Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

"Καταιγιστικός" ο Στρατηγός Ζιαζιάς για τις Ένοπλες Δυνάμεις

"Καταιγιστικός" για την κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως για την πολυετή καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου αναδιιοργάνωσης, είναι στη συνέντευξή του στο OnAlert, ο Στρατηγός Ζιαζιάς. 

"Νομίζω ότι το τρένο το έχουμε χάσει αλλά οφείλουμε να το προλάβουμε. Να τρέξουμε και να το προλάβουμε. Σύμφωνα με τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό η μελλοντική δομή δυνάμεων και η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το κορυφαίο γεγονός για τις Ένοπλες Δυνάμεις και επιβάλλεται με την ανάλογη σοβαρότητα, το οποίο δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον 15 χρόνια." είπε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ.  
Και πρόσθεσε: "Μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί καμμία μελλοντική δομή δυνάμεων, ούτε άρχισε ποτέ η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία θα βοηθούσε σημαντικά και επιχειρησιακά. Έγινε βέβαια μια σοβαρή προσπάθεια το 2002 το 2004, όταν συντάχθηκε η μελλοντική δομή δυνάμεων, των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρασε ΚΥΣΕΑ, εφαρμόστηκε η πρώτη φάση και πέραν αυτού, λόγω ελλείψεως πιστώσεων -όπως λέγανε-κυρίως όμως λόγω αντίδρασης του πολιτικού κατεστημένου που ζει και αναπνέει, ακόμη και τώρα, με τη διατήρηση του πελατειακού αυτού κράτους, του ψηφοθηρικού αυτού κράτους που έχουμε στη χώρα μας.

Με την εφαρμογή μιας νέας δομής, και με την αναδιοργάνωση, θα μπορούσαμε να έχουμε λύσει πολλά προβλήματα. Θα είχαμε τη δυνατότητα να εξοικονομήσουμε τεράστιους οικονομικούς πόρους, διότι διατηρούμε σχηματισμούς μονάδες, στρατιωτικά καταστήματα, χωρίς καμμία επιχειρησιακής ωφέλεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις και δαπανούμε τεράστια ποσά για τη συντήρηση αυτών. Θα μπορούσαμε κλείνοντας τις μονάδες αυτές, τους σχηματισμούς, να παρουμε οπλικά συστήματα, να πάρουμε πυρομαχικά, να πάρουμε μέσα για να τα προωθήσουμε στις εμπρός μονάδες στα νησιά και στον Έβρο όπου έχουμε ελλείψεις. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε μέσα.

Θα μπορούσαμε να πάρουμε το προσωπικό αυτών των μονάδων και να επανδρώσουμε μπροστά, αυτές τις μονάδες μας, όπου έχουμε μεγάλη λειψανδρία αυτή την εποχή. Η στρατιωτική ηγεσία οφείλει έστω και τώρα με παρρησία και εμμονή, να νοικοκυρέψει το στράτευμα. Να παρακάμψει τις όποιες αντιρρήσεις του πολιτικού συστήματος. Είναι παράλογο να μειώνονται οι αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα να σπαταλούνται τεράστιες πιστώσεις για να συντηρηθεί το βαθύ κράτος του στρατεύματος το οποίο υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας μας.

Υπάρχουν ευθύνες που το κράτος δεν νοικοκυρεύτηκε, όλα αυτά τα χρόνια. Και ευθύνες είναι σε όλους μας. Εμείς που ήμασταν μπροστά. Και σε αυτούς βέβαια που είχαν την τύχη των Ενόπλων Δυνάμεων επί τέσσερα χρόνια και δεν έπραξαν τίποτε. Παρά ασχολούνταν με την καρέκλα της εξουσίας και με τον εναγκαλισμό με το πολιτιστικό κατεστημένο για ιδιον όφελος καθαρά. Και τώρα βλέπω μας κάνουν υποδείξεις. Για τα εξοπλιστικά για την αμυντική μας βιομηχανία. Θέματα τα οποία τα είχαν αφήσει στον αυτόματο πιλότο επι πολλά χρόνια. Υπάρχουν ευθύνες και συνέβαλαν αυτοί οι οποίοι φτωχοποίησαν μια ολόκληρη τάξη ανθρώπων, χωρίς να αρθρώσουν μια λέξη αντίδρασης και διαφωνίας όταν έγιναν οι μεγάλες περικοπές στους μισθούς των στελεχών μας. Τα στελέχη μας που δίνουν τον αγώνα τους στον Έβρο και στα νησιά." 

Κληθείς να σχολιάσει την ερμηνεία ότι φωτογραφίζει κάποιον συγκεκριμένα ήταν κάθετος:" Είναι γενικό δεν είναι σαφές. Για όλους μας και δεν αφαιρώ και τον εαυτό μου."

Για το εάν ξεπεράστηκαν από το προσωπικό οι περικοπές που έχει υποστεί ήταν κάθετος: "Νομίζω ότι οι περικοπές που έχουν υποστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυσβάσταχτες και δυσανάλογες και άδικες κατ’εμέ σε σύγκριση με τις τάξεις άλλων εργαζομένων."

Πρόσθεσε μάλιστα, με νόημα: "Όποιος υποστηρίζει βέβαια ότι τα στελέχη έχουν αποσυνδέσει τα οικονομικά τους από την επιτέλεση του καθήκοντος μάλλον εθελοτυφλούν ή δεν αφουγκράζονται το στράτευμα και την κοινωνία. Ο πατριωτισμός και η αυταπάρνηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένα, ωστόσο με αξίες μπορεί να γαλουχηθεί μια οικογένεια όμως δεν είναι δυνατόν να τραφεί."

Χτύπησε καμπανάκι για τη γήρανση του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και δη των επίλεκτων τμημάτων:  "Καταρχήν το δημογραφικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Και οι πολιτικοί μας το βλέπουν επιδερμικά, και θεωρητικά και κυρίως κατά την περίοδο την προεκλογική, την εκάστοτε προεκλογική περίοδο. Το θέμα της γήρανσης του κατώτερου προσωπικού τείνει να εξελιχθεί σε ένα μείζον πρόβλημα και πρέπει να εφαρμοστούν άμεσες και καινοτόμες λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επηρεάσει μεσοπρόθεσμα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μονάδων, αφού τα κύρια οπλικά συστήματα, τα χειρίζεται το κατώτερο προσωπικό που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόβλημα αυτό έχει μεγάλες συνέπειες στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, όπου απαιτούται υψηλές, ψυχικές και σωματικές δυνατότητες."

Άσκησε δε, δριμεία κριτική: "Η πολιτεία αντι να προσλαμβάνει χιλιάδες συμβούλους, καλό θα είναι, εθνικό θα είναι με αξιοκρατικά κριτήρια με όρους και μισθούς ανθρώπινους, να προσλάβει επαγγελματίες οπλίτες, αναλογικά κάθε χρόνο βάσει τα οικονομικά της πατρίδας μας και να αποκαταστήσει και πάλι την τάξη στο στράτευμα."

Έθεσε εμφατικά το θέμα της αύξησης της θητείας, επικρίνοντας τη στάση της πολιτείας: "Ένα άλλο θέμα που ειναι εθνικό θέμα, που απορώ πως δεν το βλέπει η πολιτική ηγεσία είναι η θητεία. Δεν μπορεί με εννεάμηνη θητεία να έχουμε επιχειρησιακό στρατό. Διότι δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν οι νέοι μας δεν θα έχουμε ως εκ τουτου εκπαιδευμένη εφεδρεία. Γι’ αυτό η 12μηνη, 14μηνη θητεία είναι απαραίτητη εθνικά αυτή την εποχή και πρέπει να το αντιληφθούν οι κρατούντες."

Συμπλήρωσε μάλιστα τις επιπτώσεις και από τη μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές: "Και ένα άλλο θέμα είναι ο αριθμός των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, όπου ο αριθμός λόγω μνημονίων μειώθηκε σημμαντικότατα. Και εκτιμώ ότι ύστερα από ορισμένα χρόνια δεν θα έχει το Πολεμικό Ναυτικό Κυβερνήτες των μονάδων του Στόλου. Δεν θα έχουμε τον προβλεπόμενο αριθμό ιπταμένων να χειρίζονται τα μέσα μας και ενδεχομένως να μην έχουμε και διοικητές μονάδων.Πρέπει να το δούμε το θέμα είναι εθνικό."

Zήτησε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των κλάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που σηκώνουν το κύριος βάρος της αποτροπής της Τουρκικής Επιθετικότητας. Ταυτόχρονα να υποστηριχθεί η μέση αντιαεροπορική άμυνα του Στρατού Ξηράς: "Πρέπει να δοθούν πιστώσεις και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντήρηση και την διαθεσιμότητα των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων τα οποία είναι και σύγχρονα και αποτελεσματικά, για να συγκροτήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Για το Στρατό Ξηράς νομίζω ότι η αντιαεροπορική μας άμυνα, η μέση αντιαεροπορική μας άμυνα πρέπει να τη δούμε με άλλο μάτι πλεον. Αλλά όμως η πατρίδα πρέπει να δώσει βαρύτητα κυρίως στο Πολεμικό μας Ναυτικό και στην Πολεμική μας Αεροπορία, διότι βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι οι Τούρκοι έχουν ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που εξελίσσεται στα θέματα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού. Δυο όπλα, δυο κλάδοι, δρουν αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο."

Μάλιστα ο Στρατηγός Ζιαζιάς, άστραψε και βρόντηξε για τη διαχρονική στάση της Γερμανίας μετά και το θέμα των 6 υποβρυχίων τύπου "Παπανικολής" που θα ναυπηγηθούν στην Τουρκία: "Είχαμε ένα πλεονέκτημα με τα υποβρύχια μας, το οποίοι οι φίλοι μας οι Γερμανοί, ως καλοί έμποροι και παντοτινοί σύμμαχοι των Τούρκων, αποφάσισαν αυτό το πλεονέκτημα να μην το έχουμε και ναυπηγούν έξι υποβρύχια των Τουρκων, στα ναυπηγεία της Τουρκίας. Αυτο το πλεονέκτημα το χάσαμε γιατί και πιο παλιά μας ενέπαιξαν οι Γερμανοί."

Υπενθύμισε μάλιστα ότι δεν ήταν η μοναδική περίπτωση: " Όταν θέλαμε να έχουμε το πλεονέκτημα στον Έβρο με τα άρματα, προμηθεύτηκε η χώρα μας τα άρματα Leopard Hell, το πλέον σύγχρονο άρμα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ύστερα από δυο χρόνια οι Γερμανοί έδωσαν στους Τούρκους αντίστοιχο αριθμό αρμάτων λίγο κατωτέρων των δικών μας, αλλά όμως είναι είναι σημαντικό αυτό που έγινε λόγω βεληνεκούς, λόγω δυνατοτήτων των οργάνων."

Και επανέλαβε: "Άρα νομίζω ότι στο στρατό η μέση αντιαεροπορική μας άμυνα να τη δούμε με ένα μάτι άλλο, στο Πολεμικό μας Ναυτικό να δουμε τον εκσυγχρονισμό με την προμήθεια κι άλλων μονάδων. Και θα μου πείτε σε μια εποχή που η οικονομική κρίση είναι δεδομένη εσείς συζητάτε για προμήθειες; Πρέπει να δουμε με άλλο μάτι την άμυνα της χώρας. Άμυνα και οικονομία είναι δυο δοχεία συγκοινωνούντα. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία."

Έστειλε μάλιστα ένα συνταρακτικό μήνυμα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων: "Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πω ότι πρέπει να σταθεί όρθιο αυτή την εποχή. Να σταθεί στις επάλξεις για την πατρίδα και μόνο για την πατρίδα η οποία είναι δίπλα τους ηθικά και υλικά, με τις δυνατότητες που έχει, και να είναι βέβαιοι ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τους γείτονες." 

Δείτε τη συνέντευξη του Στρατηγού Ζιαζιά
(Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα CLT 09.49 - 22.04)



 Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: