Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Σκέψεις ενός Αντιναυάρχου για το Βρετανικό δημοψήφισμα




Γράφει ο Δ.Παπαγιαννίδης
Αντιναύαρχος ΠΝ εα
Επίτιμος Διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως
Πρώην Πρόεδρος ΕΚΑΒ
Πολιτευτής ν.Λέσβου
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί έντονους πολιτικούς τριγμούς σε διεθνές επίπεδο. Αναμφίβολα θα αποτελέσει σημείο καμπής στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα προστεθεί στην χορεία των μειζόνων εξελικτικών κρίσεων αυτής, από την σταθερά υπονομευτική θέση της Βρετανίας στην αρχή της συγκρότησης της ευρωπαϊκής κοινότητας και την πολιτική της άδειας θέσης του Ντε Γκωλ, έως την επέκταση προς ανατολάς μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ και την συνθήκη της Λισσαβώνας, η οποία αποκρυσταλλώνει στο επίπεδο του πρωτογενούς δικαίου το συνολικό δικαιικό κεκτημένο του ενοποιητικού εγχειρήματος.
Η βεβιασμένη απόδοση του αποτελέσματος σε οικονομικούς λόγους, παραβλέπει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Βρετανών ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, την ώρα που στη χώρα τους υπάρχει θετική ανάπτυξη και η ανεργία βρίσκεται στο 5%, από τα ιστορικά χαμηλά της Βρετανίας, γεγονότα που ευκόλως αποδίδονται στην οικονομική διάδραση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.
Μία από τις πλέον έγκριτες εφημερίδες της Βρετανίας, οι ‘’Times’’, στο κεντρικό άρθρο της προηγούμενης Κυριακής, προέτρεπε τους ψηφοφόρους στο ‘’φεύγουμε τώρα’’, με βασικό επιχείρημα την ανάκτηση της κυριαρχίας. Εδώ βρίσκεται και το κλειδί της κατανόησης της εκλογικής συμπεριφοράς των Βρετανών.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, και δεδομένων των αναμφίβολων πλεονεκτημάτων που παρέχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στους λαούς της Ευρώπης σε σχέση με την ευημερία, την προκοπή και κυρίως την προοπτική τους, εντός ενός όλο και πιο ανταγωνιστικού παγκόσμιου περιβάλλοντος, πρέπει οι ευρωπαϊκές ηγεσίες να κινηθούν χωρίς καθυστέρηση στη λογική της άρσης του λεγομένου ελλείμματος νομιμοποίησης και στη θεσμική εμβάθυνση του ενοποιητικού εγχειρήματος, επ’ωφελεία όλων.*

*οι αποψεις εκφραζουν τον γραφοντα

Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: