Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια κατά του Γκρουέφσκι! Πήγαν να γκρεμίσουν αγάλματα!

Προχθες (20 Ιουνίου), έγινε η εδώ και πολύ καιρό προγραμματισμένη μαζική διαδήλωση της Ενωμένης Αντιπολίτευσης των Σκοπιων (μια διαφορετική ομάδα πολιτικών
κομμάτων, οργανώσεων και μεμονωμένων πολιτών απέναντι στη δεκαετία-δικτατορία του   Νίκολα Γκρουέφσκι) διεξήχθη στα Σκόπια.
Η διαμαρτυρία, ειδικά σχεδιαστεί ως μια πιο μαζική και δυναμική εκδήλωση και υποστηρίζεται ως τέτοια για την κοινωνική μέσων μαζικής ενημέρωσης, έφερε ένα μεγάλο αριθμό πολιτών στο δρόμο που απαιτούσε θεμελιώδεις κοινωνικές αλλαγές καθώς και την συμφωνία για δίκαιες και σωστές κοινοβουλευτικές εκλογές.

Μετά την αρχική συγκέντρωση των διαδηλωτών μπροστά από τη λεγόμενη «Ειδική Εισαγγελία», ένα σώμα που ερευνά τους ισχυρισμούς της απάτης και μαζική παρακολούθηση του τηλεφώνου από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, οι πολίτες περπάτησε προς κυβερνητικό κτίριο, όπου, μεταξύ άλλων, δημόσιος ομιλητής, ο πρώην πρωθυπουργός Ο υπουργός, κα Ραντμίλα Šeќerinska, μίλησε για την αδιάλλακτη στάση της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές δίκαιη, εποπτεύεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σύντομα, αργότερα, νωρίς το απόγευμα, οι διαδηλωτές Paint-βομβάρδισε και έσπασε τα παράθυρα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο κεντρικό τμήμα της πόλης των Σκοπίων. Αυτή η πράξη της εξέγερσης βασίστηκε σε ό, τι γίνεται αντιληπτό ως έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος από τη σημερινή κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο μέρος των στασιαστών από μετακόμισε για να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Κοινοβούλιο των Σκοπιων η οποία ήταν και πάλι επιτέθηκαν με βαφή-βόμβες. Μία σημαντική κλιμάκωση της φύσης των διαδηλώσεων που έγιναν μέχρι τώρα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν καθημερινή βάση, αλλά ήταν σκόπιμα διατηρείται ειρηνική από τους διοργανωτές - εκτός από το συμβολικό χρώμα-βομβαρδισμό - ήταν μια προσπάθεια να κατεδαφίσουν το άγαλμα του ελληνικού μυθολογικού ήρωα, τον Προμηθέα. Το μνημειώδες άγαλμα που τοποθετείται απέναντι από το κτίριο του Κοινοβουλίου ως μέρος της συστηματικής δημιουργίας "Αρχαίας Μακεδονικής» ταυτότητας (η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είχε «τίποτα να κάνει με τον Ελληνισμό") ήταν ο στόχος του διαδηλωτή που προσπάθησαν να τον φέρει κάτω , αλλά ήταν συναντιούνται με παρέμβαση βαριά εξοπλισμένα αστυνομικές δυνάμεις αντι-ταραχής.

Στο άμεσο χάος καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να δημιουργήσει μια περίμετρο γύρω από τα αγάλματα, οι διαδηλωτές εν συντομία φυσικά και αρκετά βίαια αντιμέτωπη με την αστυνομία, αλλά η κατάσταση ηρέμησε γρήγορα. Μεμονωμένα μέλη της αντιπολίτευσης πλησίασε τους αστυνομικούς με τις προσφυγές που θα πρέπει να "ενώσουν τις δυνάμεις τους» και «να πάψει να υπερασπιστούν τους εγκληματίες που τους εκμεταλλεύονται». Μετά τις 22.00 τοπική ώρα οι διαδηλωτές διαλύθηκαν. Μετά από επανειλημμένες επίθεση στην λεγόμενη «Μακεδονική [sic!] Αψίδα του Θριάμβου" τις τελευταίες εβδομάδες, η προσπάθεια να κατεδαφίσουν το άγαλμα του Προμηθέα »δηλώνει ότι μεταξύ ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού υπάρχει μια δυσαρέσκεια και εξέγερση κατά επιδίωξη της πολιτικής της εθνικής ταυτότητας αλλάζουν με βάση την πλαστογραφία της κλασικής ελληνικής ταυτότητας.

(Παρατήρηση σχετικά με το βίντεο: επίθεση κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ είναι: 00,52, ενώ απόπειρα κατεδάφισης από το άγαλμα του Προμηθέα είναι: 2:08)
 
taxalia

Δεν υπάρχουν σχόλια: