Διεκδικούμε πολιτισμικά, εθνογραφικά και ιστορικά το Μοναστήρι, Γευγελή, Στρώμνιτσα, Κρούσοβο, Αχρίδα, Πετρίτσι, Άνω Τσουμαγιά, Ανατολική Ρωμυλία,Kωνσταντινούπολη,Μ.Ασία,Πόντο,Κύπρο,Β.Ήπειρο...

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Πηγές ΝΔ: O Τσίπρας συζητά με Ζάεφ το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν";;;;;;;;;;;



Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», ανέφεραν πηγές της ΝΔ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.
Όπως τονίζουν, το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση, τονίζει το newsit.gr 
Τι αναφέρουν τα ΜΜΕ
Τα περισσότερα ΜΜΕ της ΠΓΔ, αλλά και Mέσα ενημέρωσης στο Κόσοβο μεταδίδουν σήμερα ότι βρέθηκε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Πρόκειται το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν". Νωρίτερα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δεν διαψεύδει αυτή την ονομασία ωστόσο,  επαναλαμβάνει τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έχει τονίσει ότι “είμαστε στα μισά της διαδρομής”.

Καταιγισμός σημοσιευμάτων που αφορούν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Αύριο στις 9.30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις συνομιλίες που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια.

H "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν".

"Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν". Αυτή θα είναι η ονομασία των Σκοπίων, όπως μεταδίδουν τα περισσότερα ΜΜΕ της ΠΓΔ, αλλά και μέσα ενημέρωσης στο Κόσοβο. Το συγκεκριμένο όνομα κρόνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι σχετίζεται με τη την δημιουργία σλάβικου κράτους στην Μακεδονία που περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά εδάφη.

Τα δημοσιεύματα για την ονομασία δεν είναι μόνο από σκοπιανά αλλά και από κοσοβάρικα ΜΜΕ και αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς. Ωστόσο, υπάρχουν και σκοπιανά ΜΜΕ που υποστηρίζουν μεν ότι βρέθηκε λύση για την ονομασία, αλλά ότι το ''Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν'' δεν έγινε αποδεκτό., όπως αναφέρει το newsit.gr.

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού
Με αφορμή τα παραπάνω δημοσιεύματα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία… εντέχνως δεν διαψεύδει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
«Σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔ υπογράμμισε πως ‘έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί’.

Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.
Δηλαδή ότι:
1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)», αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έως τώρα έχουν συζητηθεί τα εξής ονόματα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
To έκτο όνομα
Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών” υπάρχει και έκτη πρόταση. Δεν έχει διαρρεύσει ποια είναι αυτή η πρόταση, ωστόσο φαίνεται ότι το γεγονός ότι μεταφέρθηκε από τη σκοπιανή πλευρά, μάλλον, δείχνει και ως ένα βαθμό μια πρόθεση για αποδοχή.
Η πρόταση αυτή, φαίνεται, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών”, πως μπορεί να αποτελέσει τη λυδία λίθο για τη λύση του “μακεδονικού”, καθώς οι δυο πρωθυπουργοί φαίνεται ότι συμφώνησαν σε ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης καθώς θεωρείται πως μπορεί να γίνει αποδεκτό και από την αντιπολίτευση σε Αθήνα και Σκόπια αλλά και από την κοινή γνώμη στα δύο κράτη.
Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιούνται και οι απαιτήσεις της Αθήνας για ονομασία έναντι όλων (erga omnes) και για αλλαγή του συντάγματος του γειτονικού κράτους. Οι απαιτήσεις αυτές είναι κοινές και για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο, αν ισχύει, θα σημάνει σίγουρα εξελίξεις, καθώς τηρούνται οι κόκκινες γραμμές που έχουν μπει και ίσως ανοίγει η πόρτα για την ψήφιση της λύσης στην Ελληνική Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα και αυτή τη φορά φάνηκε να ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι εκείνη που πιέζεται από τον χρόνο. Η Ελλάδα παίζει το χαρτί των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και είναι σε θέση να περιμένει. Τα Σκόπια πάλι όχι.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών, newsit.gr 
Πηγη:Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: