Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Σούνιο: Δόθηκε η τελική πρόταση των Σκοπίων για το ονοματολογικό - Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ....ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΝΕΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ!!!


Συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια είναι αυτό που προτείνουν τα Σκόπια στην Ελλάδα σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις.
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Σούνιο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔ, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Τα Σκόπια έχουν καταθέσει σχέδιο για συμφωνία φαίνεται ότι δέχονται την ονομασία erga omnes αλλά ζητούν ανταλλάγματα.


Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔ μπαίνουν, όπως όλα δείχνουν, σε κρίσιμη φάση. Εκτός από τη σημερινή συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ – Νίμιτς στο Σούνιο την προσεχή Πέμπτη 17 Μαΐου ενδέχεται να υπάρξει και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.

“Συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δυο χρόνια”


«Συμφωνία τώρα και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δυο χρόνια» είναι τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου που όπως αναφέρουν Τα Νέα φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τι προτείνει η ΠΓΔ

Όπως φαίνεται, τα Σκόπια με βάση την πρόταση που φέρονται να έχουν καταθέσει, κάνουν ένα βήμα προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ονομασία erga omes, δηλαδή το όνομα που θα συμφωνηθεί. Επικρατέστερα είναι τα Gorna Makedonjia και Nova Makedonjia. Το όνομα θα χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Μέχρι τώρα, τα Σκόπια δήλωναν αμετακίνητα από τη θέση τους για χρήση, στο εσωτερικό, του όρου «Μακεδονία». Ο χρόνος πιέζει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Επίσης πιέσεις προχωρούν και οι ΗΠΑ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει πίσω.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Σκοπιανοί πλέον εμφανίζονται να συζητούν τη χρήση του ονόματος που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων». Μπορεί αυτό να μην ισχύσει άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη. Η πρόταση που υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης να είναι μια διετία.

Τα ανταλλάγματα που αναμένεται να ζητήσουν

Αν τα Σκόπια, δεχτούν το erga omnes θα έχουν κάνει μια υποχώρηση, για την οποία πιθανώς θα ζητήσουν ανταλλάγματα. Λογικά θα είναι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην Ε.Ε.

Τα Νέα αναφέρουν πως τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών μεταφέρουν σε συνομιλητές τους πως οι πιθανότητες λύσης είναι καλές. Όσον αφορά στον διετή χρονικό ορίζοντα που ζητούν τα Σκόπια, η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος…

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη για συμβιβασμό και σε αυτό. Θα μπορούσε, αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας, να δεχτεί μια χρονικό προθεσμία, ενός έτους π.χ. Μέσα σε αυτό το χρινικό περιθώριο όμως, θέλει να γίνουν βήματα υλοποίησης μιας συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία θα επιτευχθεί εξαρχής.


Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: