Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

«Η βουλγαρική και η ελληνική ιστοριογραφία πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το ‘μακεδονικό’ έθνος ως τεχνητό»..... ΣΟΒΑΡΑ;


Ο επικεφαλής της ‘μακεδονικής’ επιτροπής για την επισκόπηση των σχολικών βιβλίων, Ντράγκι Γκιόργκιεφ, δήλωσε στους Βούλγαρους ομολόγους του, ότι θα εξετάσει τα προβληματικά σημεία της ιστορίας που αναφέρονται από την περίοδο του κράτους του Σαμουήλ μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι δύο επιτροπές στο τέλος του μήνα θα συναντηθούν για πρώτη φορά για να προσδιορίσουν τα σημεία στα οποία οι δύο ιστοριογραφίες είναι πιθανόν να συγκρουστούν.
Ο Γκιόργκιεφ τόνισε ότι οι επιτροπές δεν έχουν την ισχύ να ελέγξουν τα ιστορικά βιβλία, αλλά να δουλέψουν μόνο στην ανάλυση τους.
«Θα ξεκινήσουμε από το Μεσαίωνα, με τον Κύριλλο και Μεθόδιο και το κράτος του Σαμουήλ, μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα καλύψουμε την περίοδο γύρω στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, τον σχηματισμό της οργάνωσης (των εθνών), το θέμα της ταυτότητας, τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο και τα γεγονότα γύρω από τον πόλεμο, για το πώς αντιμετωπίζεται στην 'μακεδονική'  - (σλαβική)  και στην βουλγαρική ιστοριογραφία. Με τον Β΄  Παγκόσμιο Πόλεμο θα έχουμε τελειώσει αυτά τα ενοχλητικά ιστορικά σημεία», είπε ο καθηγητής Γκιόργκιεφ σε συνέντευξή του στο ‘Φάκτορ Μαγκαζίν’.
Πρόσθεσε ότι η ανάλυση των σχολικών βιβλίων ιστορίας, θα πρέπει να γίνει με τη βοήθεια των σύγχρονων ακαδημαϊκών και μεθοδολογικών αρχών.
«Εδώ, η ελευθερία των επιτροπών θα είναι μεγάλη, δεν περιμένω καμία πίεση από τη βουλγαρική πλευρά», τόνισε ο Γκιόργκιεφ.

«Αυτές οι ιστοριογραφίες, οι βουλγαρικές και οι ελληνικές, θα πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το ‘μακεδονικό’ έθνος ως αποτέλεσμα της Κομιντέρν, ότι είναι ένα τεχνητό έθνος και ένα βίαια δημιουργημένο.
Πρέπει να κατανοήσουν τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, του οποίου το αποτέλεσμα είναι το σημερινό ‘μακεδονικό’ έθνος, η γλώσσα και η ύπαρξη αυτού του κράτους.
Αυτές οι ιστοριογραφίες πρέπει να επανεξετασθούν. Δεν είναι θέμα της ‘μακεδονικής’ ιστορίας να εξετάσει το παρελθόν της, αλλά και της  υστερογραφίας τους που πρέπει να ξεπεράσουν ορισμένα στερεότυπα», είπε ο Γκιόργκιεφ.
Ο ίδιος πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες με τη Βουλγαρία γιατί, όπως είπε, η Βουλγαρία είναι ήδη στην ΕΕ ενώ τα Σκόπια δεν είναι.
Όσον αφορά τις συνομιλίες για το όνομα, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να χαθεί η ‘μακεδονική’ ταυτότητα με την αλλαγή του ονόματος του κράτους, επειδή, λέει, το κράτος και τα θεσμικά όργανα του προστατεύουν  την ταυτότητα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: