Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Σκόπια: Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο όνομα


Η σερβική εφημερίδα «Kurir» γράφει ότι οι συνομιλίες για το όνομα μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας απέτυχαν, επειδή ο νότιος γείτονας ζητάει «πάρα πολλά».
Σύμφωνα με την Κουρίρ, οι Έλληνες απαιτούν να μην υπάρχει καθόλου η λέξη «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ‘Μακεδονίας’.

Αυτό από τις αρχές των Σκοπίων έχει  αξιολογηθεί κατηγορηματικά ως απαράδεκτο.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’» μέσω ενός δελτίου Τύπου  λέει ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, που θα προστατεύει και θα ενισχύει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των πολιτών της, προσθέτοντας ότι οι εικασίες σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές δεν μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου εθνικού ενδιαφέροντος.
Το πιο σημαντικό – όπως εκφράσθηκε από την κυβέρνηση- είναι να επιτευχθεί μια ποιοτική και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.
«Η διατήρηση της φιλίας μεταξύ των δύο κρατών αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια για το κοινό μέλλον και τη συνεργασία που στο μέλλον θα αυξηθεί. Η κυβέρνηση της ‘Μακεδονίας’ είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη στρατηγικών στόχων, στην ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ενώ καθίσταται σαφές ότι για την επίτευξη τους είναι επιτακτική η υπέρβαση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ωστόσο- σημειώνει το δημοσίευμα- όλες οι ειδήσεις που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης, όπως λέει η κυβέρνηση είναι απλώς εικασίες και αναλήθειες. Αυτές οι προειδοποιήσεις από τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης έρχονται στο προσκήνιο  της αναμονής της τηλεφωνικής συνομιλίας των πρωθυπουργών Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα, που θα δώσουν το πράσινο φως σε μια συμφωνία μετά τη διαμάχη δεκαετιών.
Το μόνο πράγμα που δήλωσαν επίσημα και οι δύο πλευρές είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση και προθυμία να τερματισθεί η διαμάχη, ενώ οι περισσότεροι ομιλούν σήμερα για εναπομείναντα τεχνικά ζητήματα και ερμηνείες, καθώς η συμφωνία έχει επιτευχθεί, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: