίας και δολοφονίας στη Λιβύη .

Ο πολιτικός αναλυτής επιβεβαίωσε την ύπαρξη «ενός μεγάλου σχεδίου για συντονισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων της Δυτικής και της Βόρειας Αφρικής, για προωθηθούν μελλοντικά σε χώρες του Σαχέλ και της Σαχάρας καθώς και της βόρειας Αφρικής, ιδιαίτερα στη Λιβύη».
 
 

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: 75 χρόνια μετά τον Πόλεμο μας αποκαλούν ‘φασίστες’…

 



 

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία είναι οι ανεπαρκείς εγγυήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Καλών Γειτόνων.

 Σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Σόφια δεν θα δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες έως ότου αυτές οι εγγυήσεις γίνουν μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου.

«Η Βουλγαρία θέλει να αναγνωριστεί η ιστορική αλήθεια. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα για τη Βόρεια Μακεδονία όταν υπογράφηκε η Συμφωνία – που έλεγε ότι το κοινό παρελθόν θα έπρεπε να μας συνδέει, όχι να μας χωρίζει. 

Δεν λέμε: Αυτοί οι ήρωες είναι μόνο δικοί μας. 

Λέμε: Είναι κοινοί ήρωες. 

Είναι μια σύγχρονη σκέψη δύο χωρών, ειδικά αν θέλουν να είναι μαζί στην ΕΕ.

 Δεν μπορεί να αποκρύπτεται στο κοινό κάθε φορά που κάποιος στη Βόρεια Μακεδονία δηλώνει δημόσια ότι ένας από αυτούς τους ήρωες ήταν Βούλγαρος. «30 χρόνια μετά την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων, οι ολοκληρωτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις δεν πρέπει να αποτελούν κρατική πολιτική», δήλωσε η Ζαχαρίεβα στο ARD.

Η δεύτερη παρατήρηση  της Ζαχαρίεβα αναφέρεται στα βιβλία ιστορίας στη Βόρεια Μακεδονία. 

«Στα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι εξακολουθούν να εμφανίζονται ως φασίστες. 

«Πώς θα αισθανόσασταν αν, 75 χρόνια μετά τον πόλεμο, κάποιος επιμένει να σας παρουσιάζει ως φασίστα;» είπε.

Περαιτέρω στη συζήτηση, η Βουλγάρα υπουργός εξήγησε την ανάγκη να συμπεριληφθούν οι βουλγαρικές απαιτήσεις στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, αν και αυτό απορρίφθηκε από την τρέχουσα Προεδρία της ΕΕ, τη Γερμανία.
 
 

Επίσκοπος της «Μακεδονικής Εκκλησίας»: «Είμαι εναντίον του έκκλητου του Οικουμενικού Πατριάρχη»

      

  Στην πρώτη του εμφάνιση στα ΜΜΕ από τότε που έγινε επικεφαλής της επισκοπής Κουμάνοβου (χειροτονία και ενθρόνιση προ 6 μηνών περίπου, εις διαδοχήν του παραιτηθέντος προκατόχου του κ.Ιωσήφ) ο νέος Επίσκοπος Κουμάνοβου, της αυτοαποκαλούμενης "Μακεδονικής Εκκλησίας»  κ. Γρηγόριος, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στην εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.  

 

του Θωμά Αναστασιάδη

 

  Στην  μακροσκελή, προ ημερών συνέντευξή του, ο σχισματικός επίσκοπος κ. Γρηγόριος,  δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι ενάντιος στο έκκλητο του Οικουμενικού Πατριάρχη, σχετικά με το χρονίζον ζήτημα της σχισματικής «Μακεδονικής εκκλησίας».

 

   Επίσης ο νέος Ιεράρχης (42 ετών) δήλωσε  ότι η αυτοκεφαλία της «Μακεδονικής εκκλησίας» είναι γεγονός αναμφισβήτητο και κανείς δεν μπορεί αυτό να το αλλάξει, παρά μόνο Οικουμενική Σύνοδος  δύναται  να επισφραγίσει ένα τέτοιο γεγονός και ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει αυτό το δικαίωμα.

  Δηλαδή, εν κατακλείδι, αμφισβητεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ανώτατη δικαστική κρίση  στην παγκόσμια Ορθοδοξία.    

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Σκόπια: Φέτος 6.712 «Μακεδόνες» έλαβαν βουλγαρική υπηκοότητα

 



Συνολικά 65.675 πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας  Μακεδονίας έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα τα τελευταία 10 χρόνια.

Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Ντεσισλάβα Αχλάντοβα, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 22 Οκτωβρίου φέτος, υποβλήθηκαν 77.829 αιτήσεις ως αιτήματα από τους «Μακεδόνες» για λήψη βουλγαρικής υπηκοότητας.

«Τα τελευταία 10 χρόνια, η χώρα μας εξέδωσε τα περισσότερα διαβατήρια στους κατοίκους του γείτονά μας το 2010, συνολικά 11.724 αντίγραφα, και τα λιγότερα εκδόθηκαν το 2013, μόνο 2.171 διαβατήρια», δήλωσε η Αχλάντοβα.

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, 6.712 'Μακεδόνες' έλαβαν βουλγαρικά διαβατήρια.

 


 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ =ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ



 

Μετά τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο …οι μισθοφόροι του Ερντογάν σε νέο προορισμό



Οι αποστολές των μισθοφόρων της Τουρκίας σε χώρες της Μέσης Ανατολής, στη βόρεια Αφρική και στον Καύκασο, δείχνουν να μην έχουν τέλος, αφού τώρα ετοιμάζεται να τις κατευθύνει σε νέα σύγκρουση στην ασιατική ήπειρο.

 

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων «Firat News», επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι ένας ηγέτης της προσκείμενης στην Τουρκία ομάδας στη Συρία  «Σουλεϊμάν Σάχ», αποκάλυψε την πρόθεση του να μεταφέρει αριθμό μαχητών από τη  Συρία στην περιοχή του Κασμίρ, για την οποία η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολύχρονη διαμάχη.

 

Γίνεται φανερό ότι η αποστολή των φιλότουρκων μισθοφόρων στο πλευρό των Πακιστανών,  έρχεται στο πλαίσιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να περιπλέκεται σε ιστορικές και χρόνιες συγκρούσεις που έχουν θρησκευτικό και εθνικό υπόβαθρο, όπως συνέβη μεταξύ της Αρμενίας και του  Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο και τώρα, μεταξύ Ινδίας και του Πακιστάν.


 Πιστεύεται ότι  η  Τουρκία ευελπιστεί στην αμυντική συνεργασία με το Πακιστάν με στόχο την πώληση των προϊόντων της αμυντικής της βιομηχανίας.

 Οι πηγές από το κουρδικό πρακτορείο «Firat» αναφέρουν ότι οι διοικητής της συριακής πολιτοφυλακής, γνωστός ως Αμπού Άμσα, ενημέρωσε τους οπαδούς του, ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται στη διαδικασία καταγραφής ονομάτων από διάφορες ομάδες που απαρτίζουν τον λεγόμενο «Εθνικό Στρατό της Συρίας», που είναι πιστός στην Τουρκία, προκειμένου να πολεμήσουν στο Κασμίρ με μηνιαία αμοιβή 2.000 δολάρια ΗΠΑ στον καθένα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μισθοφόροι θα μεταφερθούν από περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους Τούρκους στη βόρεια Συρία, όπως είναι η Αζάζ, η Άλ Μπάμπ, Αφρίν,  Ιντλίμπ και Τζαράμπλους, στη νέα ζώνη συγκρούσεων στην καρδιά της Ασίας.

Δεν έγινε γνωστό εάν αυτό είναι αίτημα του Πακιστάν ή πρόταση της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Τούρκος ΥΠΑΜ βρισκόταν στο Πακιστάν για την καθέλκυση ενός πολεμικού πλοίου που έγινε Τούρκους ναυπηγούς στο πλαίσιο συμφωνίας  των δύο κρατών.

Το Νέο Δελχί επέκρινε έντονα την παρέμβαση της Άγκυρας στο ζήτημα του Κασμίρ, θεωρώντας ότι αυτή είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, ινδικά δημοσιεύματα και αναφορές πληροφοριών μίλησαν ανοιχτά για την χρηματοδότηση από την Τουρκία εξτρεμιστικών ομάδων στην Ινδία.

Αυτή η δραματική εξέλιξη σημαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, την πρόθεση του Ερντογάν να επεκτείνει τον κύκλο της αποσταθεροποιητικής του δραστηριότητας στην Κεντρική Ασία, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει την ομπρέλα του που επωάζει τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα στην περιοχή.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Ιστορική Επιτροπή Σόφιας- Σκοπίων: Σκόνταψαν στη χρήση του επιθέτου «μακεδονικός»



Το αποτέλεσμα της συνάντησης της Ιστορικής Επιτροπής Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας ήταν ένα μηδενικό, γράφει η βουλγαρική Ντνέβνικ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της βουλγαρικής πλευράς, καθηγητή Ανγκέλ Ντιμιτρόφ, τα μέλη, οι Βούλγαροι της Ιστορικής Επιτροπής «αρνήθηκαν να υπογράψουν πρωτόκολλα με το αίτημα να συμπεριληφθεί το επίθετο «μακεδονικός/ή/ά παντού».

Όπως είπε ο Ντιμιτρόφ «αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες και τη δέσμευση της Βόρειας Μακεδονίας προς τα Ηνωμένα Έθνη. Τα πράγματα φαίνονται αβέβαια και δείχνουν απροθυμία να εργαστούν σκληρά και με απτά αποτελέσματα».

Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «τα αιτήματά μας ήταν σε 14 σημεία, συμφωνήσαμε μόνο στο τέταρτο, για τον Τσάρο Σαμουήλ. Ήταν εντελώς άκαρδο και υπάρχει μια υποχώρηση από ένα κοινό κείμενο που ετοίμασαν οι δύο κυβερνήσεις».

Όπως είπε:  «Κινούμαστε τόσο αργά με ρυθμό χελώνας. Η ζωή ενός συμβολαίου δεν μετρά καθόλου με τη μακροζωία των χελωνών, και θέλω πραγματικά, αν εργαζόμαστε πλήρως, να μην δουλεύουμε με αυτόν τον τρόπο, επειδή δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια στη Συμφωνία Γειτονίας».

 

Το πρόβλημα και η Συμφωνία των Πρεσπών

 

Μέχρι τώρα, οι βουλγαρικές αρχές αντιμετώπισαν πρόβλημα με τον όρο "Μακεδονικά" από άποψη της γλώσσας. 

Με δεδομένο ότι η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, θέλει αυτή η ιδέα να μην εμφανίζεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για ένταξη στην ΕΕ, ότι δηλαδή η Βόρεια Μακεδονία έχει γλώσσα που ονομάζεται ‘μακεδονική’. Αλλά τώρα ο όρος αυτός επεκτείνεται.

 Μάλιστα, η Βουλγαρία δεν υπέγραψε σύμβαση με τη Frontex λόγω της χρήσης του ίδιου όρου.

Η Ελλάδα είναι επίσης αντίθετη στον όρο «Μακεδονία», που συνδέεται με τις ιδιότητες του κράτους - αυτό αναφέρεται στη Συνθήκη των Πρεσπών, αλλά δεν είναι γνωστό ότι αναφέρεται σε ιστορικά ζητήματα.

Το μέλος της Επιτροπής Γκεοργκίεφ εξήγησε το πρόβλημα με τη Συνθήκη των Πρεσπών και τη διαφορετική ερμηνεία της.

 «Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι αυτό έγινε στο έργο της επιτροπής», αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία τα Σκόπια συμφώνησαν να αλλάξουν το όνομά τους από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι αυτό εισήχθη στο έργο της επιτροπής μετά την έκτη συνεδρίαση και η χώρα μας δεν ενημερώθηκε για αυτό, αλλά οι Βούλγαροι συνάδελφοί μας άρχισαν να δραστηριοποιούνται».

Ωστόσο, η βουλγαρική πλευρά απορρίπτει τους ισχυρισμούς για σύνδεση με τη Συνθήκη των Πρεσπών και μιλά για έναν τύπο για τη χρήση του «μακεδονικός/ή/ά», που κατοχυρώνεται σε διάφορες συμφωνίες.

Αναφέρει ένα έγγραφο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δηλώνει ρητά ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το επίθετο «μακεδονικός/ή/ά», ως ιδιότητες της κρατικής κατάστασης, αλλά δεν καλύπτει θέματα ιστορίας και πολιτισμού (τα οποία δεν καλύπτονται, επίσης, από τη Συνθήκη των Πρεσπών της Βόρειας Μακεδονίας).

Ερωτηθείς για το επίθετο, είπε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, επίσημοι φορείς και δημόσιοι φορείς, καθώς και ιδιωτικοί φορείς, δεν μπορούν να ονομαστούν «μακεδονικός/ή/ά», και είναι σωστό να χρησιμοποιείται "από / προς τη Βόρεια Μακεδονία", γράφει το δημοσίευμα.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Πρόβα για την... Θράκη; - Η χρήση πολεμικών πληθυσμών και η εγκατάσταση Τουρκμένων στον Καύκασο

 


Η Τουρκία «εργαλειοποιεί» τα 4,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της και τους 2,5 εκατ. Τουρκμένους της Συρίας και πέρα από τις μονάδες μισθοφόρων που έχει δημιουργήσει και με την βοήθεια των οποίων κέρδισαν τρεις πολέμους σε βόρεια Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πλέον τους χρησιμοποιεί και σε ένα ρόλο που αφορά και αυτός την Ελλάδα: Αποικίζει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με Τουρκομάνους ισλαμιστές από την Συρία! 

Και αλλάζει οριστικά την σύνθεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με «πολεμικούς» πληθυσμούς, προσφέροντας και ασφάλεια και εθνολογική αλλαγή της σύστασης πληθυσμού στην περιοχή

Όπως αποκαλύπτει η γαλλική Agora Vox η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει οικογένειες ισλαμιστών, μισθοφόρων της, στα εδάφη από τα οποία εκδιώκονται οι Αρμένιοι σε μια επανάληψη αυτού που ξεκίνησε να κάνει στην δεκαετία του 1980 στην Κύπρο, μεταφέροντας Τούρκους από τις περιοχές της ορεινής κεντρο-ανατολικής Τουρκίας 1974 στο νησί, μετά την εκδίωξη των 200 χιλιάδες αυτόχθονων Ελληνοκύπριων

Οι Γάλλοι αποκαλύπτουν ότι Άγκυρα ωθεί δύο τουρκμενικές Ταξιαρχίες από τη Συρία, την ομάδα «Σουλτάν Μουράτ» και η ομάδα «Σουλεϊμάν Σάχ»  να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.  

 


Το ζήτημα είναι ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί πολλαπλώς τους πρόσφυγες («πρόσφυγες» που έφυγαν από την Συρία από το 2015 και μετά όταν η Ρωσία επενέβη και άρχισε να πετσοκόβει τους ισλαμιστές.

Οι πρόσφυγες στην Τουρκία είναι βασικά οικογένειες φανατικών ισλαμιστών) και αυτό που θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα και ο Ελληνικός Στρατός στον Έβρο είναι σίγουρα ορδές ισλαμιστών και αν καταληφθεί ελληνικό έδαφος η εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού και η εγκατάσταση οικογενειών ισλαμιστών  από την Συρία.

Την ίδια τύχη θα έχουν και τα νησιά. Φτηνό και οικονομικό «κρέας» προκειμένου να καταβληθούν οι ελληνικές αμυντικές γραμμές, εν συνεχεία εκφοβισμός του πληθυσμού με την παρουσία τους και εν τέλει εγκατάσταση τουρκογενών.

 
 

Αν αυτός ο εφιάλτης γίνει πραγματικότητα, τότε τα φαντάσματα της Ιστορίας θα στοιχειώνουν για πάντα τους Έλληνες πολιτικούς που μεταξύ 2011 και 2020 βοήθησαν τους ισλαμιστές στην Συρία αίροντας την αναγνώριση της νόμιμης κυβέρνησης της Δαμασκού και εγκαταλείποντας 2,2 εκατομ. Ελληνορθόδοξους στην Συρία...

  Πηγη:Pronews.gr

Οι βλέψεις της Ρωσίας στον Βόσπορο



«Στον ημερήσιο Τύπο, η σημερινή στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ρωσίας συχνά κατηγορείται για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τις επόμενες δεκαετίες. Από ό, τι γνωρίζουμε το Γενικό Επιτελείο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας σχεδίαζε για περίπου 100 χρόνια», γράφει ρωσικό δημοσίευμα που έχει ως τίτλο «Το νεο-οθωμανικό σχέδιο της Τουρκίας θα τελειώσει με τον ρωσικό Βόσπορο».

Ωστόσο, η απουσία δημόσιων στρατηγικών σχεδίων για την ανάπτυξη της σύγχρονης Ρωσίας, δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμοί. Είναι προφανές ότι η επίτευξη στρατηγικών στόχων δεν ανέχεται τη βαβούρα και τη δημοσιότητα.

 

Η Τουρκία στον Καύκασο

 

Ο προγραμματισμός βασίζεται, επίσης, στις αναδυόμενες προκλήσεις. Από αυτήν την άποψη, αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Τουρκία.

Σήμερα πρέπει να παραδεχθούμε το προφανές γεγονός- η Τουρκία έστρεψε την προσοχή της στα πρώην εδάφη μας: μιλάμε για τα εδάφη της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της πρώην ΕΣΣΔ.

Μιλάμε για την Υπερκαυκασία, στην οποία οι Τούρκοι έχουν διεισδύσει στο Αζερμπαϊτζάν, προτείνοντας την ιδέα του «ένας λαός- δύο κράτη».

Η Άγκυρα δραστηριοποιείται επίσης, πολύ στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Ταυτόχρονα, η πληροφοριακή και πολιτιστική της επιρροή δεν αφορά μόνο χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, αλλά και απευθείας στη ρωσική επικράτεια: Κριμαία, Τσετσενία, Νταγκεστάν, Ινγκουσετία, Καρατσάι - Τσερκεσίων και Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια...

 Η Τουρκία συνεργάζεται στενά με την Ουκρανία, μεταξύ άλλων στον στρατιωτικό τομέα, οπλίζοντας τον στρατό της χώρας, η οποία, μάλιστα,  έχει κηρύξει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη χώρα.

Από τη δεκαετία του '90, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Άγκυρα έχει αναβιώσει το παγκοσμιοποιημένο της έργο με στόχο την ανοικοδόμηση του Μεγάλου Τουράν.

 Σύμφωνα με έναν αριθμό εμπειρογνωμόνων, αυτή τη στιγμή αντικαθιστά το project  ISIS (τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού κράτους) στρεφόμενη σε τουρκόφωνες χώρες.

Το δεδομένο είναι ότι είναι ότι η Τουρκία δεν είναι μόνη της, δεν είναι εντελώς ανεξάρτητος παίκτης, πίσω από αυτήν βρίσκεται η Βρετανία, η οποία χρησιμοποιεί την Άγκυρα ως πληρεξούσιο παίκτη. 

Αυτό το γεγονός πρέπει να ληφθεί υπόψη, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τακτικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για τη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μπορούν να παραβιαστούν ανά πάσα στιγμή.

 

Ποια είναι τα γεωπολιτικά σχέδια της Ρωσίας για τον 21ο αιώνα;

 

Σύμφωνα με τη Συμφωνία της Ρωσίας με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία για τα Στενά (Δαρδανελίων και Βοσπόρου), η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν να προσαρτήσουν, μετά τη νίκη επί του γερμανικού συνασπισμού, την Κωνσταντινούπολη το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, καθώς και τις γειτονικές περιοχές της  ευρωπαϊκής και ασιατικής Τουρκίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

 

Επιπλέον, τον Μάρτιο-Μάιο του 1916, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έλαβαν τη συγκατάθεση της Ρωσίας για σχέδια διχοτόμησης της Τουρκίας.

 

 Συμφωνία για τη διαίρεση της ασιατικής Τουρκίας του 1916 συνήφθη με τη Ρωσία, η οποία επισημοποιείται σε μνημόνια, ένα σημείωμα και δύο τηλεγραφήματα.

 

 Και η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία στο Λονδίνο με τη μορφή ανταλλαγής επιστολών στις 9-16 Μαΐου 1916, συνήψαν τη Συνθήκη Sykes-Picot, η οποία ήταν μια συμφωνία για τον διαχωρισμό των ασιατικών περιουσιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 

Σύμφωνα με αυτές τις συμφωνίες, οι σύμμαχοι υποσχέθηκαν να εκπληρώσουν τη Συμφωνία της Ρωσίας με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία στα Στενά του 1915, καθώς και να μεταβιβάσουν σε αυτήν τις περιοχές Ερζουρούμ, Τραπεζούντα, Βαν, Μπιτλίς και μέρος του Κουρδιστάν.

 Επιπλέον, η Ιερουσαλήμ, που τότε ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πήγε επίσης υπό το προτεκτοράτο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

 

Τι γίνεται όμως αν το στρατηγικό σχέδιο της Ρωσίας για τον 21ο αιώνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις παραμέτρους της Συμφωνίας Ρωσίας-Βρετανίας-Γαλλίας για τα στενά του 1915 και της Συμφωνίας διαχωρισμού της ασιατικής Τουρκίας του 1916;

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση αυτών των σχεδίων της Ρωσίας θα ξεκινήσει από την ίδια την Τουρκία με την ακόρεστη επιθυμία της να επεκτείνει την επικράτειά της. 

 

Η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε αυτό το στάδιο ακολουθεί τη στρατηγική να παίζει το γεωπολιτικό της παιχνίδι στο πλαίσιο κάποιου άλλου, την κατάλληλη στιγμή να μετατρέψει μια φαινομενικά χαμένη κατάσταση υπέρ της.

 

Αυτό αποδεικνύεται από τον εξαναγκασμό της Γεωργίας στην ειρήνη το 2008, και την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία το 2014, και τα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

Θα είναι λοιπόν με το τουρκικό σχέδιο του Μεγάλου Τουράν. Και το project Μεγάλο Τουράν θα τελειώσει με τους Ρώσους  στο Βόσπορο και τα Δαρδανέλια, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Το σχέδιο της Τουρκίας για παράκαμψη του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

 



Αεροπορικές αποστολές και επενδύσεις στη βιομηχανία πολέμου θα είναι το επόμενο στάδιο  της παρέμβασης της Τουρκίας του προέδρου Ερντογάν, προκειμένου να παρακάμψει το εμπόδιο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη και η εφαρμογή της ευρωπαϊκής αεροναυτικής αποστολής «Ειρήνη», όπως γράφει το ιταλικό πρακτορείο Νόβα.

Τουλάχιστον τρία τουρκικά αεροσκάφη Airbus A400 (TUAF219, TUAF220 και TUAF221) προσγειώθηκαν χθες στο διάδρομο του Αλ Ουατίγια, μια αεροπορική βάση που βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης και ελέγχονται από τις δυνάμεις που είναι συνδεδεμένες με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης.

 Δεν είναι γνωστό τι υπήρχε, αλλά δεν είναι μυστικό ότι παρόμοια φορτία μετέφεραν πρόσφατα όπλα και μισθοφόρους στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων της Λιβύης "Libya Akhbar", η Τουρκία και το GNA του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ βρήκαν μια εναλλακτική λύση για την αποστολή όπλων: κατασκευή τους απευθείας στα εδάφη της Λιβύης. 

Σε αυτήν την προοπτική,  οφείλεται η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Τρίπολης,  Σαλάχ αλ Ντιν αλ Ναμρούς (μια φιγούρα που θεωρείται πολύ κοντά στην Τουρκία) και του αρχηγού προσωπικού του GNA, στρατηγού Μοχάμεντ αλ Χαντάτ, στη στρατιωτική βιομηχανική περιοχή Σάμπια.

Τα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης προσκείμενα στον στρατηγό Khalifa Haftar, τον ισχυρό της Κυρηναϊκής και διοικητή του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), επισημαίνουν ότι η πιθανή αποκατάσταση της στρατιωτικής βιομηχανίας της Λιβύης θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα του τουρκικού πλοίου με προορισμό την Τριπολιτία από μια γερμανική φρεγάτα που ανήκε στην αποστολή της «Ειρήνης».

Σύμφωνα με τον Μούρτζα Καρανφίλ , πρόεδρο του συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης στο τουρκικό όργανο εξωτερικών οικονομικών σχέσεων (Deik), οι Τούρκοι επενδυτές θα μπορέσουν να επενδύσουν περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια στη Λιβύη. 

Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι η αμυντική βιομηχανία που ίδρυσε ο πρώην επικεφαλής της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

 Αξίζει να θυμόμαστε ότι το περίφημο μνημόνιο συμφωνίας για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης παρέχει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «σύγχρονου και επαγγελματικού στρατού» στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

 Μια επιχείρηση όπου η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη βοήθεια των πλούσιων συμμάχων του Κατάρ. 

Μόλις προχθες, η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν δέκα συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.
 

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

OMO Ilinden-Pirin: Για τους Βουλγάρους είναι ρητορική μίσους αν λέμε ότι είμαστε ''(Σλαβο)μακεδόνες''!


Ο Στόικο Στόικοφ, συμπρόεδρος του OMO Ilinden-Pirin- [Οργανισμός Ενωμένης Μακεδονίας- Ίλιντεν -  Πιρίν -Κόμμα Οικονομικής Ανάπτυξης και Ενσωμάτωσης του Πληθυσμού]


«Είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία να αμφισβητήσει τη 'μακεδονική' γλώσσα, επειδή αρνείται την ίδια την ύπαρξη του 'μακεδονικού' έθνους».

Αυτό δήλωσε ο καθηγητής  Στόικο Στόϊκοφ, συν-πρόεδρος της οργάνωσης OMI Ilinden Pirin στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Σκοπίων, τονίζοντας  ότι δεν εκπλήσσεται από τη στάση της Βουλγαρίας σχετικά με το βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

 Είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία να αμφισβητήσει τη 'μακεδονική γλώσσα', διότι αρνείται την ίδια την ύπαρξη του 'μακεδονικού έθνους', και από την άλλη πλευρά θα στερήσει οποιαδήποτε ευκαιρία στο μέλλον να ζητήσει αναγνώριση της (Σλαβο)μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, η οποία αποτελεί βασικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία.

 Εάν η 'μακεδονική γλώσσα' είναι μια ειδική γλώσσα και μάλιστα με το δεδομένο ότι στο παρελθόν μελετήθηκε στη Βουλγαρία, τότε είναι σαφές ότι η βουλγαρική θέση δεν μπορεί να προστατευτεί  - είπε ο Στόικοφ.

 Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η υποβάθμιση του λαού και της 'μακεδονικής' γλώσσας στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και μόνο κατά την περίοδο μετά το 1944.


Η Βόρεια Μακεδονία έχει μεγάλη παθητική στάση και δεν απαιτεί τίποτα από τη Βουλγαρία και η Βουλγαρία επιβάλλει συνεχώς τις απαιτήσεις της. 

Όπως κάθε έθνος, το (σλαβο)μακεδονικό πρέπει να γνωρίζει τα εθνικά του συμφέροντα και να τα υπερασπίζεται.

 Η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών ενός έθνους πρέπει να γίνει σεβαστή. Είμαστε επίσης  (Σλαβο)Μακεδόνες και περιμένουμε ότι οι άλλοι αδελφοί μας από τη Βόρεια Μακεδονία να ανησυχούν για τη θέση μας και να μας υποστηρίζουν αλληλέγγυοι  - πρόσθεσε ο Στόικοφ.

Ο Στόικοφ τόνισε ότι αυτές οι θέσεις της επίσημης Σόφιας είναι 50 ετών και δεν πιστεύει ότι χωρίς διεθνή πίεση θα αλλάξουν ακόμη και μετά τις εκλογές.

Αν λοιπόν θεωρούμε τους εαυτούς μας 'Μακεδόνες', θεωρείται ρητορική μίσους εναντίον της Βουλγαρίας, γιατί πρέπει να είμαστε Βούλγαροι  - δήλωσε ο καθηγητής Στόικοφ, προσθέτοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της.

 Όπως είπε ενημέρωσε την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι δεν πρέπει να γίνουν πλέον παραχωρήσεις, διότι έχουν ήδη γίνει τεράστιες παραχωρήσεις στην Ελλάδα και γίνουν παραχωρήσεις και με τη Βουλγαρία, τότε το μακεδονικό έθνος μπορεί, απλά,  να αφανιστεί.

 

Πηγη: http://www.echedoros-a.gr

Σκόπια: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τονίσει την ύπαρξη του κράτους μας- με τη βοήθεια των Αμερικανών!

 



«Η ανακοίνωση ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα εκδώσει έναν τόμο για αυτοκεφαλία της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», είναι μεγάλη είδηση ​​για όλους όσους πιστεύουν καλά  νέα για τη Βόρεια Μακεδονία, γράφει σε άρθρο του ο Λιούμπτσο Ζλάτεφ σε ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων.

Γράφει ο αρθρογράφος:

«Αν και η εκκλησία δεν πρέπει κανονικά να συνδέεται με το κράτος, η ύπαρξη μιας αναγνωρισμένης και αυτοκέφαλης εκκλησίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της κρατικής υπόστασης οποιασδήποτε Ορθόδοξης χώρας. 

»Στην πραγματικότητα, ακριβώς λόγω αυτού, ακόμη και κατά την κομμουνιστική εποχή, οι αρχές εδώ προσπάθησαν με κάθε κόστος να δημιουργήσουν μια Εκκλησία ανεξάρτητη από το Βελιγράδι και έτσι να καθορίσουν την κρατική κατάσταση της τότε ομοσπονδιακής μονάδας της  Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας- SFRY.

»Από τότε, ξεκίνησε η μακρόχρονη φιλοδοξία της εκκλησίας μας για αναγνώριση και είσοδο στη μεγάλη οικογένεια των Ορθόδοξων εκκλησιών. Τελικά, αρκετές δεκαετίες μετά την έναρξη αυτού του αγώνα, υπάρχει μια λύση που ουσιαστικά θα σήμαινε τη εδραίωση του κράτους μας.

»Δυστυχώς, αυτή η λύση δεν μπόρεσε να βρεθεί στα δικαστήρια των Βαλκανίων, οπότε η πρωτοβουλία έπρεπε να ληφθεί από το πρώτο μεταξύ ίσων στον Ορθόδοξο κόσμο, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

 

 Ενάντια στη ρωσική ηγεμονία

 

Εάν δεν αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία, πιστέψτε με, γνωρίζοντας τις εκκλησιαστικές δομές στα Βαλκάνια, λέω υπεύθυνα ότι τα πράγματα δεν θα σταματήσουν στα επόμενα εκατό χρόνια.

 Γιατί;

 Η απάντηση είναι απλή

- Επειδή όλες οι γύρω εκκλησίες ακολουθούν κρατικές πολιτικές, και φυσικά, εδώ πάνω απ’ όλα είναι η Ρωσία, η οποία μέσω της εκκλησίας της θέλει να επιβληθεί ως ηγεμόνας στον Ορθόδοξο κόσμο.

Είναι η ανατροπή της ρωσικής ηγεμονίας στον Ορθόδοξο κόσμο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τελικά θα αποκτήσουμε μια αναγνωρισμένη εκκλησία. 

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι ο κινητήρας του αυταρχικού καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιδιώκει να ασκήσει τεράστια γεωπολιτική επιρροή σε όλες τις Ορθόδοξες χώρες μέσω της εκκλησίας, την οποία το καθεστώς στη συνέχεια χρησιμοποιεί ως γεωπολιτική στρατηγική για να επιδιώξει τα δικά της συμφέροντα.

 

 

Η αμερικανική παρέμβαση

 

 

Για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, τον βασικό ρόλο στην αναγνώριση της Εκκλησίας μας θα παίξει αναμφίβολα η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Θέλοντας να καταστείλουν τη ρωσική επιρροή στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν προστάτης της Συμφωνίας Πρεσπών και είναι επίσης προστάτης της επικείμενης απόφασης του Βαρθολομαίου. 

Όσο πολλοί δεν θέλουν να το παραδεχτούν, αυτές οι δύο αποφάσεις, η πρώτη κοσμική και η δεύτερη εκκλησιαστική, αντιπροσωπεύουν τον οπλισμό της κρατικής μας υπόστασης.

 Αν και οι δύο διαδικασίες που αποτελούν μέρος της ίδιας διαδικασίας βασίζονται σε τεράστιους συμβιβασμούς, εξακολουθούν να έχουν κάτι πολύ πιο σημαντικό από τις καθημερινές πολιτικές συνθήκες.

Το μοντέλο επίλυσης του εκκλησιαστικού ζητήματος στη Βόρεια Μακεδονία, θα είναι παρόμοιο με αυτό της Ουκρανίας.

 Ο συμβιβασμός που θα πρέπει να αποδεχτούν οι ιεράρχες μας είναι για εξωτερική χρήση, μπορεί να είναι μόνο ως «Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», κάτι που δεν είναι σπάνιο στον Ορθόδοξο κόσμο, ειδικά εάν είναι γνωστό ότι όλες οι εκκλησίες έχουν ένα επίθετο.

 

Να αποδεχθούμε τους συμβιβασμούς που θα προκύψουν

 


Όπως ποτέ άλλοτε, το Φανάρι μας υποστηρίζει ως χώρα. Η επίλυση αυτού του προβλήματος θα σημαίνει σαφή γεωπολιτικό ορισμό της Βόρειας Μακεδονίας στον δυτικό κόσμο και θα ακυρώσει τις τελευταίες προσπάθειες των αυταρχικών ανατολικών δυνάμεων να επηρεάσουν τη ζωή μας.

Αυτός είναι ο λόγος που το συντηρητικό κοινό στη χώρα μας πρέπει να σταθεί σαφώς πίσω από την απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που θα συνοδεύεται από συνοδευτικούς συμβιβασμούς. 

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ταιριάζει μόνο σε εκείνους που δεν πιστεύουν καλά για τη χώρα μας και εξακολουθούν να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την εύθραυστη υπόσταση του κράτους μας.