Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Αυστριακός αναλυτής: Να πιέσει το ΕΛΚ τη Νέα Δημοκρατία και VMRO να αποδεχθούν τη συμφωνία


Η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων είναι ένας «καλός συμβιβασμός», αλλά η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη λόγω της ισχυρής αντίστασης από τους εθνικιστές και την αδυναμία που έχουν οι δύο κυβερνήσεις, δήλωσε ο Φλόριαν Μπίμπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκρατς και συντονιστής της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας για τα Βαλκάνια.

«Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το χρόνο για τα επόμενα βήματα και κατά πόσο οι δύο κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να πείσουν τους πολίτες τους», λέει ο Μπίμπερ σε συνέντευξη του στα «Ευρωπαϊκά Δυτικά Βαλκάνια».
Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί και στα δύο κοινοβούλια και να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα για συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια,  όπου αφήνεται χώρος στις αντιπολιτεύσεις των δύο χωρών να αντιταχθούν τους ερχόμενους μήνες.
Να πιέσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τα δύο δεξιά κόμματα
Ο Μπίμπερ τονίζει ότι οι δύο χώρες, ειδικά η Ελλάδα, δεν έχει προετοιμάσει το έδαφος μέχρι τώρα και αντιμετωπίζει μια παθιασμένη και ριζοσπαστική αντίθεση.
«Εδώ, οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν με υποστήριξη, έτσι, θα ήταν χρήσιμο εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ασκήσει πίεση στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και του VMRO-DPMNE να λάβουν μια φιλοευρωπαϊκή γραμμή, ώστε να τελειώσει η διαφορά», είπε ο Μπίμπερ.
Επισημαίνει το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας είναι καλή και ότι προσφέρει μια μόνιμη και όχι προσωρινή λύση.
Θα υπάρχουν …δύο μακεδονικές ταυτότητες λαών
«Η συμφωνία καθιστά σαφές ότι θα υπάρχουν δύο μακεδονικές ταυτότητες, μία από αυτές θα είναι ελληνική και θα αναφέρεται στη βόρεια Ελλάδα και η άλλη μακεδονική και οι δύο αυτές θα μπορέσουν να συνυπάρχουν. 
Η συμφωνία βασίζεται σε αυτήν την αρχή της δυαδικότητας, ενώ προβλέπει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας και αλλάζει μόνο το όνομα του κράτους. Όσον αφορά το νέο όνομα του κράτους δεν απηχεί τόσο γεωγραφικά σε αυτό γιατί με μεγαλύτερη ακρίβεια θα έπρεπε να λέγεται Βορειοδυτική Μακεδονία, δήλωσε στη συνέντευξή του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία είναι καλό, σε σχέση με μια κατάσταση Status Quo  που είναι χειρότερη επιλογή.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: