Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Foreign policy: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανησυχεί για το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ


Έντονη είναι η ανησυχία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπερκ για το χάσμα που έχουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε πολλά σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο κ. Στολντενμπερκ μιλώντας στο Foreign Policy τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι διαφορές αυτές πρέπει να ξεπεραστούν διότι υπάρχει κοινή ατζέντα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας. Ο Τράμπ από την πλευρά του, έχει επανειλημμένως τονίσει τη δυσαρέσκεια του για τις χώρες που δεν καταβάλλουν το ποσοστό που έπρεπε για τις αμυντικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενς Στόλντενμπερκ την περασμένη εβδομάδα, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν τα μέτρα τους και ότι θα τακτοποιήσουν το θέμα αυτό σύντομα.

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπερκ δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι ανησυχεί για τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στα πιο σημαντικά θέμα του κόσμου από την κλιματική αλλαγή μέχρι και την απόσυρση της συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Τα σχόλια του κ.Στολντενμπεγκ έγιναν αφότου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν το χάσμα Βρυξελλών - Ουάσινγκτον σε μία συνέντευξη για το FP.
“Υπάρχουν σοβαρές διαφορές σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως βλέπουμε στο εμπόριο, στη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, το κλίμα μεταξύ άλλων” δήλωσε ο Στολντενμπερκ
“Φυσικά, όταν βλέπουμε αυτές τις διαφορές , είναι κάτι που με ανησυχεί”.

Ο ίδιος επίσης δήλωσε ότι θα έπρεπε αυτές οι διαφορές θα ξεπεραστούν εν μέρη διότι έχουν μια κοινή ατζέντα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση την εχθρικής πολιτικής της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, επικαλούμενος προηγούμενες διαφωνίες οι οποίες κλώνισαν αλλά δεν “έσπασαν” την Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της Κρίσης του Σουέζ το 1956 και τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.

“Ναι, υπάρχουν διαφορές αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ δύναται να εφαρμόζει την μεγαλύτερη επιβολή συλλογικής άμυνας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου”, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στόλτενμπεργκ, πρώην Υπουργός της Νορβηγίας συναντήθηκε με τον με Τραμπ στο Λευκό Οίκο την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 2014.

Ο Τραμπ έκανε κριτική στα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ γιατί δεν καταβάλουν αρκετά χρήματα στη Συμμαχία. Στη συνάντηση που είχε με τον Στόλτενμπερκ τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα λάβει τα μέτρα. “ Θα το αντιμετωπίσουμε είπε”.

Μόνο οκτώ από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ να επιτύχει τον στόχο της συμμαχίας να δαπανήσει 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και Ρουμανία. Συνολικά, 15 μέλη έχουν σχέδια να επιτύχουν το στόχο των 2% έως το 2024.

Πηγή: http://foreignpolicy.com,Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: